Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Анна Бижуто" с премиера в Монтана

Снимка: Драматичен театър Монтана


Премиерата на спектакъла "Анна Бижуто" представя Драматичен театър – Монтана. Директорът на театъра Любомир Бояджиев се надява трудностите, пред които беше изправено изкуството през последните 2 години, вече да е останало в миналото:


"След един такъв сериозен за всички период, било то ковид, сега и война, имаше един период, в който беше ограничен достъпът до театъра, ние не престанахме да работим. Знаете много добре, че част от нашите заснети спектакли ги предложихме да се излъчат. Смятаме, че това съприкосновение до живото изкуство няма да умре, то е необходимо. Необходимо е, защото театърът възпитава, възпитава в тези основни ценности, човешки..."


Комедията "Анна Бижуто" е на Марк Камолети. В ролите участват актьорите Мила Топалова, Димитрина Проданова, Асен Таков, Стефан Милков и Микаела Берчева. Пиесата е създадена преди 63 години. Тя е втората най-играна на сцена от този автор, разказа режисьорът Милослав Милославов: 




"Самата пиеса е написана от един от най-големите френски драматурзи, като казвам най-големите, имам предвид, че това е човекът, който е записан в Рекордите на Гинес за автор на пиесите, които са играни най-много в света... Това е един много забавен, много колоритен, много динамичен и много приятен поглед върху едно типично френско семейство, ситуациите, които се случват... Това е комедия и на характерите, защото образите вътре са освен забавни и много динамични, те са характерни всеки със своя светоглед..."


В ролята на Анна Бижуто публиката ще види Мила Топалова:


"Всичко е чудесно, заповядайте да гледате. Надяваме се от септември да започнем един нов нормален сезон, с театри на 100% Надяваме се и без маски. Надяваме се да има и все повече желаещи да ни гледат."


Премиерата на комедията "Анна Бижуто" е на 7 април, четвъртък, от 19 часа, в голяма зала на Драматичния театър в Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30