Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 февруари 2021 година

Снимка: Радио Видин

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин и от други училища поднесоха венци и цветя в мавзолея на Екзарх Антим I по повод патронния празник на гимназията и 150-та юбилейна годишнина от избора му за Първи български екзарх. 


Посланиците на три страни от Европа гостуваха в Монтана. Мариос Кундуридис /Кипър/, Анжей Франгеш /Словения/ и Мануел Корчек /Словакия/, проведоха среща с кмета на Монтана Златко Живков. Целта на визитата им е да се запознаят с възможностите за засилване на бизнес контактите на фирми от общината с техните страни. 


Над 300 хиляди лева е събрала Община Ново село от данъци и такси за миналата година. Близо 28 хиляди лева са привлечени по "Чиста околна среда 2021“.


6589 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Във Видин са регистрирани 50 случая. 167 са във Враца, 75 в Монтана.


В 6 села на община Кула, в които няма медицинска помощ, се провеждат  безплатни профилактични прегледиПървите посетени села са селата Големаново и Чичил.


Крайният срок за плащане на годишната такса за притежаване на домашни кучета в община Мездра е 31 март, съобщават от местната управа. След този срок ще се извършват проверки и при констатирани нарушения ще се налагат санкции. Всяко новопридобито куче трябва да бъде регистрирано в община Мездра от неговия собственик в срок до три месеца от придобиването му. От общината напомнят, че от таксата за притежаване на куче са освободени няколко категории кучета, подробности за които може да откриете на фейсбук страницата и сайта на община Мездра. 


Незаконна кариера за добив на варовици върху имот, собственост на община Видин, е установена по сигнал на областния управител.


Повишен интерес към българската литература и повече онлайн събития отчитат РБ "Гео Милев" в Моната за миналата година.  Читателите на Детски отдел, през 2021 г., най-често са заемали автори и произведения, които се изучават в училище или са част от препоръчителната литература. Български класици оглавяват класацията и при по - възрастните читатели. 


Кутия за взаимопомощ е поставена в катедралния храм "Св. Димитър Солунски" във Видин. Инициативата е на младежите от "Интеракт клуб"- Видин. В кутията в катедралния храм могат да се оставят пакетирани храни, както и дрехи.


Видинчанинът Мартин Петров е в експедиция, която изкачва най-високия връх в Килиманджаро с благотворителна кауза. Предвидено е щурмуването на Ухуру да е днес. Покоряването на най-високата точка на Африка е посветено на благотворителна кауза, част от международната инициатива на Фондацията към световната организация на Лайънс клубовете. Целта е да се съберат средства за изграждане на учебен център за деца-сираци и със самотни родители в Кения. Той е единствен участник от България. През 2020 година Мартин Петров покори най-високия връх в Алпите- Монтблан с благотворителна кауза- борбата с диабета, а миналата година изкачи и Елбрус в Кавказ. 

В Лом започна приемът на мартеници, картички и пролетни пана за традиционната изложба – базар "Баба Марта бързала – мартеници вързала". Крайният срок за предаване на готовите изделия е 24 февруари 2022 г. в художествена галерия "Поломие”.


Мартенички за възрастни хора от домове събира инициативата "Мартеничка за баба и дядо". Идеята е на Десислава Киркова, която е родом от Берковица, но от 25 години живее в София.


В община Роман организираха мартенска работилница в социалните услуги към Общината. Изработените мартенички ще бъдат подарени на потребители от Домашен социален патронаж и "Топъл обяд", както и на граждани за първи март.

Видински поетеси спечелиха призови места от Осмия национален поетичен конкурс "Наздравица за любовта" на Община Асеновград. Катерина Ненчева е отличена с първа награда за стихотворението "До живот". Мадлен Аспарухова печели поощрителна награда за млад автор до 29 години.


Временна приемна за граждани във Видин ще открият група народни представители от ПГ "Продължаваме Промяната". Приемната ще бъде отворена в събота – 19.02.2022 г. от 10:00 ч. до 12:00 ч. на адрес – Видин 3700, ул. “Еделвайс” 3, в залата на х-л “Дунав”. От 12:00 ч. народните представители ще дадат брифинг за медиите.


Общинският комитет „Васил Левски“ в Брегово, Организацията на офицерите от запаса и Средно училище „Св. св Кирил и Методий“ в града ще почетат паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Честването ще е в петък- 18 февруари и ще започне в 10 часа от градинката пред читалище "Развитие“ в града.

Възпоменателно честване по повод 149 г. от гибелта на Апостола на свободата ще се проведе в Монтана на 19 февруари (събота) в 10:30 ч. Регионалният исторически музей – Монтана, ще представи колекция от 12 сувенирни монети, посветени на Левски.

От община Вършец съобщават, че заради въведените противоепидемични мерки няма да бъде организирана тържествена церемония чрез поклонение и отслужване на панихида по повод 149-тата годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

10-годишнина празнува през тази година видинската Фолклорна студия "Северняци". По този повод ще бъдат организирани няколко събития, които традиционно привличат интереса на видинчани. Концерт, традиционната хоротека и изява в памет на Генчо Генчев са включени в годишната програма. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15

Недекларирани 150 000 щатски долара откри проверка на Дунав мост 2

Голяма сума недекларирана валута ( 150 000 USD ) установяват митническите инспектори при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Дунав мост“ – Видин , съобщават от Агенция "Митници". Около 01:30 ч. на 14 август, в района на граничния пункт митническите служители спират за проверка превозно средство, управлявано от турски..

публикувано на 19.08.24 в 12:00

Пожар край село Габровница унищожи десетки декари гора

Пожарникарите гасиха пожар в землището на монтанското село Габровница вчера, 18 август. Огънят е унищожил 16 дка иглолистна гора, 14 дка широколистна (върхов), 69 дка широколистна (низов), както и 700 дка суха трева. Пет сгради и 100 дка слънчоглед са спасени от опожаряване. Причина за произшествието е небрежност. 

публикувано на 19.08.24 в 10:56

Младеж изчезна във водите на Дунав при Оряхово

22-годишен жител на врачанското село Малорад е изчезнал във водите на река Дунав на градския плаж в Оряхово . Съобщението за инцидента е подадено на 18 август малко след 20:00 часа. Младежът влязъл да се къпе в реката и изчезнал във водите ѝ.  Разпитани са свидетели. Извършени са обходи по поречието на Дунав, но не е установено тялото на младежа...

публикувано на 19.08.24 в 10:44

Полицията разследва кражба на 16 000 лева в Дунавци

Жена на 26 години е подала сигнал на 16 август за кражба на пари в Дунавци .  Потърпевшата е съобщила, че са откраднати 16 000 лева от мазе в недвижим имот в града.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 19.08.24 в 10:07

Враца събира колоездачи за велопоход "Гиби тур"

Колоездачи се събират във Враца за традиционната надпревара „Гиби тур" , съобщиха организаторите. Колоездачен клуб „Враца Велообщество" организира 24- ия традиционен велопоход по шосе, наречен „Гиби тур" в чест на своя член Ангел Сиреняков-Гиби. За един ден групата ще измине 185 км, като обиколката тръгва от Враца и преминава..

публикувано на 19.08.24 в 09:54

Започна ремонт на спортна площадка в Берковица

Започна ремонт на спортната площадка за волейбол в двора на II ОУ "Христо Смирненски" в Берковица , за да могат възпитаниците на школото да практикуват в модерни и безопасни условия.  Училището е бенефициент по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2026..

публикувано на 19.08.24 в 09:05