Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минаващите през Видин тирове- проблем за местните

6
Снимка: Радио Видин

Жител на град Видин сигнализира за големия брой от тежкотоварни камиони, които минават през града с цел да прередят опашката за Дунав мост 2. Притеснението на Пенко е, че те ще разрушат железопътния надлез на бул. "Панония". Споделя, че вече е пускал сигнал до Общината и Областна администрация, а институциите са сложили ограничаващи пътни знаци, които обаче според него не са поставени на правилното място. 

"Става на въпрос за денонощно преминаване на тирове през този надлез. Аз живея точно на "120" и онзи ден като се прибрах от село, понеже карах след 2-3 тира, които вървяха пред мен и ги видях, че тръгнаха по надлеза и после обърнах доста внимание на това нещо. Броил съм до към 46 тира до вечерта. Към 7 часа вече почнах да гледам телевизия и пак ги броих-  някъде около 60 и към 10:30 бяха може би над 60 тира, които вървят по нашия единствен надлез в град Видин, който надлез е направен с толкова труд, защото аз съм доста възрастен и ми е ясно с какъв труд е направен и знам кога го правиха. Тогава сложиха една табелка, че повече от 12 тона не може да премине по този надлез. Табелката се махна, защото на някои им не е изгодно и продължиха тировете да си вървят. Сега от както направиха моста стана още по- лошо, защото опашките са много големи на Дунав мост 2 и за да се избегнат опашките някои, нека да го кажа тарикати, минават през града и отиват горе, и се бутат, и се редят, да прередят другите, които си чакат като нормални хора. Това нещо продължава много време, да не кажа от есента някъде, но след нова година взех присърце туй нещо и ходих в Общината, ходих в Областна. Информирах ги всичките. Те казаха "да, знаеме, има много жалби, много оплаквания". Добре, господа, какво направихте тогава? Казаха: "напишете една писмена жалба и ще ви отговорим. Не исках да пиша никаква писмена жалба, защото ми се стори вече безрезултатно. И ще ви кажа, защо е безрезултатно. Защото гледам след това, не мога да кажа колко време, може би месец, може би два да има, след Нова година се сложи един знак забранено за 8 тона преминаване на автомобили през надлеза. И този знак е поставен непосредствено пред надлеза. Отсреща няма патрулки, няма катаджии, няма никой, който да го санкционира. Това за мен не е решение. Знакът трябва да се сложи доста по- далече, чак на Химията. Преди да влезнеш в града. Единствено въпросът ще се реши, ако има патрулка да стои след надлеза. Съгласен съм да минат 1-2 тира със стока, която зарежда града, нормално, ама да минат 60 тира за една вечер, за какво става на въпрос. Да минат на Оряхово, там има ферибот. Нека да отидат там, нека да отидат на Русе. Те всичките искат да минат тук. Целият балкански поток да мине от тук. Не може, няма как."

Попитахме Община Видин поставени ли са пътни знаци, които забраняват преминаването на тирове през града и къде, както и какво може да направи Общината за решаването на този проблем. Публикуваме отговорите на местната власт без редакторска намеса:

"Все още се осъществяват дейности във връзка с поставянето на пътните знаци, ограничаващи преминаването на превозни средства с общо тегло над 8 т, съгласно Наредбата за организация на движението на Община Видин. На всички входове на града са поставени знаци "В4" с ограничение за преминаване на тежкотоварни автомобили с обща маса над 15 т и табела Т17 с надпис "TRANZIT". За нарушители следят служителите от ОДМВР - Видин, в чиито правомощия е да налагат съответните санкции. Статистика се води в ОДМВР, на базата на съставени актове за нарушение. Община Видин е предприела необходимите мерки. Поставят се забранителните знаци за преминаване. Съгласно наредбата и определен набор от доказателствени документи се издава разрешително, позволяващо на правоимащите да преминат през уличната мрежа на града."

Една от мерките за справяне с този проблем е на нарушителите да се налагат глоби, каза началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Другата мярка е тяхното пренасочване към буферни зони и поставянето на ограничителни знаци:

"Преминаването на тирове през град Видин е в пряка връзка с опашките. Ние се стараем да го ограничим това нещо. Прилагаме си възможностите, когато се констатира, че се касае за някакво нарушение от страна на водачите. Водачите биват санкционирани. Другата мярка е ограничаването на такива движещи се тежкотоварни автомобили, пренасочването им. Най-много се стараем, виждате и как са разположени знаците за забраната на движението на такива, да не се допускат автомобили в централната част на града, във вътрешността на града по протежение на булевард "Панония", но за съжаление има и такива случаи, в които шофьори нарушават правилата с цената да бъдат санкционирани. Тяхната цел е не толкова да се избегне опашката, колкото да си достигнат целта във вътрешността на града някъде или в промишлените зони, до които не могат да стигнат през околовръстния път, или някои от тях обслужват и градски обекти. Всичко, което се движи и е във вид на камион, е тежкотоварен автомобил. Не можем да се ангажираме да кажем, че на 100% сме обхванали движенията на всеки един автомобил."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05