Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как преминаваме през поредната ковид вълна?

Снимка: Радио ВИДИН


Официално петата ковид вълна все повече отслабва. Според данни на здравните власти през последните 2 седмици се отчитат доста по-малко новозаразени, спрямо края на миналия месец. Въпреки това, цифрите все още са сериозни и ситуацията е динамична. Но все пак болниците и медиците се справят и най-важното - издържаха на пика предизвикан от варианта Омикрон. Именно затова и не бяха налагани по-строги ограничителни мерки, като пълен локдаун. Но за да удържат болничните заведения на натиска, там, където бе необходимо се прилагаха някои локални ограничения. Във Видинско учениците след междусрочната ваканция се обучават на ротационен принцип. В областта в предишните седмици са регистрирани на ден по около 100 нови случая на коронавирус, в момента се наблюдава известен спад. Затова и тенденцията ще е за разхлабване на мерките, коментира за Радио ВИДИН д-р Венцислав Владински директор на РЗИ Видин:


"Вече започнаха да намаляват и дай Боже да намаляват и да се сведат до минимум новите случаи. В сравнени с предишните вълни, тук беше по-спокойна, доколкото може да се каже, че е спокойна ситуацията. Сега се преодоляват нещата, така че няма проблем. В сравнение с другите варианти Омикрон протича по-леко. За сега нищо не се предвижда, но най-вероятно ще се разхлабват мерките. Но това е според зависимост от самата ситуация. За да се случи разхлабването още малко трябва да намалеят случаите. Почти се спазват, но на хората им писна от тези мерки и затова малко не се спазват така, както трябва да бъдат спазвани... Всеки ден се правят проверки и вечерни проверки по всякакъв вид обекти, не само по ресторантите и по хотели, навсякъде. С екип, с колегите, моите, с Агенцията по храните, също така и с Полицията това са ежедневни проверки. Хората, поне да спазват тези мерки, още мъничко."


Според някои видинчани тази ковид вълна е характерна с това, че е по-лека от предишните. Надяват се това да е последната, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Мисля, че да, справяме с пандемията. Да, но за съжаление се увеличават смъртните случаи... Ако слушаме тези, които разбират от тези неща мисля, че е така, идва краят на пандемията... Няма вече чак толкова болни според мен. При нас, учениците, имаше някои паралелки, които ги карантинираха. Ние не бяхме болни. В училище не всички носят маски... Май ние си минахме през него без някакви сътресения. Като че ли по-леко минава, поне имаме познати, които заедно го изкарахме Омикрона и нямаше кой знае какви последствия... Ами сега напоследък по-добре беше. Имам двама приятели, мъжът ваксиниран с три ваксини, жената лекарка не е ваксинирана, еднакво зле. Докато други, мъжът ваксиниран много зле, тя не е ваксинирана по-леко... Непременно ще има 6-та вълна... Не съм убедена или може би, защото така ми се иска да няма повече..."


До края на тази седмица, в зависимост от условията, ще се реши как ще продължи учебният процес в областта - дали ротационно или присъствено, уточни д-р Венцислав Владински.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05