Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съществува реална опасност войната да се приближи към нас

Манол Глишев: Днешният парламент е доказателството, че блатото е удобно за дребните риби

България се опозори пред света

Снимка: Личен архив


На 24 февруари руската армия нахлу в Украйна, давайки началото на най-големия военен конфликт през настоящия век. Вече над 2 месеца българското правителство продължава да запазва пасивната си позиция, неуспявайки да достигне до консенсус по отношение на евентуалната военна помощ. 

Недалновидна ли е българската политика по отношение на войната в Украйна? Защо военният конфликт се превърна в поредната разделителна линия за българското общество? По темата разговаряхме с Манол Глишев, общественик, писател и поет.

Радио ВИДИН: Защо войната в Украйна се оказа поредната разделителна линия за българското общество?

"Така се случва в слабите държави. Държави, които са място на среща на различни противоположни интереси. В България има две големи групи население в политически смисъл. Едните повече клоним на Запад, към свободата и демокрацията, към частната собственост, към това, което неправилно се нарича капитализъм. Общо взето - към свободата. Другите клонят повече към държавната хранило-поилка, към това друг да се грижи за теб. Това са хората, които обичат диктатурата, защото диктатурата дава нещо като сигурност. Покойният писател Георги Марков беше казал, че блатото е удобно за дребни риби. Покойният Тодор Живков беше казал, че свободата, свободният пазар, е мястото за акулите. Това е големият въпрос: какво искаме да бъдем българите, дали акули или дребни риби. Това ни разделя. От едната страна на сегашната война има диктатура - това е Русия. Ако Русия обещава въобще нещо, това е, че гражданите няма да се грижат за себе си сами, а ще има голям батко, който да мисли вместо тях. Това се харесва на една част от нашето население, за съжаление. Другата страна в тази война е именно демокрацията, свободата, свободното море, мястото за акули и китове, за голямата фауна. Въпросът е, ние какво искаме".

Радио ВИДИН: Преди дни прочетох думи на Захари Карабашлиев, който казва, че няма малки държави, а малки държавници. Поводът беше изказването на външния ни министър Генчовска, че сме малка държава. Аз не смятам, че това твърдение отговаря съвсем на истината.

"Нито един министър на нито една държава в света, без значение колко е нейната площ, население и БВП, не може да каже такова нещо и после да продължи да бъде министър. Няма такова нещо като малка държава на света, ако ще да е Лихтенщайн или Андора. Това нещо коя държава е малка и коя е голяма е типичен руски израз с цел всяване на неувереност у техните руски партньори, съюзници, приятели и понякога противници. Никой не може да каже на никого дали държавата му е голяма или малка. Има един свещен принцип от XVII век, нарича се Вестфалски принцип - всеки суверенитет и всяка независимост струват еднакво. Няма значение гигантска империя или регионална дребна сила. Няма малки държави. Това, което г-жа Генчовска си позволи да каже, беше изключителен гаф. Тази дама трябва веднага да си подаде оставката. Нейното изказване беше шокиращо и възмутително. Отделно стои един въпрос, че страшно много от хората, които се връзват на приказките за малката държава, т.е на приказките за неангажиране в сегашния конфликт, голяма част от тези хора страдат от вътрешно противоречие. Едновременно според тях, понеже са големи патриоти, България е много велика държава, има култура, цивилизация, християнство, кирилица и гигантски богатства, които биват краднати от нас. България въобще в очите на тези хора едновременно е много голяма държава и много малка държава. Едновременно за тях е империята на Симеон Велики, на Крум и Омуртаг, на Иван Асен II, но в същото време е и малка държава, особено когато трябва да се направи нещо решително във външнополитически план. Тогава се превръщаме в малка държава. Тези хора трябва да си решат вътрешния когнитивен дисонанс".

Радио ВИДИН: В социалните мрежи изразявате недоволство към сегашното управление. Видях написаното от Вас относно призива на премиера Петков за дарителската кампания. 

