Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Велчев с нова поп песен

Снимка: Личен архив Валентин Велчев

"Музикантът" се казва новата песен на младия певец Валентин Велчев от Враца. Парчето е по текст на Иван Тенев и музика на композитора и бивш министър на културата Георги Костов. Аранжиментът е на Пламен Велинов, с когото Валентин направи две от най-успешните си песни досега - "Мама" и "От Враца до Дунава". 

"Музикантът" излезе в Световния ден на музиката - 1 октомври. Това е втората поп песен на певеца, който се изявява предимно във фолклорния жанр. 

"Тя е една много различна песен от музиката като цяло, която съм пускал досега. Смея да кажа, че е една много музикантска песен, ако така мога да се изразя. Текстът е на Агент Тенев - Иван Тенев. Миналата година мисля, че беше по това време, си харесах този текст, този негов стих. Във Фейсбук го видях и реших, че искам да го направя на музика, на песен. Разбира се, той откликна на моите желания, за което съм му много благодарен. Музиката написа композиторът проф. Георги Костов, който е дългогодишен ректор на Музикалната академия и бивш министър на културата... Песента стана уникална. В нея се разказва как един музикант на сцена е винаги аплодиран, винаги е в светлините на прожекторите, но всъщност след като свърши концерта и след като светлините загаснат, тогава човекът - музикантът в случая, остава самотен и е със своите мисли. Мисля, че е една много дълбока песен, каквато не съм имал досега", каза Валентин Велчев.

Песента "Музикантът" е реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14