Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато хората, които участват в политиката, си поставят мръсни цели, тя непременно ще бъде много мръсна игра

Михаил Миков: Когато има тежка политическа криза, единственият изход са избори

БСП вече не е лява партия и трудно може да представлява интересите на левите хора в България

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

"Очевидно е, че конфигурацията на политическите партии в България е достигнала такова равнище, че без коалиционно управление, без търсене на някакви разумни решения, трудно може да се върви напред и да се постига консолидирано управление. Но това, в същото време, е непостижимо, доколкото партиите очевидно не могат да примирят противоречията си, защото те са на първо място противоречия не политически, а противоречия междуличностни, противоречия персонални, а на второ място партиите изгубиха капацитета си да представляват широки маси от граждани. Типичен пример в това отношение е и БСП. БСП вече не е лява партия и трудно може да представлява интересите на левите хора в България", това каза в "Посоките на делника" бившият председател на Народното събрание и на БСП Михаил Миков в коментар за политическата обстановка преди вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

"Ако БСП беше на мястото си, трудно би трябвало да приеме конфигурация, в която тя е младши партньор, а всички останали партии са десни, исторически противници на лявото и на БСП. За БСП участието в това управление е негативно и аз го заявих още когато БСП се включи в това дясно управление. Негатив, който още повече ще намали общественото ѝ влияние. След това управление БСП трудно ще може да има претенцията да представлява левицата на България", заяви Миков и добави, че е очаквал ИТН да напусне коалицията:

"Във всеки един момент при такава коалиция може да се очаква някой от коалицията да напусне и по този начин да се отиде към ескалация на напрежението, респективно към политическа криза, защото прекалено много отговорности се възлагат на една такава крехка конструкция, която всеки един момент може да се срути. Дори сега да запазят мнозинство, няма да могат да решават големите въпроси пред България, да не говорим даже за това, че правителството шести месец управлява без управленска програма и без законодателна програма, а законодателната му продукция е твърде оскъдна, твърде постна."

Михаил Миков не очаква сериозни размествания в парламентарното представителство при предсрочни избори.

"Може би ще се появи някой нов с малко присъствие, колкото да осигури някаква подобна коалиция на сегашната. Но това не значи да не се провеждат избори. Когато има тежка политическа криза, единственият изход са избори. Или пък ще има някакво временно закрепване, което, при това ниво на обществено доверие, едва ли ще даде възможност на правителство, на парламент да реши тежките предизвикателства пред България- инфлация, предстояща рецесия, все по-голямо противопоставяне между обществени групи и в същото време все по-малко възможност, капацитет за обединяване, за сплотяване на гражданите."

"Когато хората, които участват в политиката, си поставят мръсни цели, тя непременно ще бъде много мръсна игра", отговори бившият председател на парламента на въпроса дали българската политика е мръсна игра.

Повече- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00