Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 13 май 2022 година

Снимка: Радио Видин

Петък 13-ти бе последният учебен ден за зрелостниците във Видин. 423-ма са завършващите ученици.


150-годишното новоселско училище "Св. Св. Кирил и Методий" изпрати днес своите абитуриенти.


Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст, съобщиха от образователното министерство. Матурата по БЕЛ ще се проведе на 18 май. 

ВКС потвърди: Подсъдимите за взрива в завода в "Миджур" са невинни.


Регионалната инспекция по околна среда и води в Монтана остана без директор.


17 са новите случаи на коронавирус в Северозападна България. 8 в област Враца, 7 в Монтана и 2 във Видин.


На ново място се премести Дирекция "Социално подпомагане" в Ново село.


В Монтана започна записване за участие в "Алеята на изкуствата и занаятите". Заявление за участие се подава в общината и на имейл до 27 май. 


Създателят на платформата "Приятели, помагайте!" Лео Кадели пристигна във Видин в подкрепа на Валя, първото дете, отраснало в приемно семейство в града. 


Ученици от Природо-математическа профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" Монтана влязоха в ролите на съдии, прокурори и адвокати в Окръжен съд - Монтана.


Във Видин наградиха участниците в Областния кръг на ХХ Национален конкурс "Бог е любов 2022".


С поредица от събития Историческият музей в Оряхово ще се включи в Европейската нощ на музеите, която отбелязваме утре на 14 май.


Конният турнир по надтегляне и гонки с бегови коне в село Крива бара е традиционен и тази година ще бъде проведен за 6-ти пореден път. В събота състезанията ще започнат от 10 часа с надбягване с расови и местни коне в няколко гари и ще продължи с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи. Осигурени са парични награди. 


Видин ще се включи в Националната кампания "Бира за смет"Инициативата се осъществява със съдействието на младежи от Интеракт клуб Видин. За всеки събран чувал с боклук се полага награда - студена бира или безалкохолно- за всички деца и непълнолетни, каза в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН председателят на клуба Мартин Стефанов. Инициативата ще се проведе на 15 май от 11:30 ч., неделя.

Вижте още

Читалище в Кула се отчете

Отчет за дейността на  НЧ "Просвета-1882"- град Кула за 2021 година представи председателят Маргарита Йончева. Това стана на редовното годишно отчетно- изборно събрание.  "Читалищните традиции опазихме живи и действени, без да рискуваме здравето на работещите в читалището и членовете на колективите. Акцент на нашата работа бе поставен..

публикувано на 21.05.22 в 15:03

Vida Art за втора година във Видин

Във Видин беше открит двудневният фестивал Vida Art. Отново Крайдунавският парк се превръща в една вълнуваща фестивална сцена, каза при откриването заместник кметът Борислава Борисова : "Вие ще можете да се срещнете с магическо комедийно шоу, театрални постановки, кино под звездите. За най- малките ни зрители сме подготвили арт- работилници и..

публикувано на 21.05.22 в 12:15

Отбелязваме Европейския ден на мрежата НАТУРА 2000

На 21 май отбелязваме Европейския ден ва мрежата НАТУРА 2000. Отбелязва се според декларация, подписана през 2017 година от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета и Комитета на регионите. Навършва се годишнина от приемането през 1992 година на Директива 92/43/ЕЕС за опазване на природните местообитания и на дивата..

публикувано на 21.05.22 в 10:42

Продължава изграждането на ново улично осветление в Лом

На ул. "Ковачишка", между кв. "Младеново" и републиканския път за Монтана и София, са монтирани 20 стълба с общо 40 осветителни тела. В района пред бившата консервна фабрика са поставени още шест стълба с по две лампи. На ул. "Белоградчишко шосе", която е част от републиканския път за Брусарци и Монтана, в участъка от прелеза до кв. "Моминброд",..

публикувано на 21.05.22 в 09:52

Шествие за 24 май във Враца

Враца ще отбележи 24 май с празнично шествие и 25-метров трибагреник, анонсираха от общинската управа. Над 70 ученици ще носят 25-метровия трибагреник в деня на българската просвета и култура. Празничното шествие ще тръгне в 10 часа от площад "Македония", ще премине през централната пешеходна зона и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и..

публикувано на 21.05.22 в 09:21

Двама кандидати за директор на лабораторията по зъбопротезиране във Враца

Досегашният управител на лабораторията по зъбопротезиране във Враца Димитър Тончев отново е кандидат за директорското място. Дългогодишният началник беше допуснат до втория етап от конкурса, обявен от Общинския съвет, но този път срещу него излиза Марияна Тодорова. До 9 юни, когато е следващият етап от конкурса, двамата трябва да представят пред..

публикувано на 21.05.22 в 09:14

В Берковица се готвят за 24 май

Община Берковица ще отбележи 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с празнично шествие и програма с участието на деца и ученици. "Под звуците на младежкия духов оркестър към народно читалище "Иван Вазов- 1872" шествието ще тръгне в 10 часа от блок "Ком"..

публикувано на 21.05.22 в 08:20