Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватба сред природата - хит за сезона

5
Снимка: Георги Георгиев



Сватбите сред природата са сред предпочитаните за настоящия сватбен сезон 2022. Заради романтиката все повече млади двойки предпочитат изнесените сред природата церемонии и тържества. Една от причините, младоженците да изберат планината за тяхното място на сватбения ден, е досегът с природата и разкриващите се гледки. 


Като водеща модна тенденция за сватбения сезон тази година се очертават романтичните сватби, подобни на стила Прованс и Бохо. Подходящи за тези стилове са отворените пространства, сред красива природа и чист въздух- всичко това може да се види в "Чудно място Стакевци". Комплексът се намира на края на село Стакевци, в близост до Белоградчик. Там от миналата година се организират сватби, а четири двойки от страната вече са избрали да си кажат "да" сред магията на природата, разказва Цвета Варадинова, организатор на сватби: 



"Хората все повече се обръщат към природата и към по-различни преживявания, просто вече има места, които могат да им го осигурят. Вече не е задължително да се наблъскват с гостите си в някакъв задушен градски ресторант и така да празнуват. В моите очи наистина особено подходящи са местата, които се намират в интересни селски райони и именно заради това има интерес и към нашето място, което се намира в селски район и разполага с всякакви удобства, опита и фантазията на организаторите да направят самото събитие уникално."


Младоженците предпочитат места, които могат да им осигурят пълен пакет от ритуали за самото тържество, уточнява Цвета. 


"Тъй като повечето такива места са отдалечени от градовете, е хубаво самото място да може да осигури различни компоненти от сорта на граждански изнесен ритуал, който е легитимен, църковен брак, фотограф, музикално оформление". 


Церемонията на изнесения ритуал за сключен граждански брак се случва под открито небе, с приказна украса, нежна музика, чаши шампанско, кетъринг и празнична обстановка за всички гости на сватбеното тържество.


"Правим коктейл за посрещане или пък коктейл между самите елементи. Това се случва на двора, на мястото, което е с прекрасна гледка и ето именно по този начин, хората могат да се докоснат и до природата. Всъщност това, което ние съчетаваме, е усещането за селото, за невероятните природни дадености на района, защото до нас са близо и Белоградчишките скали, и това създава условия за прекрасни сватбени фотосесии, както около нашето пространство, така и в околните села и райони. Хората определено оценяват това, което можем да им предложим...".

След 50 години прекъсване, църквата в село Стакевци отново отваря врати за сватба, казва Цвета 


"Наистина беше страшно красиво и вдъхновяващо. И ние, както и самите младоженци, и гостите им - всички бяхме възхитени, от това, което се случи там."


Организаторите предлагат и специално меню.



"Ето това също е един от плюсовете на такова място да бъде тържеството. Понеже могат да се използват повече местни продукти - продукти от природата, и това създава едно такова, по-специално отношение и преживяване съответно".


Самото тържество се състои в огромна затворена зала, наречен "Хамбара". Характерни за декорацията са естествените материали – камък, дърво, отрупани с дива зеленина. Модерният привкус е добавен от бляскавия стил на кристални полилеи. Мека светлина, изобилие от растения и естествена обстановка. Предпочитаната тематика е природната - зеленото във всичките му нюанси е хит в сватбените украси. Изключително атрактивни са украсите с горски мъх. 


"Сватбите, които правим или в момента организираме, са насочени към горската тема. Може би, защото и средата около нас е такава. Но горската приказна тема в бяло, зелено, естествените материали и ръчно изработените елементи, въобще на цялата украса на сватбените тържества, също ние я изработваме. Подаръчета за гостите, имаме такава опция. Изцяло ръчно изработени - не предлагаме нещо, което може да се купи от всеки магазин. Това е важно, да. Защото, когато се следва една такава обща концептуална линия, наистина се получава нещо истински специално, защото в крайна сметка, това е един от най-специалните моменти в живота на тези хора и е хубаво да им се даде оптимума".


Някои двойки избират сватбата им да мине в духа на българските традиции.  


"Повечето от младоженците се придържат към традициите, но в някаква по-ограничена версия. Има някои пък, които държат да не присъстват никакви такива традиционни ритуали, което е също техен избор".


Повече за "Чудно място Стакевци" може да видите тук



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14