Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме деня на българското кино

Снимка: архив




Днес българското кино празнува. На днешната дата за пръв път е прожектиран първият български филм. Лентата е "Българин е галант" и е показана през 1915 г. Години по-късно, през 1973г. са поставени и основите на професионалното кинообразование у нас. Официално днешният 13 януари е обявен за професионален празник на работещите в киното и официален Ден на българското кино с декрет на Министерски съвет от 27 декември 2005г. 


Деян Донков, който е родом от Видин, е известно лице от малките и големи екрани. Той разказа какво за него е киното и кой всъщност е Деян Донков извън персонажа на известния български актьор.


"Всичко това, което правя съм аз. Имам предвид това да обичам децата си, семейството си, професията си, ролите си. Мисля, че съм един обичащ човек. И вярващ. И благодарен човек" - сподели Донков.


Радио Видин: А как Деян от Видин стана актьорът Деян Донков? 


"Това се случи поради факта, че сестра ми щеше да ми се разсърди, ако не кандидатствам в НАТФИЗ и държеше да опитам. И аз опитах."


Радио Видин: Значи не се раждаш актьор, а ставаш актьор?


"Ами мисля, че така наречената "Божия искра" е всъщност тази част от човека, която наричаме душа и тя за мен е свързана неразривно с изкуството, защото то е начин да проявиш онова, което чувстваш в душата си."


С надежда за едно светло бъдеще сме и ние, българите. И с вяра, че ще дойде денят, в който нашите актьори ще вървят редом до известните си холивудски колеги. Че нашите филми заслужено ще получават награди и признания от световен мащаб. 


Факт е, че родното кино съществува повече от век и продължава да се развива. И факт е, че то ражда не само велики актьори, но и поставя не малко рекорди. За 20 дни филмът "Козият рог" е гледан от над 1 млн. български зрители, "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" се нарежда сред 9-те класирани за чуждоезиков "Оскар" филми. Редица други филми получават награди от реномирани световни кино фестивали. Не веднъж сме оставали безмълвни пред невероятната актьорска игра на родните ни таланти и не веднъж сме се смеели с глас на същите такива. За българското кино може много да се говори и много да се мълчи. Както за всичко родно- и любимо, и отричано.


*Целия репортаж с интервюто с Деян Донков и анкета с видинчани, чуйте в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00