Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Неделник" от 16 януари 2022 година

17
Снимка: Красимир Каменов

"Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи" - е казал Антон Чехов. А пък аз казвам, че с "Неделник" всички са щастливи- стига да намерят нещо в снега... Започваме с една награда за проза с която беше отличен разказа "Глътка живот или..." на писателката от Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов" организиран от Съюза на независимите българските писатели и РУО-Благоевград. Започна и набирането на материали - стихове, разкази и картини за 9-то издание на алманаха "Под лъчите на слънцето" издаван от Конфедерацията на българските писатели клон Враца. "И тази година ще успеем да направим алманаха, колкото и да е трудно защото се самофинансираме", е категорична Валентина Панова - председател на Конфедерацията на българските писатели - клон Враца и председател на поетичен клуб „Арфа“ - Враца. Поп Славейко Славчов служи в село Славотин и още две села в община Монтана - Клисурица и Долна Рикса и с него говорим за любовта му към автентичния фолклор. Историкът, краеведа, общественика и писателя Анета Дилова е с нова родолюбива книга за родното и село Баница -"Така говореха предците". Разказа и е както винаги и любопитен и интересен. Ще посетим и село Дружба за да разгледаме едни стари снимки. Коледната украса е станала неизменна част от подготовката за един от най- светлите християнски празници - Рождество Христово. Изработването на сурвачката пък е част от новогодишното украсяване и стара българска традиция. Започваме да слагаме коледната украса още от Никулден. Кога обаче трябва да свалим украсата? Ще разберете ако слушате. И Дедо Скръц за финал ще ни готви. Приятно слушане. 


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Феноменът "Божия мост" край Лиляче става сцена на Пасхални концерти

Скалният феномен "Божия мост" край село Лиляче ще е сцена на Тържествени Пасхални концерт-спектакли "Мост на небесата". В рамките на два последователни дни- 20 и 21 май ще се организират множеството прояви за малки и големи. По време на концертите, които ще имат и благотворителна кауза, ще бъдат представени църковнославянски песнопения,..

публикувано на 19.05.22 в 15:55

Предложиха по-евтини винетки и тол такса за второкласни пътища

По-евтини винетки за леки автомобили предложи Министерство на регионалното развитие и благоустройството от следващата година. С 10 лева по-ниска може да е цената на годишната винетка, като вместо 97 лева тя ще е 87 лева. Намаление се очаква и за останалите винетки, за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична - 13 лв., за месечна - 27..

публикувано на 19.05.22 в 13:36

В "Музикална зона" на 19 май 2022 слушаме Живко Василев с албума му Places

Кавалът е сред характерните за България народни инструменти, носещ свеж балкански дух и усещане за свобода. Живко Василев е сред музикантите, вкарали кавала в контекста на джаза. Отличителният му звук умело се съчетава с различни стилове като джаз, фънк, латино, поп и електронна музика. Албумът Places e създаден балгодарение на пътешествията на..

публикувано на 19.05.22 в 09:00

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите,  честван за първи път преди 45 години. Музейните работници отбелязват професионалния си празник като  организират най-различни културни събития.  Темата на Деня за 2022 г. е "Силата на музеите". Музеите са тясно свързани с туризма, каза за Радио Видин Богдан Александров - директор на..

публикувано на 18.05.22 в 13:30

Краеведски четения организират в Монтана

19 доклада ще бъдат представени по време на традиционните Краеведски четения в Монтана. Това е 45-ото издание на събитието, организирано от Дружеството на краеведите в града. Посветено е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, и на 300-годишнината от рождението на Паисий..

публикувано на 18.05.22 в 12:53

Настаняват в общински жилища украинците във Видин

След 31 май спира мярката за настаняване на бежанци от войната в Украйна в хотели у нас. След тази дата предстои те да бъдат пренасочени към държавните, общинските и междуведомствени бази в страната. Проверка на Радио Видин показа, че в момента 50 украински граждани са настанени в един от хотелите в града. Сред тях е Виктория Пельтек- Рыжкова, която..

публикувано на 18.05.22 в 12:33

Филм за непознатия Вазов представят в Берковица

Премиерата на филма "Съдия след игото", разкриващ непознати моменти от живота на Иван Вазов,  и среща с част от творческия екип, ще се проведат от 15:00 часа в салона на Народно читалище "Иван Вазов" в Берковица. Филмът е посветен на престоя на патриарха на българската литература в града под Ком, където той работи като съдия. Режисьор е Мартин..

публикувано на 18.05.22 в 12:12