Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да възприемаме спасителната истина на Православното изповедание

Снимка: bg-patriarshia.bg

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор, която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини.

"Неслучайно между празниците Възнесение и Петдесетница Църквата чества тези, които са отстоявали догматите за Светата Троица.

Първият Вселенски Събор, състоял се през 325 година в Никея, утвърдил Божествеността на нашия Господ Иисус Христос, утвърдил, че Той е втората Ипостас, второто Лице на Бог Троица.

Веднъж в пределите на Кесария Филипова Христос попитал апостолите за кого Го почитат. Апостол Петър от името на останалите отговорил: "Ти си Христос, Синът на Живия Бог" (Мат. 16:16). И в това изповедание на апостол Петър ние намираме много важно утвърждаване, че Иисус от Назарет е носител на Божествената същност, на Божественото естество. И в знак за правилността на това утвърждаване Христос отговаря: "Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си" (Мат. 16:18).

Този камък, на който стои, стояла е и ще стои Църквата, е изповедание на апостол Петър - именно това, че Иисус е Бог. И в потвърждаване на истината на тези думи Христос нарича апостола Петър Симон, син Ионин (вж. Мат 16:17). Блажени Теофилакт обяснява тези думи на Господа така - Христос сякаш казва на Петър: "Точно така, както ти Ме наричаш Син Божи, Аз те наричам син Ионин." Но много е важно, че по-нататък Господ казва на апостол Петър: "И ще ти дам ключовете на царството небесно: и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата; и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата" (Мат. 16:19). Това значи, че апостолската власт и властта на тези, които са я приели от апостолите почива върху действието на благодатта на Светия Дух – от Бога се дарува на Църквата Христова тази голяма възможност.

И на днешния ден ние прославяме светите Отци, които утвърдили догмата за Светата Троица. След седмица ние ще се докоснем до тази духовна реалност, която отразява това, което някога, както ние знаем, ще стане и със всеки от нас: Бог Дух Свети ще слезе, и ще се всели в нас, и ще направи от нашите тела живи храмове. Ние молим светите Отци, те със своите молитви да ни учат да прославяме Бог Троица, да ни дадат възможност да почувстваме, че тая прослава зависи пряко от това с какво усърдие ние изпълняваме Божиите заповеди, често много прости. И ако това стане в нашия живот, тогава непременно ще откликнем сърдечно на този велик дар, който е донесъл Христос и който чака всеки от нас. Понеже само този дар е способен да направи всеки от нас истински християнин, истински вярващ човек, истински носител на Божия образ. Амин!"

Автор: Протойерей Георгий Климов

В рубриката "Съвременна Библия"Възнесението Христово, научно погледнато, е необяснимо и затова е подложено на съмнение. Издигането на Христос противоречи на закона за земното притегляне. Благодарение на този закон ние стъпваме здраво по земята. Проблемът е: какво се случва с душата ни, докато краката ни  крачат по земните ширини? Мисля, че човешката душа винаги се е измъчвала от земното притегляне. Винаги е търсила късче небе, в което да си почине. Възнесението на Христос е Божия отговор на тази фундаментална наша потребност. Бог, небе и път, по който поемаш против всички "научни" закони – това е пътят на разпнатия, възкръснал и възнесен Христос! Това е Пътят Христос за всеки човек… за всеки вярващ човек.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30

Музеят в Чипровци представя изложба "Павлето - непознатият наш"

Историческият музей в Чипровци открива изложба с непоказвани до момента картини на Георги Павлов-Павлето днес, 24 март. Поводът е 110-ата годишнина от рождението на твореца. Той е бил и винаги ще бъде повод за гордост, каза директорът на музея в Чипровци  Анита Комитска . "Оставя такава диря в българското изобразително изкуство през 20..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18