Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Черешовица - златното село, в което се добива злато и отглеждат малини

17
село Черешовица
Снимка: радио Видин

Гостуваме на  село  село Черешовица, община Берковица. Това е малко балканско селце, сгушено в полите на Западна Стара планина, с кристално чист въздух и чиста планинска вода. 
Намира се на 30 км от Монтана и Берковица. В момента жителите, които постоянно живеят тук са около 40. 

Името на селото идва от местността "Черешака". Хората са се заселили там по време на османската власт, били са планинари, които са дошли от Тетевенския Балкан. 

В района има много малки рекички, една от тях носи името Златица, защото от нея се вади злато. Местните хора тук отглеждат  най-вече картофи и малини.


село Черешовица

Кметски наместник е Петранка Трифонова, нейните корени са от тук, живяла е в Монтана, но през 1992 година се връща със съпруга си в село Черешовица и се установяват тук. От 10 години е кметски наместник в селото:

"Черешовица е китно селце, но жителите много не пътуват, защото са възрастни хора. Повечето си идват децата им от града, пазаруват, донасят продукти... Лятото си идват от градовете, насадят си градинки и каквото си произведеш, това е... Ние сме в Балкана, горе е сръбската граница и имаше застава... За местните хора няма никакъв поминък, лошото е, че с всеки изминал ден селото замира." 


До Монтана няма автобус, има автобус  до Берковица, който идва 3 пъти в седмицата - понеделник, сряда и петък.

Основен проблем на село Черешовица е влошеното качество на водата. От година и половина има спукан водопровод и в чешмите на хората тече мръсна вода. А иначе водата е чиста планинска, идва директно от планината, но хората са принудени да си купуват минерална вода в бутилки. Същият проблем има и в съседното село Котеновци, обяснява км наместник Петранка Трифонова:

"Имаме един проблем с водата и се борим и не можем да го постигнем разрешение с ВиК Берковица, управителят на дружеството, Захариева,  само вика: "Малко хора сте, малко суми внасяте като такса за ВиК" , а то канализацията е 1975-76 година е правена, която има нужда от ремонт. Борбата е голяма, но никой не ни обръща внимание. Случаят е от една година и половина. Резултат нулев. Има спукана тръба и да се види къде е това, влиза пясък и шума и тече по чешмите. Ние хващаме директно от Балкана вода по тръби... Тръбите вече издишат, но ВиК не ни обръщат никакво внимание... Искаме съдействие, специално за водата."
село Черешовица
Радио Видин се ангажира с въпроса за водата. Потърсихме управителя на ВиК Берковица, Даниела Захариева, за да коментира качеството на водата в селото, както и да  даде разяснения за моментното състояние на ВиК мрежата в село Черешовица:


"По отношение за мътността на водата, на този етап няма открита действаща водопроводна авария, която да не е отстранена. Правен е обход на цялото трасе от каптирания извор до селото и не е открита такава авария. Според нас мътността се дължи на дърводобива, който се извършва над каптирания извор. Преминаването на тежката техника влошава качеството на водата. Дренажни са изворите и при едно замътняване това води до лошо качество на водата. Авариите и течовете, които се появяват на центъра на селото също се дължат на тежката техника. В момента водата е в добро състояние... Доколкото имам информация,  дърводобивът е спрян и проблемите ще се решат..."- посочи Даниела Захариева.

Зимата вече е факт, а как ще се осъществява снегопочистването на пътя и улиците в село Черешовица,  разказва кметският наместник Петранка Трифонова:

 
"Има фирма, която почиства цялата община и тоя човек си има трактор, с който ни почиства и при нас... Почистват ни се улиците, при нас снегът е много голям. Първо се почиства главния път, за да дойде хляба и автобуса..."

Село Черешовица е в планината, в миналото всеки род е имал своя гора, която е ползвана за сеч. Тук всяка къща се отоплява само и единствено с дърва, разказва кметският наместник Петранка Трифонова:

"В годините, когато се раздаваше гората, много от възрастните хора се опасяваха, че като декларират гората и подпишат въвод във владение ще им се наложи данък. И не подписаха. Проблем с дървата нямаме -  бук, дъб, по желание, 54 лв е на кубик, това е такса на Горското... Всяка една къща си закупува... Оредява гората, всеки ден се товарят дърва, но голяма част от отрязаните буки вътре са гнили..."


В центъра на селото се извисява столетно иглолистно дърво, насадено в миналото от местните хора.


Вековното иглолистно дърво на площада в село ЧерешовицаВ село Черешовица хората имат лични стопанства, колкото за прехраната на семейството си, допълва  Петранка Трифонова:

"Имаме един земеделски производител, гледа кози, двама гледаха пчели, но тая година казаха, че са измрели... Има хора, които искат да си купят къща в нашето село, няколко къщи се продадоха, но за продан няма... Около 100 са къщите, празни са, но не се продават... Една къща се поддържа трудно."

Благоприятен е климатът тук за отглеждане на малини, затова в миналото тук ТКЗС е садило големи площи с тази култура
В момента общо за селото са останали 10 дка с малинови насаждения, есенни малини...


В селото има църква "Света Петка", построена 1930 година, през 2013 година ѝ е направен ремонт, ползва се за празници, но все по-рядко, особено с ковид-ситуацията.

Църквата

В селото живеят около 40 души, средната възраст е 70 години.  Вечерно време по улиците минават язовци, лисици, чакали, споделиха местните в анкета:

"Пет човека на кръст сме и това е.  Няма хора... Имаме си ловна дружинка, но няма прасета, народът изчезна, 38 човека е селото, а е било над 300 човека по времена социализма. Водопровод нямаме, път нямаме... Водата ни е мътна, това ни е проблемът на селото, не е нормално  да живееш в Балкана и да пиеш мътна вода. ВиК казват, че е годна за пиене, платихме си за изследване - оказа се, че не е годна за пиене, но никой не обръща никакво внимание... Имаме автобус само до Берковица... Тук се разкарват чакали и лисици... Често се пукат тръбите, без хора нищо не става... Лошо, гората секат, водата ни е мътна... Каналът от селската чешма и отива долу в реката заринал се е и е обрасъл в капини, за това никой не говори в нашето село..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00

Европейска програма помага на работещите родители в грижата за децата

Проект „Родители в заетост“ се финансира от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 и цели да осигури по-добър баланс между професионалния и личния живот на самотни, многодетни родители и на тези с малки деца   чрез предоставяне на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца и чрез услуги за улесняване достъпа до заетост,..

публикувано на 24.08.24 в 14:05

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30