Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В защита на един български учител

| обновено на 23.05.22 в 17:37
Снимка: Радио ВИДИН


Броени часове след като Радио ВИДИН публикува новината за инцидента с ударения ученик в Математическата гимназия във Видин инж. Ивайло Дичев написа имейл до нас. Работещият като трафик инженер за голяма американска компания мъж преди години е бил ученик на преподавателя Валери Цветков и се обърна към нас, за да подкрепи своя учителГосподин Цветков е велик човек, пише Дичев, когото потърсихме за телефонен разговор:

"Той ни накара да заобичаме математиката. Знаете, дисциплината не е най-харесваната от всички ученици, но човекът даде всичко от себе си и успя да направи математиката интересна. Впоследствие много от нас продължихме в реномирани учебни заведения в България, а в момента се занимаваме с инженерни дейности, работим на инженерни позиции. Това не би могло да стане, ако ние нямахме добра основа и добра подготовка".

Ивайло написал мейла, защото се почувствал зле, когато разбрал за случилото се:

"По никакъв начин не ми стана хубаво, особено след като знам човекът какъв е в действителност и какво му е коствало през годините да ни обучи, да ни изтърпи. В крайна сметка сме били деца, не светци, човекът винаги търпеливо подхождаше с разбиране...  Никога не си е позволявал да се държи по такъв начин, когато ни е преподавал. Не ми го побира главата. Никога не сме го виждали в такава светлина. Човекът е усмихнат, лъчезарен. Това не му е нормалното състояние".

Дичев посочва, че учителят винаги е проявявал индивидуален подход към всеки ученик.
"Контролните бяха с отделна задача за всеки. Дори преди толкова години, когато принтери и скенери не бяха разпространени, той подготвяше за всеки отделна задача. Представете си колко време му е коствало да подготви, след това да провери. Не мисля, че това би го направили човек, който не се интересува от учениците си".

Бившият възпитаник на Математическата гимназия потвърди подкрепата си за своя бивш учител:

"Просто да не обръща внимание на това, което ще се изпише по негов адрес. Знам, че няма да е лесно, но всички го подкрепяме. В Интернет не видях мнение на хора, които да го упрекват. Всички са с него".

След публикуването на новината за инцидента на страницата на Радио Видин във Фейсбук тя бе коментирана от стотици и болшинството от коментарите са в подкрепа на учителя, което ни провокира да си зададем въпроса - учителят или ученикът е жертва в случая? Защото обикновено говорим за ученици, подложени на тормоз от свои съученици, но има една тиха агресия и тормоз, за които не се споменава - тази от ученик към учител. Моделът "Парите следват ученика" направи учениците недосегаеми и често учителите са подложени на унизително отношение, срещу което нямат реални полезни ходове, освен, може би, търпението, което понякога се изчерпва и складираната с години горчивина се излива. 

Агресията в училище обикновено става важна обществена тема единствено след случаи, които са публично отразявани. Когато се говори за агресия, фокусът е основно върху санкциите, но без да се коментират нейните първопричини и как тя да бъде предотвратена, каза Юлия Найденова, училищен психолог на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин:

"Във всяко едно училище има разписана процедура, според която се действа в такива ситуации. Изслушват се двете страни, спрямо процедурите се действа. Всеки един случай е различен. За същността е твърде повърхностно да се каже "това и това" е причината. Този проблем е наболял, все по-често се случва във все повече училища. Ако трябва да разсъждаваме от психологически гледна точка, корените на проблема започват може би от съвсем ранното развитие на ученика/детето и как родителите стоят като авторитети за него, каква е неговата привързаност, каква ценностна система изгражда, за да се стигне до онзи момент, който прекрачва границата на уважение спрямо възрастния.

Никой няма да право да посяга физически и вербално, да обижда и да вика, обясни закона още тя.

"Често разговарям с нашите учители на тази тема. Наистина има много трудности относно мотивирането, относно задържането на вниманието, запазването на интереса към конкретен урок. Често сме си говорили какви може да са причините, какво се случва със съвременните деца, какъв е проблемът. Аз не мисля, че проблемът е в едните или другите. Получава се така, че съвременните деца са по-различни от ние, които сме били като ученици. Може би подходът на нашите педагози има нужда от адаптация спрямо тези промени".

Как може да се процедира срещу агресията в училище?

"Аз мисля, че от няколко години образователната система е започнала стъпки. Има доста промени в справянето с такива проблемни ситуации. Училището стои вече не само като институция, която да дава знания, но се вкарва и постепенно елемент на подкрепяща към развитието на учениците. Мога да визирам Механизма за приобщаващо образование. Много училища вече развиват клубове по интереси. Стъпките са много, но ще дадат резултат".

За да бъде прекъснат порочния кръг на насилие, се изисква екипна работа от страна на училищния психолог и тази на педагозите, както и да е налице съдействие от страна на родителите.

Припомняме, че случаят от ППМГ Видин се оказа "режисиран": учениците са провокирали учителя, за да си направят шоу. Шоу, което излезе доста солено на един от най-обичаните преподаватели. И изобщо не беше смешно.

Повече - в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00