Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 март 2022 година

Снимка: Любо Андреев

Днес е световния ден на метеоролозите. На 23 март 1950 година е подписана конвенцията за създаване на международната метеорологична организация. Посрещам с чест празникът на метеоролога, каза Леночка Ангелова началник  на ХМО Монтана.


Представители на Европейската комисия посетиха Враца и провериха проектите, финансирани от Брюксел през изминалите програмни периоди. Бяха инспектирани проекти, финансирани по оперативните програми "Околна среда“ и "Региони в растеж“. Гостите са избрали да посетят няколко български града, а Враца като представител на Северозападния регион, е една от дестинациите им.


Над 90 бежанци от войната в Украйна са приютени във Видинско. Повечето са настанени в хотели в областния център. Освен Червения кръст, много доброволци също предлагат помощта си. 


Областният управител на Монтана Ванина Вецина проведе поредна среща по темата за ВиК сектора в региона. В разговор с управителя на ВиК – Берковица инж. Даниела Захариева, тя се запозна с проблемите на дружеството.


Пет кметства, четири училища и три детски градини от община Мездра кандидатстват за финансиране с проекти в конкурса "Обичам природата - и аз участвам“. Той се организира за 19-а поредна година от Министерство на околната среда и водите и от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания "Чиста околна среда - 2022 г.“.


Три специализирани автомобила закупиха в община Ружинци. Снегорин, машина за сметосъбиране и специализиран автомобил за почистване на контейнерите влизат в автопарка на общината, обясни кметът Александър Александров.


Община Кула отправи покана за обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2022 година. Общественото обсъждане ще се проведе на 24 март в салона на общината от 14:00 часа. Поканена е местната общност да вземе активно участие.


Отец Иван, познат още като "Отец Иван от Нови хан," в последните 10 години приютява хора в неравностойно положение в монтанското село Якимово. Отецът до момента има закупени около 130 къщи в селото, иска да построи и храм, за направата на който обаче не стигат средства. 


Аптеките на територията на област Видин, сключили договор със здравната каса, са получили средствата за здравноосигурителни плащания за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които се прилагат за домашно лечение. 


71 са новозаразените с COVID-19 в трите области от Северозапада за денонощие. В област Враца новите случаи са 22, в Монтана - 20, във Видин - 29. 1943 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. 


Два класа от ПГ "Найден Геров" в Лом са поставени под домашна карантина, заради болен от коронавирус техен съученик, съобщават от РЗИ Монтана. У дома са 15 ученици от 8-б клас и 14 ученика от 12 – в клас на гимназията. 


Почти 3 000 граждани на Видинска област са подали годишните си данъчни декларации за 2021 година. Над 1 800 видинчани са се възползвали от предварително попълнената данъчна декларация. 


В Мездра набират кандидати за преброяване на безстопанствените кучета. Преброяването ще се извършва веднъж на две години в периода март - юни или септември - ноември, като тази година ще е през месеците май - юни 2022 г. Кандидатите трябва да имат опит в областта на статистиката или на ветеринарната медицина.


С тазгодишното издание на кампанията си за Часа на Земята природозащитната организация WWF отправя призив за мир. Всеки нов ден на военни действия допринася пряко или косвено за влошаване качеството на околната среда.


Единадесетокласникът Радослав Попов от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин се класира за националния кръг на Международната олимпиада по немски език на Гьоте-институт. Ученикът, с преподавател Стоянка Ефремова, е един от 16-те допуснати до този кръг от 45 участници за ниво B2 по Общата европейска езикова рамка. 


Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народният театър "Иван Вазов" ще обединят усилия за благотворителен концерт в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна.


Втората си книга с разкази издаде психологът Елеонора Бойчева от Лом. Сборникът"Хляб за сънища" има пет раздела, колкото са и етапите за приготвяне на традиционния хляб, в които авторката е включила своите истории за силата на споделянето. Между отделните разкази са поместени посланията ѝ към читателите. Освен от хляб, днес имаме нужда и от вяра в себе си, смята Елеонора Бойчева. 


Театър "Сладурковци" при детска градина "Малина" - Берковица ще представи премиерата на пролетния спектакъл "Ухание на прашец и мед". Това е първата театрална трупа в детско заведение в града. Участват деца на 5 и 6 години, които се подготвят под ръководството на Антоанета Кирова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00