Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки пети българин живее под линията на бедността- оценява ли се достойно трудът ни?

3
Снимка: Радио Видин

През 2021 година линията на бедност е 504 лева, което е около 16 лв. дневно за един човек от домакинство. Под този праг с около 11 лв. дневно се оказва всеки пети българин, показват данни от Националния статистически институт. В областите Видин и Монтана хората живеят най- бедно, където 1 човек разполага с между 340-350 лв. средно месечно или това са с под 12 лв. на ден. За всеки един район се имат предвид редица фактори като семейството, в което се живее един човек, дали развива бизнес в сивия сектор, колко развита е икономиката на целия район. Линията на бедност за 2021 г. нараства спрямо 2020 г. в почти всички области, но има голяма разлика между заплащането в различните части на страната. Оценява ли се достойно трудът ни и защо всеки пети българин живее под линията на бедността? С най-голямо нарастване на линията на бедността са областите Монтана (355), Плевен (487), Шумен (502), Габрово (487), Разград (474) и Сливен (423). Това означава, че за да си позволяват това, което до момента са си позволявали хората, които живеят в тези области преди, днес вече са им необходими повече пари. В Северозападния и Северно- централния район средната брутна месечна заплата е под 1300 лв. Не е изненада, че най- високоплатен е Югозападния район, където е и столицата. Средната брутна заплата за месец е 1996 лв. Каква е линията на бедността в област Видин и какъв е ръстът на месечните доходи на хората от този регион- разговаряме с Цветан Цветков, началник отдел Видин към към Териториалното статистическо бюро Северозапад:

"Последното изследване на Националния статистически институт е свързано със статистиката на доходите и условията на живот. За област Видин за едно лице изчислената линия на бедност за 2021-ва година е към 4000 лева и за двама възрастни с две деца под 14 години тя е 8600 лева. Относителният дял на бедните спрямо тази линия на бедност за 2021-ва година за област Видин е 19%, при 22% общо за страната. Друг показател е неравенството при разпределението на доходите- 34% е той за област Видин. Относителният дял на бедните преди социалните трансфери за област Видин 41%, тоест около 41% от населението е под тази линия на бедност преди плащането на социалните трансфери. Когато се включат тези трансфери към които са и пенсиите и другите социални плащания към домакинствата в област Видин този процент е 26. Виждаме, че все пак социалните плащания оказват влияние върху доходите и съответно пада относителния дял на населението с включени социални трансфери.

Какъв е процентът на населението на територията на област Видин, живеещо в риск от бедност и социално изключване- това попитахме още Цветан Цветков, началник отдел Видин към към Териториалното статистическо бюро Северозапад:

"За 2021-ва година населението в област Видин в риск от бедност и социално изключване като брой е 31 500 души. Като процент от общото население за областта е 39%, при средно за страната около 30%. Имаме области като Благоевград, където този процент е около 24- 25% ... Основният показател за доходите традиционно като цяло за страната, не само за област Видин, са доходите от работна заплата, съответно доходи от пенсии, доходи от социални плащания, доходи от ренти наеми и трансфери, които се получават от чужбина. Това също е показател, които заема доста голям процент."- уточни Цветан Цветков.

Какъв е сигналът от изнесените данни на Националната статистика по отношение на линията на бедността в страната за 2021 година? Потърсихме за коментар Адриян Николов от Института по пазарна икономика:

"Като цяло виждам едни позитивни новини в това, което виждаме като изнесени данни за бедността и социалното включване за 2021-ва година. Има едно подобрение в повечето индикатори. Линията на бедност се движи нагоре и това е един от най- големите ръстове, които сме виждали. Трябва де си има предвид, че това е един период с доста сериозен ръст на заплатите след кризата през 2020 година, а и беше период с увеличаване на пенсионните плащания. Всичките тези ефекти тласкат нагоре и средния доход и медианата и съответно линията на бедност. Това, което е положително, обаче е, че въпреки голямото повишаване на линията на бедност, на практика малко по- малко хора остават под нея. Делът на бедните у нас на този етап прилича на този от 2018-та година, като разликата е с няколко процентни пункта. Като че ли по всички личи сме се върнали към ситуацията от преди кризата."

Оценява ли се достойно трудът на българите днес- това попитахме още Адриян Николов от Института по пазарна икономика:

"Трябва да имаме предвид, че ние сме страната с едно от най- големите подоходни неравенства в ЕС и това, което виждаме е, че социалната система е една от най- неадекватните при редуцирането на тези неравенства. Ние виждаме една много голяма ножица между неравенствата преди и след социалните трансфери. Доколко се оценява адекватно труда ни, много трудно можем да кажем, тъй като такъв анализ трябва да се прави дори на ниво отделна фирма, тоест да говорим за икономиката като цяло, като че ли не е много адекватно. Много трудно можем да сравняваме труда на един ИТ специалист от София и да речем шивачка от Благоевград. Икономиката е много пъстра и много шарена и най- вероятно в някои сектори има подценяване на производителността и след това на добавената стойност на труда. В други сектори пък има надценяване."- обясни Адриян Николов.

Попитахме видинчани как гледат на факта, че Видин отново е най- бедният град в страната с най- ниска линия на бедност.

"Заслужили сме си го. Всички предприятия разрушихме със стачки и това е причината да сме бедни. Всичко зависи от икономиката и от глада. Не разчитам на пари от чужбина, аз разчитам на пенсия- нищожни са пенсиите и няма да се оправим скоро ... Видин се обезлюди и няма предприятия, няма с какво да се препитават хората. Икономически сме много зле. Заплатите ни са ниски, най- ниските в България. не виждам изход, младите хора заминават и никой не остава в града ... Политиците и Европа са виновни за това положение. Европа като цяло съсипа България."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30