"Нашият министър-председател каза "Хайде всеки да дари по една заплата за въоръжаване на Украйна". Това е опит за измиване на ръцете. Той ни казва "тези, които искат да подарят оръжие, нека го направят със собствени средства". Този призив е безсмислен, защото някои хора вече го правят. Да си спомним едно нещо: нито една държава по света, малка или не, не разполага със собствени пари. Държавата, структурата, управлението, служи на гражданите. Парите в държавната хазна са пари на гражданите. Това са наши пари. Кирил Петков не разполага в хазната с нито една своя стотинка. Тези пари са на мнозинството от българския народ, което е съставило чрез избори сегашното правителство. Парите не са на Петков, той не може да казва на хората да даряват щом искат Украйна да е въоръжена. Голямата част от българското население иска страната да бъде западна - да върви към ЕС, НАТО, към солидарност с Украйна, която води война за своята независимост и защитава всички, включително България. Кирил Петков по-добре да прочете няколко резултата от сериозни социологически проучвания, а след това да се погрижи НС да приеме законопроект или решение, не че не може и само с решение на правителството, да се прати оръжие на Украйна. Не веднъж, не символично, ако може много пъти. Не просто да се продава оръжие чрез трети страни, а да се дари. Повечето държави вече го правят. Такава е и волята на българския народ, който извади Кирил Петков от неговата анонимност. Петков в момента е един самозабравил се разпоредител, който забравя, че неговата функция не е да казва кои пари за какво да отиват, а да изпълнява волята на суверена".

Радио ВИДИН: Кирил Петков има ли политическо бъдеще?

"Надявам се, че не. След като министър-председателят казва "дарете по една заплата", т.е обижда населението, а знаем, че част от това население е бедно - заради ниски доходи, държани нарочно ниски, т.е не може да дари заплата и пенсия, понеже знаем колко възрастни хора има в страната, след като външният министър на същия г-н Петков си позволява да каже, че сме малка държава - нещо, което е немислимо, невъзможно, просто гадно, а министърът на културата си позволява да се явява в ентусиазирано състояние публично и да говори нелепи неща по време на война, която утре може да стане световна - значи това правителство е неподходящо. Съжалявам, че трябва да го кажа. Аз имам много лошо отношение към ГЕРБ и корупцията, която ГЕРБ представлява, но сегашното правителство е още по-лошо даже и от тях".

Радио ВИДИН: Аз лично смятам, че е откровен гаф, може и да греша, делегация да отиде до Украйна, за да провери на място ситуацията с войната.

"Зависи. Аз вече съм си изградил негативно отношение към новото ни правителство и очевидно има защо. Струва ми се обаче, че Кирил Петков се опитва да изпълни една несвойствена за министър-председателя функция: опитва се да го играе примирител, да сближи позициите между Демократична България и БСП. Загубена кауза - нито може да се случи, нито трябва да се случи. Първо, че БСП не трябва да съществува изобщо, а второ - ДБ трябва или да се стегнат, или да се разпуснат, защото тяхното гънещо поведение е нетърпимо. Поне формално позицията на тези два различни коалиционно партньора са диаметрално противоположни. Това е коалицията орел, рак и щука. Петков се опитва да ги примири, да го играе като британската кралица. Казва "политически не се ангажирам", което е смешно за един премиер, защото той е политическа фигура, трябва да има мнение, но се опитва да няма такова. Опитва се да закара разнообразните си партньори в Украйна, пък белким се смилят над страданията на народа. Не се прави така обаче, не е професионално. Това, което министърът-председателят има за задача, е да приеме или отхвърли едно решение, да действа в дадена посока. Ние имаме министър-председател, който се държи като президент - сиреч няма лична позиция, и президент, който се опитва да се прави на премиер - т.е тика ни директно в руска посока. Тези двама души трябва да се разменят. Разбира се, Радев не трябва да е президент изобщо, но това е друга тема".

Радио ВИДИН: Как да си обясним това антинатовско поведение от една натовска държава?

