Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Северозапада са в тежко финансово състояние в края на годината

Снимка: БГНЕС

Общините в България посрещат новата година с 30% по-високи разходи, но със същия бюджет. Как ще компенсират нарасналите харчове, ще поемат ли нови дългове, ще се наложи ли да увеличат местните данъци и такси или да ограничат част от общинските си дейности?

Общините ще бъдат затруднени през януари със стария бюджет заради очаквания ръст на минималната работна заплата и скъпия ток, заяви в интервю за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Разходите на местните власти за издръжка на всички общински системи са нараснали с над 30% и ще бъде проблем за тях да посрещнат първия месец от новата година с обем от средства, който ще бъде същият като през януари 2021 година, защото няма да е приет държавният бюджет за догодина, подчерта Георгиева. Тя припомни, че през януари общините нямат никакви собствени данъчни приходи.

Кметът на Община Видин Цветан Ценков внесе предложение пред Общинския съвет да бъдат актуализирани местните данъци и такси, които, по думите му, не са повишавани повече от десетилетие. Местният парламент обаче отхвърли тази точка от дневния ред на последното си редовно заседание. За да се развива успешно и да привлича инвестиции, Община Видин се нуждае от допълнителни приходи, обясни кметът Цветан Ценков:

"При тази инфлация и скочилата цена на тока, примерно за Община Видин от 100 000 на месец скочи вече на 200 000 лева, се очаква "дупка" в бюджета за годината около 1 200 000 лева. С какво можем да я покрием? Общината заради това се опитва да актуализира неактуализираните в последните 13 години данъци. Абсолютна спекулация е, че се иска повишение от 100%. За градските имоти от първа до четвърта зона разликата е около 50 лева, което е около 40%, но ако ги разделите на 12 месеца се получава по няколко лева. Същото е и за селските имоти. От 4,30 лева става 5, примерно. Да, това са 30%, но 1 лев го разделете на 12 месеца. Тъй като не съм безотговорен човек, нито се считам за политическа креатура, ако на някого му пука за Видин, на първо място на мен би следвало, защото съм кмет. Не може градът ни да остане в това състояние. Успяхме за две години в най-тежката криза да си оправим града. Да го почистим- над 60 тона боклуци повече средно месечно сме изхвърлили. В момента правим специални постъпки пред Министерския съвет, нека да се случат. Не мога да се държа безотговорно и да политиканствам. Напротив- държа се изключително отговорно, защото не може градът ни да продължава да се развива половинчато. Искам индустриални зони, искам да привличаме инвеститори, искам градът ни да е чист, да преасфалтираме селата и града, както го правихме последната година и половина. Всички тези неща са придобивки за нашите съграждани и те изискват средстват. И през януари, и през февруари ще се обсъждат данъците. Нека хората разберат, че така няма как да се оправим. Уж всички обичат Видин, а непрекъснато плюят усилията на Общината. Тази актуализация е много, много закъсняла. Решението обаче е на общинските съветници. Те после ще искат при обсъждането на бюджета пари за спорт, пари за културните фестивали, пари за асфалтиране, пари за всичко и тогава ще видим откъде да ги вземем. Ние пак ще се справим, най-много да натрупаме още дефицит, какъвто се очертава. Така че изходът е този, няма друг."

Жителите на община Видин плащат почти два пъти по-малки налози от съседна Монтана, посочи още кметът Цветан Ценков.


Кметът на община Белоградчик Борис Николов също призна, че общинското ръководство е изправено пред огромни трудности да стабилизира бюджета си в края на годината и началото на следващата:

"Много е трудно. Ще останат неразплатени разходи със сигурност, а всички кредитори си искат парите, но ще се мъчим в това състояние да останем. И без това собствените приходи рязко падат през тези три месеца. Няма да е леко в никакъв случай, ще има неща, които няма да се плащат, ще се оставят за нагодина. Ще се стараем да съберем пари за заплатите, защото хората не са виновни, и каквото можем, това ще разплащаме по издръжката на общината. Ще има проблеми, ще има напрежение."

Увеличението цената на тока може да доведе до фалит малките общини.

"Преди сме плащали по 11-12 000 лева за ток, последната фактурата е за 22 000 лева", съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков.

"Караме ли така, продължим ли така, с този бюджет няма как да се справим. За малките общини е убийствено. Това ни води до фалит".

"Община Георги Дамяново ще има неразплатени сметки за ток за годината", каза кметът Нина Петкова: "За нашата община цените са драстично високи. Трудно се справяме".

Компенсациите, отпуснати от държавата на общините заради високите сметки за ток, не покриват напълно увеличението на цената на електроенергията, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Той съобщи, че само за улично осветление в Монтана, без 23-те села на общината, сметката за ноември е 98 000 лева. Разчетът, направен в началото на годината е за 35-40 000 лева на месец, съобщи кметът и попита от къде да се вземат пари за покриване на разликата. Златко Живков е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Кметовете настояват за увеличение на основните субсидии за общините, за да бъде осигурена финансовата им стабилност. Искат ръст от 689 милиона лева на трансферите за делегирани държавни дейности. Предложението е заради очакваното покачване на минималната работна заплата, лавинообразния скок в цените на електричество, газ, горива, хранителни продукти и други. От НСОРБ настояват и за повишение на общата изравнителна субсидия със 139 милиона лева за всички общини. Друго предложение за увеличение е на целевите средства за капиталови разходи със 105 милиона лева.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26