Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 ноември 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

В Деня на народните будители почитаме делото на книжовници и просветители, на борците за национално възраждане и освобождение, съхранявали и развивали през вековете духовните ценности на българина.


Увеличен е броят на леглата за пациенти с COVID-19 във Врачанско, със заповед на директора на регионалната здравна инспекция д-р Орлин Димитров те вече са 240. Преди почивните дни местата за нуждаещи се от лекарски грижи в местните болници с вируса бяха 201, а преди седмица– 180. 


Централната избирателна комисия определи правилата за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, с подвижна избирателна кутия в изборите за президент и вицепрезидент и на народни представители на 14 ноември. Заявлението за гласуване с подвижна избирателна кутия се подава до кмета на общината или кметския наместник от днес до изборния ден включително. Секциите за гласуване на избиратели с подвижна избирателна кутия се образуват на територията на всяко населено място/район, ако до 3 дни преди изборния ден има подадени не по-малко от 7 (седем) заявления от избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация.


Традиционната полицейска акция "ЗИМА" ще се проведе през месец ноември на територията на цялата страна. До 30 ноември по пътищата в област Видин ще има засилени проверки и тематични специализирани операции, а активният контрол ще продължи през целия есенно-зимен период.


Спад на новозаразените с коронавирус в областите от Северозапада. Положителните проби във Видин са 5, във Враца 42, докато в Монтана 33 души са положителни за COVID-19.


Регионалната здравна инспекция във Враца разкрива допълнителни ваксинационни пунктове край три от големите хипермаркети в града. Трите изнесени пункта започват работа от днес, 1 ноември и на тях ще има дежурни лекари и медицински сестри, които ще поставят ваксини.


От днес започна пробното гласуване във Видин за предстоящите парламентарни и президентски избори. Очаква се то да започне и в още 4 общини.


Днес завърши плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". След проверка и издадено одобрение от страна на Агенцията за ядрено регулиране блокът бе включен в електроенергийната система на страната в 1.41 часа.


По-високи заплати за библиотекарите поискаха от синдикатите. Символичен протест в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин за момента няма да има.


В Деня на народните будители кметът на Монтана Златко Живков награди с почетната значка на общината Любимка Даскалова. Отличието е признание на продължителната й професионална работа в сферата на културата и по-повод на нейната 75-годишнина. 


Таня Василева, учител по изобразително изкуство в град Монтана, получи званието "Най-добър арт педагог в света". Отличена е за работата ѝ като ръководител на студиото по изобразително изкуство.


С малък художествено- публицистичен рецитал самодейците от НЧ "Просвета-1882" гр. Кула отбелязват 1 ноември- Ден на народните будители. 


Фрагменти от бронзова императорска статуя са открити при археологически разкопки в античното укрепление "Помодиана" край ломското село Станево. Намерени са част от ръка, която е позлатена, и част от торса на същата статуя.


Днес изтече срокът за подаване на декларации за данъци за третото тримесечие.


До декември ще се предоставя "Топъл обяд" в община Берковица. Срокът на изпълнение на договора за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Агенцията за социално подпомагане и Община Берковица се удължава до 10.12.2021 г.  


В мездренското село Моравица от днес започва реализацията на проект по програма "Малки местни инициативи",чрез който идеята е да се облагороди входа на селото. Финансирането на материалите е подсигурено от Община Мездра, а трудът трябва да е изцяло доброволен. 


Консултации за определяне състава на Подвижна секционна избирателна комисия се проведоха в Мездра.


На 92 години почина световноизвестният художник проф. Галилей СимеоновОпелото му ще е утре от 11:30 часа в църквата "Св. Георги" в родното му село Гаврил Геново.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00