Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 октомври 2021

"Пеша на училище" в ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин
Снимка: Радио Видин

Шестокласниците от видинската математическа гимназия отбелязаха международния ден "Пеша на училище".


С урок по безопасност на движението във видинската детска градина "Синчец" отбелязаха Световния ден на ходенето. Децата от втора, трета и четвърта възрастова група се включиха в инициативата.


В ход е полицейска операция, насочена към използването на обезопасителни средства при превозването на деца. Акцията е до 11 октомври. Контролиращите екипи ще бъдат разполагани в районите на детски градини, училища, детски площадки, паркове, спортни зали, стадиони и други обекти, посещавани от деца, както и на местата с концентрация на пътно-транспортни произшествия и рискови участъци. Ще се следи за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите. По време на двумесечната лятна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя са установени близо 138 000 нарушения на водачи, пътници и пешеходци. 


Недоволни от ситуацията на граничния пункт на Дунав мост 2 Видин-Калафат водачи на тежкотоварни автомобили блокираха движението по околовръстния път на Видин. Образуваха се километрични опашки и в двете посоки на движение.


Поради рязко влошената епидемиологична обстановка и регистрирания висок ръст на заболеваемостта от COVID-19 в област Монтана, от областната администрация в Монтана изпратиха писма до общините. 


Кметът на община Мездра Иван Аспарухов отправи покана до ръководствата на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 46-ото Народно събрание и до ръководствата на партии и коалиции, които не са парламентарно представени, за участие в консултации за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители на 14 ноември 2021 г.


Водопроводът на Лом е на повече от 50 години. Старите тръби често аварират и се налага спиране на водата в отделни квартали, а понякога в целия град.


Служители на Общинско предприятие "Чистота" започнаха изкърпване на компрометирани участъци от четвъртокласната пътна мрежа в община Мездра.


Безплатни дърва за огрев ще получат деца без родители в община Белоградчик. Това са гласували общинските съветници на последното си заседание.


Стотици нови цветя ще красят центъра и градинките в град Кула.  Те ще подменят цъфтящите растения, които украсяваха централната част на града през лятото.


Половината от отпадналите от училище и детски градини в област Монтана не са открити в домовете им. Екипи на Регионалното управление на образованието в Монтана засилено издирват деца и ученици, които не са започнали новата учебна година.


Има карантинирани паралелки в ОУ "Любен Каравелов"- Видин. Действаме според ситуацията, коментира директорът на учебното заведение Любка Найденова.


Детските градини в Черно поле, Ружинци и Дреновец отвориха врати в началото на седмицата. Преди това бяха изчистени след довършителните ремонти, а за Дреновец изтече карантината след случай на COVID-19.


Подполковник Симеон Гаджев е новият командир на военно формирование 54990 във Враца. На специална церемония днес той прие поста от временно изпълняващия длъжността командир майор Иван Конорски.


Със слово на Милка Пухалска, библиотекар при НЧ "Просвета 1897" Долна Кремена, започна вълнуващото тържество по повод 90-годишнината на Невяна Серафимова- дългогодишен ръководител на Състава по художествено слово, активен читалищен деятел и дългогодишен учител.


"Последната капка любов" се нарича поредната книга с поезия на поетесата Гълъбина Митева. В нея поетесата, която живее в село Крушовица, събира последните стихове, които е създала през последните две години.


На предстоящото в петък заседание на Общински съвет-Брегово, общинските съветници ще разгледат предложения за удостояване със званието "Почетни граждани на Брегово" посмъртно на Даскал Йон Чолака и на Иван Бърдаров. Заедно с двете бележитr имена, със званието "Почетен гражданин" ще бъде удостоена и Мадлен Радуканова.


На 7 октомври празнува община Бойчиновци. Заради наложените противоепидемични мерки в страната срещу COVID-19 не са предвидени тържества. Ще бъдат наградени почетни граждани. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55