Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 8 декември 2021 година

2
Снимка: Радио Видин

Коледен базар е разположен на площад "Бдинци" във Видин. Организатори са сдружение "Арт-базар" към занаятчийската камара във Видин. 


Очаква се решение на надзорния съвет на ВиК холдинга за отпускане на заем за дружеството във Видин, за да бъдат изплатени задълженията за електроенергия. В края на миналата седмица от ЕНЕРГО-ПРО предупредиха за преустановяване на снабдяването с електрическа енергия, заради дълг от 515 000 лева, голяма част от който е в просрочие.


Заради повишените над три пъти цени на електроенергията около 20 ВиК дружества в страната са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност. Това съобщи Ангел Престойски, управител на ВиК- Враца, председател на Съюза на ВиК операторите.


Сградата на регионалната библиотека във Враца ще бъде обновена, съобщиха от общинската управа. В рамките на проекта ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност на цялата сграда.


Новите случаи на коронавирус в страната са са 2299. Близо 82 % от хората с установени за деня положителни тестове не са ваксинирани. Осем на сто са положителните проби от направените 27 694 теста. Новите случаи за денонощие в област Враца са 57, в Монтана - 28, във Видин - 16.

57 са новите заразени с COVID-19 за изминалите 24 часа във Врачанско. Петима от тях са били докарани в болници, като четирима са постъпили в Белодробната болница във Враца - три жени и един мъж, а мъж от Козлодуй е бил хоспитализиран в местната болница.


342-ма се ваксинираха срещу COVID-19 за един ден във Врачанско, това личи от справка, изискана от Регионалната здравна инспекция.


За периода от 29 ноември до 5 декември в област Монтана са извършени  232 проверки относно спазване мерките в борбата с коронавируса. За нарушения инспекторите от РЗИ са съставили два акта. 


В община Кула са взети всички мерки за посрещане на зимния сезон. Снегопочистването е частично делегирано на общинското предприятие, обясни д-р Владимир Владимиров - кмет на общината.


Дирекция "Бюро по труда" - Мездра вече разполага с интерактивен обществен терминал, който ще помага на безработните лица при търсенето на работa, както и на работодателите да намерят необходимите им работници, съобщават от местната управа.


Предвижда се разкриването на изнесено работно място на "Бюро по труда"-Белоградчик в село Дреновец община Ружинци. Новата позиция ще обслужва също и селата Тополовец и Динково.


На 9 декември ще започне изплащането на еднократна финансова подкрепа за отопление в общините Кула, Бойница и Грамада, съобщиха от Дирекция "Социално подпомагане" град Кула. 


Монтана е домакин на изложба "Дипломация през сърцата на два народа". 110 години дипломатически отношения между България и Испания".  Установяването на дипломатическите отношения са от 8 май 1910 г., което дава тласък на връзките между двете страни във всички области. 


С дължина от километър и половина са светещите гирлянди от коледната украса на площада във Видин. Към елементите от предходни години са добавени и нови, каза Емилиян Евтимов, директор на общинското предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство.


Запалиха светлините на коледната елха в Мездра. По традиция 12-метровото живо дърво на площад "България" е украсено с пъстроцветни светещи гирлянди, лампички и декоративни топки, а на върха й е поставена червена звезда.


Готова е коледната украса в белослатинското село Търнава. Тази година няма да има масови прояви, но сме се постарали да е интересно на жителите на селото и най-вече на децата.


"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец". Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца". 


Основно училище  "Св. св. Кирил и Методий"- гр. Мездра е сред 10- те полуфиналисти на тазгодишния конкурс на Националната образователна програма " Нестле за по - здрави деца". Финалът ще се проведе на 10-и декември в електронна среда.


С календари ще бъдат зарадвани децата от чета "Тимошки хайдути" в Брегово, които тази година се включиха в различни възстановки. Инициативата има за цел да събуди желание в децата да се включват в различни родолюбиви дейности.

Галерия

Вижте още

Област Враца влезе в тъмночервената зона по заболели от COVID-19

Област Враца влезе в тъмно червената зона по болни от COVID-19 с над хиляда заразени с вируса на 100 000 души. Досега там бяха съседните области Видин и Монтана. По данни на регионалната здравна инспекция, към 22 януари инфектираните във Врачанско са 1 014.99 на сто хиляди при средна двуседмична заболеваемост за страната от 1 426.72 на 100..

публикувано на 23.01.22 в 09:06

Не е имало теч на сярна киселина при инцидента с цистерната в Брегово

Не е имало разлив на сярна киселина по време на инцидента с обърналата се вчера цистерна в град Брегово, няма опасност за населението и околната среда. Шофьорът на камиона е в добро здраве и вече се е прибрал в Сърбия, минимални са щетите по пътната настилка и те ще бъдат възстановени изцяло за сметка на фирмата собственик на цистерната - това каза за..

публикувано на 23.01.22 в 08:47

Община Кула публикува годишния отчет за достъп до обществена информация

Община Кула отчете постъпилите заявления за достъп до обществена информация за 2021 година. На основание чл.15, ал.2 от Закона за достъп до обществена информация всеки ръководител на административната структура трябва да изготви отчет за постъпилите заявления за достъп до обществената информация и да опише данни за направени откази и причина..

публикувано на 23.01.22 в 08:10

267 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

6 630 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Положителни са 24,98% от направените 26 541 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Новите случаи в Северозападна България са 267. Като най-много новозаразени има отчетени в област Враца - 102, следвана от Видин с 85 и Монтана с 80 нови случая. В..

публикувано на 23.01.22 в 06:29

Монтираха метално сърце за капачки в Кула

За Деня на родилната помощ 21-ви януари монтираха метално сърце в град Кула, което бе закупено със средства от еднократната помощ на новородения син Цветан на семейство Цанкови.  Буквално часове след монтирането му срещу църквата в града една трета от обема бе изпълнена с разноцветни капачки, събрани от ученици и общественост за кампанията..

публикувано на 22.01.22 в 14:20
д-р Венцислав Владински

Средно около 100 души са новозаразените за ден във Видинско

Апел общините на територията на областта да бъдат по-активни по контрола на спазване на противоепидемичните мерки отправят здравните власти .  "Колегите, тези от Агенцията и полицаите всеки ден правят проверки за спазване на мерките. Този апел го отпращаме ежедневно. Не са малко новозоразените, но не е същото положение, каквото е в..

публикувано на 22.01.22 в 13:55

Община Кула публикува годишния план за пашата

Община Кула готова с проект на План за паша за стопанската 2021-2022 година. Настоящият Годишен план за паша за стопанската 2021–2022 година вече е разработен от община Кула и публикуван на интернет страницата на общината. Планът се изготвя ежегодно и се внася за разглеждане и приемане от Общинския съвет. Ежегодно, в срок до 01 март..

публикувано на 22.01.22 в 13:50
Подкасти от БНР