Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В историята ли са вече хартиените дневници и бележници

Снимка: Радио Видин



Съвсем в края на първия учебен срок особено актуален е въпросът "В историята ли остават хартиените дневници и бележници?". Според справка на платформата "Школо.бг", около 80% от образователните институции вече използват електронни дневници, но макар и да намаляват във времето, поръчки за хартиени такива в Министерството на образованието още има. Въпрос на време ли е да останат в миналото така ревностно пазените от всички деца ученически книжки? Вероятно да. 


В момента повечето от учебните заведения в страната работят с дигиталната платформа "Школо". Идеята за нея се  ражда преди шест години, когато възпитаникът на видинската Математическа гимназия Мирослав Джоканов и още няколко негови приятели, решават да поемат по пътя на предизвикателството. Общото между всички тях е това, че са учителски деца и като такива, те ежедневно се сблъскват с проблемите, пред които се изправят техните родители. Идеята им е да дигитализират, а след това да автоматизират голяма част от административните дейности, с които се сблъсква всеки един учител. И успяват. 


"С адски усилия, буквално с неспане много нощи, започнахме да градим тази платформа в непрестанна комуникация с учители, с директори, които ни даваха обратна връзка кое е голяма тяхна болежка, кое може да се направи по един или друг начин. И така лека-полека съвместно с тях стигнахме до момента, в който дигитализирахме около 60 % от тези бюрократични дейности. Т.е. ако един учител до момента е губил 10 часа седмично, то 5 часа вече са спестени, те са автоматизирани и тези 5 часа те могат да ги инвестират в някаква друга посока. Та така, почти 6 години по-късно, ние работим в 80 % от българските училища и смея да твърдя, че хартиеният дневник и хартиените бележници остават в миналото" - каза за радио Видин Мирослав Джоканов.


Именно този момент- краят на срока, преди години всеки един родител посрещаше с фразата "Дай си бележника". Сега обаче това не е така. И въпреки отпадането на ученическите книжки, родителският трепет и очакване на срочните оценки не се губят, твърди Мирослав Джоканов.

"Определено този момент с "Дай си бележника" вече е в миналото. Всъщност много често родителят разбира за успеха и отсъствията на детето още преди него"- поясни още Джоканов.

Дигиталните дневници са приети масово не само от родителите, но и от учителите, каза Петър Младенов, преподавател във видинското училище "Иван Вазов".

 "Електронните дневници са безкрайно удобно нещо, тъй като дават абсолютна визия на нещата, които могат да бъдат проследени на момента, най-вече обратната връзка. Няма какво да се скрие от един родител, който в момента получава информация, какво се е случило там някъде в училище, относно взет материал, относно всичко, всичко, касаещо училищния живот" - каза Младенов.

За един ученик обаче винаги липсата на ученическа книжка, по-скоро "неудобство", и вероятно всички знаем защо. Антонио Митков е десетокласник от Видин, който не крие ползата от електронните дневници, но сподели, че определено си имат минуси. 

"Намирам го за по-удобно. Вече може да се види всичко, има постоянен контрол винаги, може да се преглежда винаги от Интернет. Много по-лесно е от хартиения бележник, има си обаче и своите минуси, но аз като цяло съм "за" да бъде електронен дневникът. Минусите са, че родителите имат постоянен контрол над това. За всяка една оценка, особено ако е лоша, всеки един родител ще има контрол над това и видимост" - сподели за радио Видин Антонио.

Навярно тези, които помнят хартиените бележници, за които видът на учител с дневник под ръка е излъчвал уважение и почит, гледат с известна носталгия на дигитализацията на тези учебни пособия. Но факт е, че тяхната полза и ефективност, дигитализирайки се, се повишава стократно. За всички. 

А въпросът "Къде ти е бележника?", който без съмнение е хвърлял в ужас много поколения назад, заедно с бележниците и дневниците, неминуемо ще остане в историята.

*Целия репортаж може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10