Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 декември 2021 година

2
Снимка: Радио Видин

Коледен базар е разположен на площад "Бдинци" във Видин. Организатори са сдружение "Арт-базар" към занаятчийската камара във Видин. 


Очаква се решение на надзорния съвет на ВиК холдинга за отпускане на заем за дружеството във Видин, за да бъдат изплатени задълженията за електроенергия. В края на миналата седмица от ЕНЕРГО-ПРО предупредиха за преустановяване на снабдяването с електрическа енергия, заради дълг от 515 000 лева, голяма част от който е в просрочие.


Заради повишените над три пъти цени на електроенергията около 20 ВиК дружества в страната са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност. Това съобщи Ангел Престойски, управител на ВиК- Враца, председател на Съюза на ВиК операторите.


Сградата на регионалната библиотека във Враца ще бъде обновена, съобщиха от общинската управа. В рамките на проекта ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност на цялата сграда.


Новите случаи на коронавирус в страната са са 2299. Близо 82 % от хората с установени за деня положителни тестове не са ваксинирани. Осем на сто са положителните проби от направените 27 694 теста. Новите случаи за денонощие в област Враца са 57, в Монтана - 28, във Видин - 16.

57 са новите заразени с COVID-19 за изминалите 24 часа във Врачанско. Петима от тях са били докарани в болници, като четирима са постъпили в Белодробната болница във Враца - три жени и един мъж, а мъж от Козлодуй е бил хоспитализиран в местната болница.


342-ма се ваксинираха срещу COVID-19 за един ден във Врачанско, това личи от справка, изискана от Регионалната здравна инспекция.


За периода от 29 ноември до 5 декември в област Монтана са извършени  232 проверки относно спазване мерките в борбата с коронавируса. За нарушения инспекторите от РЗИ са съставили два акта. 


В община Кула са взети всички мерки за посрещане на зимния сезон. Снегопочистването е частично делегирано на общинското предприятие, обясни д-р Владимир Владимиров - кмет на общината.


Дирекция "Бюро по труда" - Мездра вече разполага с интерактивен обществен терминал, който ще помага на безработните лица при търсенето на работa, както и на работодателите да намерят необходимите им работници, съобщават от местната управа.


Предвижда се разкриването на изнесено работно място на "Бюро по труда"-Белоградчик в село Дреновец община Ружинци. Новата позиция ще обслужва също и селата Тополовец и Динково.


На 9 декември ще започне изплащането на еднократна финансова подкрепа за отопление в общините Кула, Бойница и Грамада, съобщиха от Дирекция "Социално подпомагане" град Кула. 


Монтана е домакин на изложба "Дипломация през сърцата на два народа". 110 години дипломатически отношения между България и Испания".  Установяването на дипломатическите отношения са от 8 май 1910 г., което дава тласък на връзките между двете страни във всички области. 


С дължина от километър и половина са светещите гирлянди от коледната украса на площада във Видин. Към елементите от предходни години са добавени и нови, каза Емилиян Евтимов, директор на общинското предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство.


Запалиха светлините на коледната елха в Мездра. По традиция 12-метровото живо дърво на площад "България" е украсено с пъстроцветни светещи гирлянди, лампички и декоративни топки, а на върха й е поставена червена звезда.


Готова е коледната украса в белослатинското село Търнава. Тази година няма да има масови прояви, но сме се постарали да е интересно на жителите на селото и най-вече на децата.


"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец". Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца". 


Основно училище  "Св. св. Кирил и Методий"- гр. Мездра е сред 10- те полуфиналисти на тазгодишния конкурс на Националната образователна програма " Нестле за по - здрави деца". Финалът ще се проведе на 10-и декември в електронна среда.


С календари ще бъдат зарадвани децата от чета "Тимошки хайдути" в Брегово, които тази година се включиха в различни възстановки. Инициативата има за цел да събуди желание в децата да се включват в различни родолюбиви дейности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00