Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо ли сме до критичните стойности на нашата здравна система

Снимка: Радио ВИДИН

Тенденция към повишаване на заразените с COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция във Видин. Сред новите случаи преобладава Делта вариантът на коронавируса, тъй като се предава по- лесно. Активните случаи в област Видин са 455, от тях 350 са на домашно лечение, 105 са хоспитализирани. От настанените в болница 63 са във видинската болница, другите са в лечебни заведения в Лом, Монтана, София. На 90% са заети леглата за ковид болните във видинската болница, но има готовност при увеличение на броя на болните да бъдат разкрити още. Миналата година, например, леглата за ковид болни са стигнали до 130. За последното денонощие в страната са починали 43 души. 1284 са поставените дози ваксини. 87.52%  от случаите на коронавирус за деня не са ваксинирани, 93.02% от починалите за деня не са ваксинирани. От новопостъпилите в болнични заведения 87.43% от тях не са ваксинирани. Данните са от единния информационнен портал. България все още е на дъното на класацията по брой на ваксинирани. На фона тази ситуация Министерството на здравеопазването обяви началото на поощрителна игра със 102 смарт часовника като част от кампания за насърчаване на ваксинирането срещу COVID-19. Математиците пък алармират за мерки, за да издържи здравната система. На фона на тази ситуация видинчани продължават да имат разнопосочни мнения за ваксините:

"Не съм се ваксинирала, защото имам диабет и казват, че тия къде имат не могат да се ваксинират. Така съм чула...Представи си, не. Аз едвам сега открих къде във Видин имунизират. Моите джипита не имунизират. Аз съм за имунизацията, ама понеже нямам проблеми здравословни... Аз нямам желание въобще. Почти не обичам да ходя по лекари. Най- различни слухове се носят... Не съм се ваксинирала, защото не предполагам, че има ковид. Не ме е страх... Да, искам да предпазя близките си. Това беше основното. Другото е, че слушам мотивацията, че това е решението засега..."
 
Драстично увеличение на болните от COVID-19 за последния месец отчита д-р Николай Николов- специалист по белодробни болести във Видин. Превалиращата мутация е на Делта варианта, която е по- заразна, но не е свързана с по- тежко протичане. 

"Не може да кажем, че се е увеличил броят на тежките случаи, защото имаме много случаи, но тежките са, може би, същата бройка. Инкубационният период, например, също наблюдаваме, че е доста по- кратък и си протича като типична обща вирусна инфекция, но с тази разлика, че по-често засяга долните дихателни пътища, т.е. по-често пневмонии настъпват, отколкото при обикновения грипен вирус или при някои от другите респираторни вируси."

Доказано ефективно лечения няма, но има симптоматично лечение и лечение на усложненията. 

"Има и ваксинирани, които са постъпили в болница, но болшинството са неваксинирани, едно 95-96, ако не и 99% са неваксинирани. А от ваксинираните тези, които все пак постъпват, те са с почти никакви симптоми или с много леки симптоми- т.е. запушен нос или болно гърло, което далеч не означава опасения за фатален изход... Основно неваксинираните боледуват и за съжаление при тях фаталните изходи са чести", допълни д-р Николов.


В област Видин вече е започнало поставянето на трета доза ваксини на желаещите. Дали ще бъде масова- престои да видим научните данни какво ще покажат, каза д-р Николай Николов- специалист по белодробни болести:

"Според мен ще се наложи една периодична ваксинация, може би годишна или на някакъв период... Какви ли не митове се разпространяват, като че след ваксината ще мине време и ще умреш. Но, никой не прави разлика, че ваксината е част от вируса. Т.е. ти заразиш ли се от вируса, шансът да умреш веднага е голям, а пък вече след време ще е същото, както с ваксината. Няма логика в тези неща, те просто се разпространяват... Ние сме на последно място по ваксинации, т.е. дори и да има антиваксърски отношения в Европа и в света като цяло, те са екзотика, докато при нас са норма." 

Критични нива на настанените в интензивните отделения до края на октомври прогнозира математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Причината за прогнозата му е големият брой на хоспитализациите и хората в интензивни отделения. 

"Става дума не за пик на новозаразените, а докога нашата здравна система ще ударим до нейните ограничения. Това е въпросът. Пиковете са, както миналата година бяха, те са контролирани. Ако си спомняте, ноември- декември месец те започнаха да намаляват случаите, което беше в резултат на въведените мерки. Сега най- тревожното и това, за което ние, дето се казва, натиснахме алармата, беше че хората, които се намират в интензивните отделения просто гонят едни стойности, в момента са 462-а, които миналата година ги имаше чак края на ноември- началото на декември. Също, безпокои ни фактът, че хората, които са хоспитализирани те също са на 5200. Това пак гони нивата на миналата година края на ноември месец. Тези са показателите", категоричен е проф. Огнян Кунчев.

След броени дни хората в интензивните отделения ще бъдат 500, а ограничението на интензивните легла е 711. 

"Именно заради това бием алармата, че ще бъдат достигнати критични стойности."

Локалните локдауни, като карантинирането на класове, според проф. Огнян Кунчев, са решение на проблема и трябва да бъдат прилагани и в други сфери, като в обществения транспорт, например. 

За да достигнем 40% ваксинирани, на ден трябва да започнат да се правят около 50 000 ваксини. За месец, ако се правят по толкова на ден, това са милион и половина ваксинации, което означава 750 хиляди двойно ваксинирани лица. Така след два месеца ще може да достигнем около 40-45% ваксинирани, защото до момента имаме милион и 200 ваксинирани. Заедно с въвеждането на ограничителните мерки ще имаме нещо, което да противопоставим на вируса, коментира математикът от БАН проф. Огнян Кунчев:

"50 000 на ден, толкова трябва. Трябва да имат хората желание."

Математическите модели на учените са ценни, защото дават прогноза напред и оценка на ефективността на това, което се е случило преди:

"Политическите решения трябва да са базирани на такива решения на експерти."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00