Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан".

"Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се, пият вода, запознават се с околния терен. Другото, което е важно - птиците, които идват да се хранят на площадката - черните и белоглавите лешояди, това е един от важните моменти на адаптация, защото те започват да контактуват през мрежата с тези птици, вече нещата се успокояват. Чувстват средата като нещо познато, което не ги стресира и се надяваме процесът да продължи добре", каза Георги Стоянов от дружеството за защита на хищните птици, който се грижи за лешоядите в региона.

Черните лешояди ще останат във волиерата няколко месеца и след това ще бъдат освободени в природата. Това ще стане преди зимния период, за да могат птиците да се адаптират. Всички ще бъдат маркирани с пръстени и предаватели.

"Предавателите са безценни, те дават изключително ценна информация за движението на птиците, къде се хранят, почиват", обясни Георги Стоянов.

Досега в района са освободени две групи от по 10 птици. Тази пролет се излюпи и първото черно лешоядче в Западна Стара планина.

Вижте още

Целувки за деня на целувката

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. Целувката е много повече от интимен начин на комуникация. За съжаление през последните години заради коронавируса и носенето на маски..

публикувано на 06.07.22 в 16:20

Видинчанин с инициатива за повече усмихнати хора

Инициатива насърчава видинчани да са дружелюбни и да се усмихват. Идеята е на Едуард Тодоров , който преди няколко години реализира с ученици кампанията "Усмивка за бисквитка", а сега я продължи, като се отблагодари с подарък на отзивчива и усмихната служителка в магазин. Видинчанинът се надява по този начин да успее да сбъдне една от мечтите си -..

публикувано на 06.07.22 в 14:30

Опашка за енергийни помощи във Видин

В началото на юли започна приемът на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително по електронен път или по пощата.  Въпреки че размерът на помощта все още не е определен, пред видинската дирекция се наблюдава з асилен..

публикувано на 06.07.22 в 12:57

Групата по китара във Видин представи наученото през годината

Годишен концерт на групата по китара с ръководител Кирил Василев се състоя в Младежкия дом във Видин. Младите хора показаха пред публика какво са научили през учебната година. Виктория харесва атмосферата в групата, възможността да се научиш да свириш, както и да разговаряш на различни житейски теми, а пък Кристиян свири от 4 години и..

публикувано на 05.07.22 в 16:30
хляб

Ще спадне ли цената на хляба

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС  на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин:  "Ние не го почувствахме, как ще го почувстваш като не пада. 1,44 го купих преди промяната и сега е 1,44... Би трябвало да се намали..

публикувано на 05.07.22 в 16:05

Когато твоето хоби е ученето

Кристина Славчева е първенецът на Видинската профилирана природо-математическа гимназия за 2022 година. Тя получи статуетката с крила на птица - наградата на гимназията, диплома и плакет.  Кристина е и ученичката с  най-висок бал на Държавните зрелостни изпити - пълна шестица по история и цивилизации и отличен по български език и литература...

публикувано на 05.07.22 в 15:30

702 са местата за седмокласници в област Видин

Близо 600 са седмокласниците, които ще се конкурират за прием в 18 професионални и 9 профилирани паралелки с общо 702 места. За да участват в първия етап на класирането, кандидат-гимназистите е необходимо да подадат заявления. Два са начините за това, обясни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин: "С наша заповед..

публикувано на 05.07.22 в 14:20