Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната работна заплата- отдавнашен спор между синдикати и работодатели

Снимка: Радио ВИДИН

Вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ на 710 лева е заложено от началото на април, заяви пред БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Повишението зависи от парламента, който винаги може да промени параметрите.

"Това, което дълги години се е случвало, последните 15-20 години, това което се случва, е един постоянен танц, където синдикатите казват искаме по- висока минимална заплата, работодателите казват ние не искаме по- висока минимална заплата, защото това ще доведе до безработица и този танц последните 20 години видяхме докъде ни доведе. Трябва да има ясни принципни критерии, това, което и обсъждахме. Ние в коалиционното споразумение сме заложили за максималния осигурителен доход 2,3 средната работна заплата, т.е. когато се вдига средната работна заплата в индустрията, се вдига максималният осигурителен доход. По същия начин в Европа в момента се обсъжда директива минималната работна заплата да бъде 50% от средната. Т.е. пак когато се вдигат средните заплати да се вдигат и минималните. Така, как да кажа, този ежегоден панаир, ако искаме така да го наречем, ще изчезне и ще има абсолютна предвидимост какво се случва спрямо това как се развива икономиката и как се развиват средните нива на заплащане в икономиката", обясни Асен Василев.

Според видинчани увеличението на минималната заплата на 710 лева не е достатъчно за нормален живот:

"Трябва повече, както и пенсиите... Те хубаво увеличават, но като спрат за данъка, те си остават същите. Не е нормално... 710 лева не стигат на никого. Необходимо е да се увеличи, но с повече. Това са дребни промени, недостатъчни... И с удръжките дори стават много по- малко. Не е нищо на база инфлацията в страната... То инфлацията вече ги е изяла. Предполагам, че няма да стигнат за нищо. Над 800 трябва да е. Аз живея на село и там цените са безбожни... Колкото е навсякъде по света, защо да е по- различна... За нищо не стигат, всичко са дигнали- тока, водата, всичко. Най- малко 1000 лева да е... Има нужда да се увеличи, предполагам че поне до стандартите на Европейския съюз трябва да се увеличи. Аз за малко съм се прибрал и една от причините да напусна България е точно ниското заплащане. Аз съм в Англия от 5 години и не мисля да се връщам за постоянно, поне за момента. В момента там минималното заплащане е 8-9 паунда на час. Стига им да живеят добър живот, да спестяват, да ходят на почивки... При положение, че всички цени са се увеличили минималната заплата направо е нищо. 710 лева ние не можем да ги вземем чисто. Като ни спрат за осигуровки, данъци и какво ще вземе без стаж. Около 650 ти остават чисти и какво правиш с тях с 4 човека вкъщи..."

КНСБ подкрепя всички цели на изпълнителната власт за ръст на минималната заплата по начин, който да позволява нейният размер да бъде достатъчен за издръжката на един работещ и семейството му. Това е дългогодишно искане, което мотивират на всяко тримесечие чрез изследването "Заплата за издръжка". От КНСБ припомнят, че едва 30% от наетите по трудово и служебно правоотношение получават заплата, която да е равна или по-висока от размера на "Заплатата за издръжка". Това налага провеждането на спешна догонваща политика по доходите. Част от тази политика е и минималната заплата. Предвижданото увеличение е недостатъчно, за да се компенсира реално загубената покупателна способност на домакинствата.

"Има сблъсък между синдикалната и работодателската позиция. Нашите експертни разчети на макроикономическите показатели за страната, за цялата макроикономическа картина показват, че едно такова увеличение на минималната работна заплата за страната е възможно. Следва да отбележим, например, за 2021 година бяха изхарчени над 6 милиарда лева за ковид мерки като и през тази година се предвиждат над 2 милиарда лева от страна на държавата отново за ковид мерки. Като тук трябва да отбележим, че по- голямата част от тези средства, които са предвидени за справяне с кризата са насочени към бизнеса", каза Росица Макелова- научен секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

През миналата година брутната "Заплата за издръжка" за всеки един от двама работещи родители с едно дете е нараснала със 117 лв. За работещ, който живее сам, тя се е увеличила със 130 лв. от началото на 2021 г. За последното тримесечие на миналата година необходимият доход за осигуряване на социално приемлив начин на живот за едно работещо лице е 1 479 лева, а при двама работещи в семейство с едно дете всеки един от тях трябва да взема не по-малко от 1 331 лева. Ако само единият от родителите работи, той трябва да осигурява заплата в размер не по-нисък от 2662 лв. Това показват последните данни от наблюдението на потребителските цени и необходимата заплата за издръжка към декември на КНСБ.

По проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ смята, че през последните години политическите партии, водени от политически популизъм и търсейки бърза и пряка политическа и електорална изгода, приеха решения и извършиха действия и бездействия, които разрушават пенсионно-осигурителния модел в България. Предложеният законопроект затвърждава това тяхно становище, защото предлага продължаване на политики и мерки, които не подкрепят, като: необоснованото в период на икономическа криза административно и необосновано от икономическите реалности увеличение на минималната работна заплата, вместо изработването на прозрачен механизъм за договаряне на размера на МРЗ по икономически дейности. 

Най- общо казано увеличението на МРЗ ще се отрази негативно на бизнеса, коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов:

"Ще се повишат разходите за труд в момент, в който бизнесът е притиснат от повишени разходи за електроенергия, за повишени разходи за газ и намалени приходи вследствие на пандемията COVID-19. Това е поредният удар срещу жизнеспособността на бизнеса. Така че най- общият коментар е негативно."

По отношение на минималната работна заплата трябва да се измисли обективен механизъм, който да отчита икономическите реалности:

"Т.е. повишение на производителността, повишение на инфлацията и други икономически реалности, които имат пряко влияние върху размера на минималното възнаграждение за най- ниско квалифицирания труд." 

Всички позиции по темата може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00