Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Титлата "Мисис Баба" отиде в мездренското село Върбешница

3
Снимка: личен архив Магдалена Динкова

Кметицата на мездренското село Върбешница Магдалена Динкова е избрана за новата "Мисис Баба". Атрактивният конкурс за престижните титли "Мисис Баба" и "Мистър Дядо" се състоя за 13-ти път. По традиция конкурсът се провежда на 21-ви януари, когато е Бабин ден по стар стил, но поради епидемичната обстановка в страната, датата е променена. 

Магдалена Динкова има трима синове и една внучка. Записва се за участие в надпреварата "тайно" от семейството и близките си, докато организаторите не я одобрят. Самият факт, че е баба отскоро, за нея самата е странен. Но решението да участва в този конкурс, я кара да си признае пред всички, и пред себе си, че е станала баба. Обича българските традиции и за нея е много важно те да се спазват. Тези семейни ценности трябва да се предават на поколенията, споделя Магдалена. 

Новата Мисис баба е трети мандат кмет на село Върбешница в община Мездра и признава, че след спечелването на титлата, сега хората й се радват още повече, като я виждат по улицата: 

"В предходни години съм виждала снимки на предишни участници и ми беше много интересно, че се организира и нещо подобно, освен за млади момичета - различните конкурси за различни миски...Това беше по-интересно и по-различно от останалото. И тъй като имам внучка, която е вече на година и три месеца, реших че тази година мога и аз да се включа и то може би по-скоро го реших за това, че всички,които са около мен близки, познати, приятели- подигравателно или закачливо по-скоро постоянно и непрекъснато се обръщаха към мен с "бабо"... На мен ми беше много трудно да приема първо факта, че ще ставам баба, че вече станах баба....и в последствие така се чувствам наистина много добре с това обръщение и реших че трябва да участвам в конкурса, че съм наистина баба и трябва да си го затвърдя официално.... Абсолютно никой не знаеше освен мен, че ще участвам там, че съм подала документи и че съм одобрена. Тогава съобщих на семейството ми, и всички бяха изненадани, не очакваха, понеже знаят аз как съм настроена към тези обръщения "бабо, бабо" и сега изведнъж си признавам така гласно пред всички, че съм баба и...ме подкрепиха.", разказва младата баба. . 
 
В свободното си време обича да готви, страст са ѝ сладкишите, но любимото й нещо е да прави екстравагантни кулинарни експерименти. Именно в един от кръговете на конкурса тя приготвя нестандартна питка на три етажа, като последният представлява кошница, пълна със сладки праскови, които са любими на семейството й. 

"Около 100 са били кандидатките, журито от тях е отсеяло 10 финалистки.... Всяка една от жените, които участва, е уникална по някакъв начин с нещо. Този конкурс не е като другите, както споменах за красота, той е по-скоро да покажеш някакви качества, които притежаваш. За добре поддържан външен вид е плюс, но освен това, трябва да имаш и някакви други умения и за това в първият тур, ние се представяме от къде сме накратко, всяка казва по нещо за себе си и най-интересното тук е вторият тур. В него всяка една от претендентките трябва да покаже някакъв талант, нещо което те отличава от останалите... Не бях правила досега питка на три етажа и реших че ще направя нещо, което не е правено досега, тъй като в преходни години гледам, че участничките са участвали пак с питки, но най-обикновена питка, такава каквато правим за всеки един повод, но аз реших да е нещо по-различно."

През настоящата година Магдалена все още не знае какви ангажименти я очакват.

 "Не мога да кажа точно какво ме очаква, аз по принцип съм много активна и гледам да съм максимално ангажирана във всяко едно отношение, мисля си, че ще успея да се справя с каквото и да било. Като кауза организаторите не са ми възложили още нещо, с което да се занимавам. На самата конкурсна вечер имаше кауза да събираме хранителни продукти, всички гости които присъстваха на събитието трябваше да донесат пакетирани храни за няколко семейства, които са крайно нуждаещи се." 

Със спечелването на титлата "Мисис Баба" Магдалена Динкова има възможността да участва в световния конкурс - Grandma Universe/Classic Universe и мисли да се възползва от това си право. Големият финал на конкурса ще се организира от 12 до 15 октомври, като тази година за домакин е определен Киев, но при стеклите се обстоятелства, най-вероятно няма да се проведе там.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48