Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как преминаваме през поредната ковид вълна?

Снимка: Радио ВИДИН


Официално петата ковид вълна все повече отслабва. Според данни на здравните власти през последните 2 седмици се отчитат доста по-малко новозаразени, спрямо края на миналия месец. Въпреки това, цифрите все още са сериозни и ситуацията е динамична. Но все пак болниците и медиците се справят и най-важното - издържаха на пика предизвикан от варианта Омикрон. Именно затова и не бяха налагани по-строги ограничителни мерки, като пълен локдаун. Но за да удържат болничните заведения на натиска, там, където бе необходимо се прилагаха някои локални ограничения. Във Видинско учениците след междусрочната ваканция се обучават на ротационен принцип. В областта в предишните седмици са регистрирани на ден по около 100 нови случая на коронавирус, в момента се наблюдава известен спад. Затова и тенденцията ще е за разхлабване на мерките, коментира за Радио ВИДИН д-р Венцислав Владински директор на РЗИ Видин:


"Вече започнаха да намаляват и дай Боже да намаляват и да се сведат до минимум новите случаи. В сравнени с предишните вълни, тук беше по-спокойна, доколкото може да се каже, че е спокойна ситуацията. Сега се преодоляват нещата, така че няма проблем. В сравнение с другите варианти Омикрон протича по-леко. За сега нищо не се предвижда, но най-вероятно ще се разхлабват мерките. Но това е според зависимост от самата ситуация. За да се случи разхлабването още малко трябва да намалеят случаите. Почти се спазват, но на хората им писна от тези мерки и затова малко не се спазват така, както трябва да бъдат спазвани... Всеки ден се правят проверки и вечерни проверки по всякакъв вид обекти, не само по ресторантите и по хотели, навсякъде. С екип, с колегите, моите, с Агенцията по храните, също така и с Полицията това са ежедневни проверки. Хората, поне да спазват тези мерки, още мъничко."


Според някои видинчани тази ковид вълна е характерна с това, че е по-лека от предишните. Надяват се това да е последната, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Мисля, че да, справяме с пандемията. Да, но за съжаление се увеличават смъртните случаи... Ако слушаме тези, които разбират от тези неща мисля, че е така, идва краят на пандемията... Няма вече чак толкова болни според мен. При нас, учениците, имаше някои паралелки, които ги карантинираха. Ние не бяхме болни. В училище не всички носят маски... Май ние си минахме през него без някакви сътресения. Като че ли по-леко минава, поне имаме познати, които заедно го изкарахме Омикрона и нямаше кой знае какви последствия... Ами сега напоследък по-добре беше. Имам двама приятели, мъжът ваксиниран с три ваксини, жената лекарка не е ваксинирана, еднакво зле. Докато други, мъжът ваксиниран много зле, тя не е ваксинирана по-леко... Непременно ще има 6-та вълна... Не съм убедена или може би, защото така ми се иска да няма повече..."


До края на тази седмица, в зависимост от условията, ще се реши как ще продължи учебният процес в областта - дали ротационно или присъствено, уточни д-р Венцислав Владински.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00