Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да бягаме от всяка слепота на греховните страсти

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия".

"Днес, възлюбени братя, бе прочетен откъс от Евангелието от Иоан за изцеряването на слепородения от Иисус Христос. Вие чухте това божествено повествование. Господ, Който е Светлината на света, извършил това чудо така: като плюнал на земята, "направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия, и му рече: иди се умий в къпалнята Силоам (което значи: пратен). Той отиде, уми се и се върна прогледал" (Иоан 9:6-7).

По-важното обаче е, че този слепец прогледнал с душевните си, а не само с телесните си очи. Той повярвал в Иисус Христос като в Син Божий и Спасител на света за посрама на всички мъдри и разумни сред иудеите, които не повярвали в Христа, въпреки множеството Негови чудеса, явно свидетелстващи за Неговото всемогъщество. Това обстоятелство, тоест неверието на учените и знатни евреи в Иисус Христос като в Богочовек, ми дава повод да побеседвам накратко с вас за душевната слепота, която е много по-опасна и достойна за съжаление, а понякога и за сълзи, отколкото телесната слепота.

Очите са най-благородният член на нашето тленно тяло и те доставят на човека голяма полза и удоволствие, както това е добре известно на всеки от нас, и да бъдеш лишен от зрение, означава да се лишиш едва ли не от половината си живот. Да не виждаш слънцето, да не виждаш никого и нищо, нито себе си, нито другите, нито всичко наоколо, да не виждаш красотата на небето и земята, нито това, което е на небето, на земята и в морето. Та това означава да си почти мъртъв!

Братя, бягайте от такава слепота и въобще от всяка слепота, която се поражда от греховните страсти: самолюбие, самомнение, гордост, злоба, завист, своенравие и инат, пиянство и невъздържание, користолюбие, блуд, разврат, униние и отчаяние. Амин."

Св. прав. Иоан Кронщадски

В рубриката "Съвременна Библия"Стенли Стивър е на 52 години. Трийсет и три от тях е прекарал в затвор за убийство. Стенли не е единствения човек, намерен от Бога в затвор. Когато четем такава история се радваме, че един човек е спасил душата си, но рядко осъзнаваме съпричастността си с неговата съдба. Може би пътят към спасението на един грешник, бил той жесток убиец или обикновен лъжец, не е толкова различен. Както ще разберете, подобно на Стенли, всеки от нас е в неизбежен сблъсък със закон, съд и затвор. Слава Богу, има милост за Стенли, има милост и за нас! "Бог затвори всички в непокорство, та към всички да покаже милост." (Римл.8:32)

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05