Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 07 октомври 2021 година

Снимка: Радио Видин

Огромна опашка от тирове блокира входа на Видин този следобед. Около 40 минути се налага да чакат леките автомобили, за да влязат в града, сигнализираха наши слушатели. Искащите да излязат от града чакат средно половин час, показа наша репортерска проверка на място. Има трудности в движението, но основната причина за това е огромният брой тежкотоварни автомобили, обясни за Радио Видин началникът на "Пътна полиция" - Видин гл. инспектор Владимир Герасимов.


Една от причините за постоянните километрични опашки на Дунав мост 2 Видин-Калафат през последните дни е, че е преустановено движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката, поради извършване на ремонтни дейности, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. 

Българското правителство трябва да въведе мерки за компенсирането на домакинствата и фирмите заради очакваното поскъпване на електроенергията, препоръча в "Посоките на делника" икономистът Румен Гълъбинов. Според него, за да бъдат компенсирани инфлационните разходи, в държавния бюджет за следващата година трябва да залегне повишаване на минималната заплата и пенсиите.

Изплащането на пенсиите и добавките за месеца започна днес и ще продължи до 20 октомври. Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и допълнителната сума от 120 лева на над 2 милиона пенсионери. За изплащането на добавката са предвидени допълнителни близо 249 милиона лева, които са осигурени с актуализацията на държавното обществено осигуряване.

По около 80 души на ден във Видин преминават през пункта за раздаване на храни. Над 9 хиляди души от областта ще получат хранителни пакети по Оперативната програма за храни. Бенефициентите ще получат по 15 вида хранителни продукти, като за едночленните и двучленни семейства пакетите са с тегло от 17 килограма и половина, а за многочленните - над 27 килограма. 

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков посети Четвърто основно училище "Георги Сава Раковски" в град  Берковица. Основната цел на визитата бе работата на екипа по Механизма за взаимодействие по обхват, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система. Министърът посети и семейство, в което децата не посещават редовно часовете.


Проверки в общо 28 обекта за хранене в училищата на област Видин са извършили инспекторите от ОДБХ за периода 15-30 септември. Проверени са училищни столови, кухня, бюфети и заведения на територията на училищата. Не са констатирани нарушения за този период. Проверките продължават и в хода на текущия контрол.

156 са новоустановените с коронавирусна инфекция в Северозападна България. Най-много са в област Видин - 68, в Монтана са 59, във Враца - 29. 2542 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие от направените 18 376 теста. Процентът на положителните проби е близо 14 на сто от всички изследвани. 


Сериозно напредва ваксинацията във Врачанско, а според здравните власти това се отразява пряко върху заболеваемостта на населението. През последните 15 дни в област Враца пълен ваксинационен цикъл са постигнали още 1 427 човека, с което броят на хората със завършена имунизация достигна 28 300 души. Това е 20,15% от общия брой на населението в областта.


103 предприятия от различни отрасли на икономиката са проверени от служителите на дирекция "Инспекция по труда" Враца за месец септември 2021 година. Констатираните нарушения са 386, като от тях няма незпълнени предписания. 


7 октомври е определен за Международен ден за достоен труд. Отбелязва се от 2008 г. по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите. 

Политическите партии и коалиции във Видин не стигнаха до споразумение за съставите на Секционните избирателни комисии за предстоящите на 14 ноември парламентарни и президентски избори. Материалите и предложенията на партиите ще бъдат предоставени на Районната избирателна комисия, която ще определи съставите на 121 секционни избирателни комисии в Община Видин.

Представителите на политическите партии и коалиции се разбраха за съставите на Секционните избирателни комисии в  Монтана. В 79-те секционни избирателни комисии в общината ще бъдат назначени 667 членове. 


Над 120 подписа са събрали жители на комплекс "Панония" във Видин в подписка за решаване на проблема с безстопанствените кучета в района. За последните години десетки са пострадали, включително и деца. Последният случай е от вторник. Ще се намери бързо решение, обяви заместник-кметът Светослав Скорчев. 

Тирове минават през град Видин, въпреки забраната за движението на МПС над 12 тона, сигнализираха слушатели на Радио Видин. Това е начин да се избегне опашката за моста коментираха шофьори на тежкотоварни автомобили. От "Пътна полиция" Видин не са констатирали системно преминаване на тирове през града, каза за радио Видин началникът на звеното гл. инспектор Владимир Герасимов. Съвместно с представители на Община Видин, които са стопани на пътя, са проверени наличните пътни знаци, указващи забрана за влизане автомобили над 12 тона в града. 

На 7 октомври празнува община Бойчиновци. Двама са почетните граждани на община Бойчиновци. Те получиха почетните призове на тържествена сесия на Общинския съвет. За изключителни постижения в областта на обществения, политическия, стопанския, културния  и спортен живот на територията на община Бойчиновци посмъртно със званието почетен гражданин бе удостоен инж. Васко Спасов, създател на фирма Строител /Криводол/. Почетен гражданин на Бойчиновци стана и бизнесменът от Монтана Любен Мартинов, направил дарения за ремонта на църквата и училището в родното си село Мадан.


Общо пет предложения за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Видин и общината" са разгледани от Временната комисия по символика. Одобрените предложения са три: посмъртно за Венцислав Станев - директор на училище "Цар Симеон Велики"; за проф. д-р Валентин Джонов - изтъкнат лекар и най-голям дарител в община Видин; за Мадлен Радуканова - олимпийска шампионка с националния отбор по художествена гимнастика.


С демонстрация по спасяването на пострадали при катастрофа, във Видин провериха координацията на различните служби, включени в Единната спасителна система при пътнотранспортни произшествия. Учението е част от Годишната план-програма за безопасност на движението по пътищата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата-област Видин. 


Никол и Елина от Берковица се представиха блестящо на международния конкурс за млади поп изпълнители "Сребърна Янтра" във Велико Търново. 19-ото издание на престижната изява се проведе онлайн с участието на изпълнители от 22 държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00