Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натуралният сапун - нежна грижа за кожата


Сапунът е един от основните продукти за личната ни хигиена. Ежедневно сапунът влиза в контакт с кожата ни- лице, ръце и тяло. Затова е важно да е достатъчно качествен. 


Индустрията непрекъснато произвежда нови все по-ароматни и по-цветни сапуни, но това не винаги е гаранция за тяхното качество. Понякога някои от вложените съставки се оказват силни алергени. Затова от известно време последователи на екологичния начин на живот се обръщат към натуралните сапуни. За тях се знае, че са по-деликатни и овлажняват кожата, заради съдържанието на натурални масла и оцветители. 


Предимството на "домашно" направените сапуни е, че можете да се избере както формата, цвета, аромата и дизайна, така и какво да добавите - мед, билки, витамини и др. Когато сапунът е направен по поръчка, той е съобразен с особеностите на кожата на клиента. 


Сапуни с натурални съставки произвежда и Санела Николова от Видин. Влюбва се в лавандуловата вода, произведена от познати, които имат лавандулови насаждения и започва да изработва лавандулови сапуни. 


"Те ми споделиха, че правят лавандулови води и всякаква козметика, чисто натурална, съответно от тяхната продукция и реших да взема от маслото и да пробвам. Като започнах първо с глицериновите- за мен това не е натурален сапун, защото взимаш базата готова. И съответно първите ми партиди бяха брак. След това започнах да правя с масла, но процеса беше много труден и много дълъг, имах също много брак. Но не се отказах и така вече от година и половина моите сапуни достигнаха до пазара."


Направата на сапун е истинско изкуство, казва Санела:


"Самият процес е химична технология, така да го кажем, което ще рече, че всичко се изчислява в грамове. За да създадеш един сапун, ти е необходима точна рецепта, с абсолютен точен грамаж на маслата, които влагаш в него, като примерно най-простия и най-употребяван сапун в цял свят е де факто и първият сапун създаден по този метод - кастилския сапун. Той е направен от чист зехтин, само зехтин и съответно осапуняването към него, което се случва чрез сода каустик, която държа да подчертая, че след като се свърже с маслото, тя губи свойството си. Тя служи само за осапуняване, нищо повече. И не на последно място е водата, която може да се вложи като чай, като масла".


За Санела най-предпочитаната форма за сапун е калъп: 


"Там можеш да пресъздадеш всякакви форми и цветове. Което ще рече, че той се реже и става квадратен - "бар сапун". Иначе стандартните формички, които може да се ползват и като сладкарски формички - те те принуждават да го изсипеш и вече нищо не можеш да направиш отгоре. Докато в калъпа, можеш да изсипеш първата партида сапун и вече отгоре да играеш с въображението си - да шприцоваш, да правиш различни формички, да добавяш други стръкчета сапун, цветя, билки."


                    

"Ето го и него- царят сред сапуните! За всички мои клиенти, знаят за кого говоря. Това е нов прочит на познатият и любим жасмин. Този път е с нова рецепта, но и с нова добавка. Вградих в него гъба луфа. Това е една уникална гъба за миене на тяло. Тя има свойствата да отстранява мъртвите клетки и да почиства кожата в дълбочина."

















Санела признава, че любимият й аромат винаги ще бъде какаото:  


"Той не се добавя изкуствено. Той е самият аромат на какаовото масло. Когато добавиш етерично масло към сапуна, той вече не е натурален, защото етеричните масла не са най-натуралното и реалното и аз избягвам да ги ползвам, по принцип, ами залагам например на аромата на кокосовото масло, на какаовото масло, които са доста силни. Но с времето, когато сапунът зрее, те избледняват, но пък сапунът е натурален".


Любимото съчетание на аромати на Санела е лавандула и жожоба. 


"Те са етерични масла, но ухае много дълго време и самата кожа е доста по-мека, нищо, че е изкуствено добавен, като етерично масло".


"Ето и един сапун, предназначен за хора като мен. С настъпването на летният сезон, все по-често се налага да обработваме голите части от тялото. За целта изработих този уникален сапун за бръснене. Той в комбинация от масла и етерично масло лавандула предотвратява обърнатите косъмчета, обрива и всяко възпалително действие."




Според Санела, видинчани не са преоткрили натуралните продукти и пазарът все още не се отворил. 


"В нашият край не, категорично не. Тук казват, че този сапун не е за нашия град, буквално предавам думите на клиентите. Иначе от Враца натам със сигурност много високо ценят домашната козметика, стига да са се докоснали до нея и да са останали очаровани".


Първото предимство на домашния сапун е, че той не изсушава кожата, споделя Санела:


"Домашният сапун може да не ти помогне, но в никакъв случай няма да ти навреди, защото той овлажнява дълбоко. Той е единствено направен само от масла, докато сапуна, който купуваме от магазина, наблюдаваме години наред, че той изсушава кожата - тя става бяла след баня и задължително се нуждае от хидратиращ крем. Докато ползвайки само домашния сапун, ти нямаш нужда от това - той обогатява кожата. Другото - почиства порите в дълбочина. Хората, които ме познават, знаят, че аз имам много упорито акне, което третирам единствено с лавандуловата вода на моите колеги, направена в сапун и засега е много добре. Другото, което е- сапуните, които купуваме, те са с доста дълъг срок на годност, което не окей принципно. Защото един сапун, да колкото повече старее, той е като виното, толкова по-добър става - по-твърд, по-бавно се изхабява. В индустриалния сапун се наблюдават много химични реакции, като оцветявания и т.н., които в нашите натурални сапуни се случва чрез билки, като  - куркума, червен пипер, натурално какао, което съвсем не вреди на кожата, а напротив. Куркумата дори се използва в цяла Индия за стимулиране на кожата, растежа на косата и т.н."


Освен със сапуни, Санела и нейното семейство се занимават и с изработка на бижута, мартеници, сувенири от кафе, от монети, икони, коледни венци. Изработват и ароманти свещи. Наскоро Санела откри павилион за гофрети, свежи напитки и други вкусотии за лятото. 

Може да видите натуралните сапуни на Санела тук


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл*



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05