Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 май 2022 година

Снимка: Красимир Каменов

РЗИ-Видин се включи в отбелязването на  Световния ден без тютюнопушене. Тази година мотото на тематичния ден е: "Тютюнът - заплаха за нашата околна среда".  Консултативният  кабинет за отказване от тютюнопушенето бе ситуиран в Крайдунавския парк, където бяха направени демонстрации с пушещата кукла Сю. 


В област Монтана няма да се настаняват украински бежанци в държавни бази. От началото на войната в Украйна в област Монтана са настанени в хотели 42-ма бежанци на територията на град Монтана, Берковица, Вършец и село Боровци. От община Видин съобщиха, че към момента се предвижда  20 украински граждани, настанени в голям хотел в града, да бъдат преместени в Центъра за подкрепа за личностното развитие - Градско ученическо общежитие във Видин. 


От спешен ремонт се нуждае язовир "Огоста". За това сигнализира областният  управител на Монтана Ванина Вецина, която предаде на министъра на земеделието Иван Иванов писмо до отговорните институции за язовира.


За нова измамна схема в интернет с цел събиране на  лични данни, предупреждават от „Български пощи“. „Български пощи“ обръщат внимание, че не провеждат анкети и игри, които не са обявени на официалната страница на дружеството и при никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта.


До края на тази седмица ще приключи асфалтирането на улиците в селата от община Ружинци. През този сезон за ремонт са предвидени 8 километра и половина от уличната мрежа.


От днес се подновяват текущите ремонтни дейности на близо 28 километра от третокласния път Кула - Гара Срацимир в област Видин. Трасето, което преминава през гр. Кула, с. Коста Перчево, гр. Грамада, с. Срацимир и Гара Срацимир, е най-пряката връзка на община Кула и община Грамада с първокласния път Видин - Ботевград в посока София, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.



Годишно отчетно събрание на териториалната организация на Съюза на слепите в България се проведе в Мездра. На него стана ясно, че местната структура ще продължи добрата практика на сътрудничество с Община Мездра и с други институции.


253 са новите случаи на коронавирус в страната през изминалото денонощие. В Северозапада новите случаи са 9. Една положителна проба за коронавирус е потвърдена във Видин. 5 са новите случаи в Монтана, 3 във Враца.

Сътрудникът на радио Видин от Берковица Петя Генова е сред екипа доброволци, номинирани за наградата „Златна ябълка“, която се присъжда от Националната мрежа за децата за принос към правата и благосъстоянието на децата. Номинацията в категория "Журналист" е за кореспондентския екип на НПО портала, който включва шестима граждански активисти. Екипът е създаден с цел да отразява работата на гражданските организации от цялата страна,  които работят със и за деца. За награда "Златна ябълка" в категория "Училище и детска градина" е номинирана и детска градина "Дружба" в Оряхово, която работи за интеграция и балансирана среда за децата в  мултикултурен район. Тази година наградите “Златна ябълка” ще бъдат връчени за дванайсети пореден път. Тържественото събитие се провежда в Столичния куклен театър.


Нов социален център за настаняване на лица с психични разстройства ще заработи в село Бойница. Утре ще бъде назначен персоналът.

Община Враца организира транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица на втори юни.



Във видинското село Градец ще бъде отбелязана 172-ата годишнина от Въстанието в Северозападна България - ЛЕТО 1850-о, което местните жители наричат Пашапетковата размирица.


Празник със спортни предизвикателства и игри организират за първи юни за децата в Берковица.


Три награди спечели Танцова формация „Keep It Real“ - гр. Мездра от Сдружение „Новото поколение на талантите“ на XV Международен танцов фестивал „Танцуваща река“, който се проведе в Русе.


На 1 юни в 10,30 часа областният управител Стефан Красимиров ще се включи лично в НТП „По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица“ под патронажа на Министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков. Представителни военни подразделения от Българската армия също ще участват в ритуалите за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев.  На 1 юни тържествена проверка (заря) в памет на великия български поет и революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе във Враца с участието на военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца. На тържествения ритуал ще присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Военнослужещите ще се включат и във всенародното поклонение на връх „Околчица“ от 11.00 ч. на 2 юни.

С редица спортни инициативи във Видин ще бъде отбелязан 1 юни, Денят на детето.


На първи юни от фондация "Подкрепа за реализация" организират празник за децата на Видин. Началото ще е от 16 часа от откритата сцена в Крайдунавския парк.


Фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" ще се проведе от 2 до 4 юни в село Флорентин, община Ново село. Събитието е по повод храмовия празник и събора на село Флорентин, който е на Спасовден.


След двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус на 18 юни ще се проведе традиционния фолклорен фестивал „Свидня” край Георги Дамяново.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30