"Поведението ни е парализирано. Това е класическото тупкане на топката от злонамерената страна на политическия спектър, а именно руските наемници. БСП, но не само, защото прикрито ДПС са в този лагер, не толкова прикрито - ИТН, които са проксита на ДПС. ГЕРБ са на границата - опитват се да бъдат силни евроатлантици, но не искат и да уплашат Русия с нещо. Демократична България ги видяхме що за птици са - нищо не струват. Цялото Народно събрание е едно безобразно блато. За Възраждане няма смисъл да се говори, очевидна проба руски тролове. Министър-председателят просто трябва да реши какво ще прави: дали ще е с Украйна, с Европа, демокрацията, свободата, западния свят, честта и националния интерес или пък ще ни тика в лапите на Русия. Дали с действия или липсата на такива, но ако изборът му е Русия, ние просто трябва да свалим този негодник от мястото му".

Радио ВИДИН: Напоследък доста се спекулира, че България продава най-много оръжие на Украйна. Да продаваш обаче не е равно на това да даряваш.

"Има такава теза, да, че понеже продаваме оръжие чрез трети страни, то това ни извинява за бездействието да не подаряваме оръжие. За съжаление, тази теза е дълбоко невярна, даже порочна. Продаването не е помощ, а бизнес. Има информация, че България е една от страните, които и след ембаргото от 2014 година, продължили да продават оръжие и материали за експлозиви, включително и на Русия. Не знам дали изобщо сме спрели да продаваме на руснаците. Със сигурност трябва да изкупим отговорността си като започнем системно да даряваме военна техника на Украйна. Украйна защитава и България със сегашната война".

Радио ВИДИН: Много хора като че ли не си задават въпроса, какво ще последва, ако Украйна загуби тази война?

"Аз също не си задавам този въпрос, защото съм 100 % сигурен, че Украйна няма да загуби. В първите дни не знаехме какво се случва. След това видяхме счупването на зъбите на руската военна машина. Вече седмица в почти превзетия Мариупол руските сили не успяват да превземат завода Азовстал. В момента виждаме, че в Донбас просто това не се случва, а се говореше, че ще се създаде котел за обкръжаване на украинската източна военна групировка. До 9 май няма да има победа. Тази година Парадът ще бъде тъжен, което е чудесно. Това е добре за целия свободен свят. Това, което българите не си задаваме като въпрос, е не кой ще спечели войната - ясно е, че Украйна ще я спечели. Въпросът е в друго: дали Русия няма да разшири войната далеч от Украйна? Дали Русия няма да опита провокации срещу Литва, Полша и Естония, така че има сериозен риск войната да се приближи към България. Има опити за руска атака на югозапад към Одеса. След Одеса идва района на устието на Дунав - Бесарабия. Тя е плътно населена с българи и е много близо до Молдова, която иска да влезе в ЕС. Молдова си има пиратската псевдодържавица на източния бряг - Приднестровската република, т.е една изолирана руска армия. В момента руските сили се опитват да минат през Одеса, за да се съединят с тази армия. Има опити да се провокира конфликт, за да бъде атакувана Молдова, за да не кандидатства за членство в ЕС. Ако Молдова бъде обхваната от война в тила на Украйна, това ще принуди Румъния да защити Молдова. Това става близо до нашата граница. Устието на река Дунав не е далеч от Силистра, Балчик и Добрич. Ето това е нещо нашите българи не си задават като въпрос. България не трябва да се снишава, а да бъде част от един голям съюз - ЕС и НАТО".

Радио ВИДИН: При предишния ни разговор Вие казахте, че пред България се отваря опасен, но исторически шанс, който да катализира промяна в традиционните български настроения. Изглежда, че тази прогноза няма да се реализира.

"Шансът вече е пропуснат. Украинският външен министър Кулеба беше в България, държа се много откровено. Поиска помощ във вид на оръжие по най-недвусмислен начин. Българското правителство дори нямаше доблестта да му откаже право в очите. Тези хора са неискрени, самият той го каза. След призивът на Петков за заплатите, видяхме как Кулеба коментира в социалните мрежи, че вече е почувствал този вид солидарност по време на посещението си тук. Става въпрос за онази солидарност, която не е солидарност. В момента България вече няма шанс да се възползва от едни надежди за бъдещо привилигировано положение спрямо Украйна, НАТО и ЕС. България вече се опозори. Това, което България все още може да направи, е да дарява оръжие, да се отърве от руските си страхове и така да се предпази. Ние няма да бъдем уважавани, но поне да запазим територията и независимостта си".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00