Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започваме годината с ръст на доверието към институциите

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Социологическата агенция "Галъп интернешенъл болкан" обяви резултатите от поредното проучване на независимата изследователска програма за доверието към институциите, което е проведено в периода между 6-ти и 14 януари 2022 г., сред 805 пълнолетни българи. Наблюдава се увеличаване на доверието към властта, коментира политологът от социологическата агенция Светлин Тачев:

"Румен Радев започва втория си мандат с традиционно високо доверие. Правителството отчита ръст на доверие за първи път от 2009 година насам. Доверието надминава недоверието. Това се случва по няколко причини. Това е, че властта е нова с нови лица. Същото беше и 2009 година с Бойко Борисов. Така беше и със Симеон Сакскобургготски, а преди това и със СДС. Това е един първоначален бонус, който се дава на управляващите...Тепърва ще се види дали и какво отражение имат последните срещи  Петков - Ковачевски. Изследването няма как да улови техните ефекти, защото е приключило преди срещите в София и Скопие... Най-одобряваната политическа фигура в страната остава тази на президента...

В идните месеци, с нарастване на разпознаваемостта на новите лица и с края на инерцията на общественото мнение около изборите, картината на личното доверие към различните фигури ще добие завършен вид", каза още политологът Светлин Тачев.

"Обикновено всяка една институция се износва така да се каже. След изборите всяка нова власт тръгва с висок рейтинг... Политиците трябва да решават проблемите на хората...", коментира политическият анализатор Любен Добрев.


Какво е доверието към политиците проверихме и с анкета сред видинчани:


"Ние сме безгласна буква... Не вървим към по-добре. Няма как да е по-добре, защото няма изгледи. Има ли някой осъден в тази държава? Дано да стане... Всеки се бори да вземе голяма заплата, а не да работи... За какво ни е толкова много администрация, за да ги храним?!..."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26