Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 май 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН
Фонтанът пред съдебната палата във Видин, който на 24 май осъмна облян с пяна, заради вандалска проява от страна на младежи и беше спрян за почистване на системата, е почистен и отново работи. От местната управа съобщиха, че голямото количество изсипан препарат за съдове не представлява опасност за повреда на филтрите и помпите на съоръжението. 


България ще има достъп до над 266 млн. евро за финансиране на съвместни проекти по програма "Дунавски регион" 2021-2027, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Четиринадесетте държави, които участват в нея, приеха финалния й вариант на заседание в Будапеща.



Парламентът реши окончателно да бъде създаден електронен регистър на хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат - в България такива са над 900 хиляди души.


Със 122-ма намаляват безработните спрямо същото тримесечие на миналата година, отчитат в Дирекция "Бюро по труд"- Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада.


100 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал. В Северозапада новите случаи са 4. 3 в област Враца и 1 във Видин. В област Монтана няма регистрирани нови случаи.


Днес се навършват 60 години от откриването  на Художествена галерия "Никола Петров" във Видин. Фондът на галерията съдържа над 1400 художествени произведения, като най-многочислен е отдел “Живопис” - той наброява 800 платна.


120 награди получиха изявени ученици, групи, състави и заслужили учители от Мездра по случаи 24 май. Ученици от 5-и "б” клас в ОУ "Христо Ботев" - Мездра организираха благотворителен базар в подкрепа на избрана от тях кауза.



В мездренското село Ослен Криводол беше възродено местното читалище, закрито преди повече от половин век- през 1969 година.


На 30-и и 31-и май ще се проведе наземно аерозолно третиране срещу комари на територията на община Мизия. Пръскането ще се проведе вечерта от 20:30 часа. При влошени метеорологични условия, обработките ще продължат в следващите дни.


Над 300 деца се включиха в инициативата "Децата на Враца рисуват". Събитието, организирано от Община Враца, е част от поредица детски празници, включени в програмата за отбелязване на 24 май.  

Детските градини "Червената шапчица" и "Звънче" в Лом получиха неочакван подарък за 24 май – детската книжка „Приключенията на врабчето Незабравко“.

Отбелязваме Световния ден на предизвикателствотоОтбелязва се от 1991 г. през последната сряда на м. май по инициатива на Международната асоциация "Спорт за всички" (TAFISA) с различни спортни състезания и игри.

Младежкият дом в Монтана подготвя детски празник на 1 юни – Международния ден на детето. Инициативата се организира съвместно с Общински куклен театър „Патилан“ – Монтана. Празникът ще започне в 18.00 часа в голямата зала на Младежкия дом.

Премиера на комедията-протест “Няма да платим! Няма да платим“ от Дарио Фо, подготвя видинският театър.


Фотодокументална изложба, посветена на Ботев, ще бъде изложена в Регионалния исторически музей във Враца.



По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08