Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Групата по китара във Видин представи наученото през годината

Снимка: радио ВидинГодишен концерт на групата по китара с ръководител Кирил Василев се състоя в Младежкия дом във Видин. Младите хора показаха пред публика какво са научили през учебната година.


Виктория харесва атмосферата в групата, възможността да се научиш да свириш, както и да разговаряш на различни житейски теми, а пък Кристиян свири от 4 години и продължава да идва тук, защото е забавно:


"Повечето от нас свирят от малко време, това е стимул да се стараем все повече..Тези уроци са прекрасни, аз съм Кристиян и свиря от 4-5 години, напредвам бавно, но славно. Тук ми харесва, забавно е."


Младите хора идват тук, за да се научат да свирят на китара, Михаил е в групата вече 10 месеца, а Ана - Мария е тук по-отдавна, вече свири на електрическа китара:


"Свиря от 10 месеца, приятно е, вече мога да свиря около 20 песни и мелодии, сега ще учим още песни, Всички искат да се учат да свирят... Аз свиря от 4 години. На електрическа китара свиря от година и мога да свиря повече жанрове... Приятно е да се свири на китара... Аз съм Мария и дойдох тук, защото Ана ме доведе за пръв път и беше хубаво и останах..."
 
Солистка на групата по китара е единайсетокласничката Ралица Николова, която посещава групата от 3 години:

 
"Преди пеех народно пеене, аз отдавна искам да се занимавам с такова пеене. Тук ми харесва възможността да се изявиш... Тук се научих и да свиря на китара... Музиката ми дава свобода да се изразявам и да се чувствам щастлива... Кирил Василев ме научи да не се притеснявам на сцената."

За концерта децата се подготвят усилено от 2-3 месеца, казва учителят по китара Кирил Василев:

"Подготовката сега беше с променлив успех... Сега нямаме певци, много трудно се намират певци... Ние свирим всичко... Опитваме се да обхванем всички стилове... Ние не само свирим, ние се забавляваме, смеем се, разказваме си вицове, изповядваме се един на друг, съвсем злободневни неща... И понеже тук няма оценки това провокира интереса им да научат нещо... По-скоро ги уча на взаимопомощ и да свикнат с различните характери и да живеят заедно."

 Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Възобновената регата ТИД пристига във Видин

Българският етап на гребния поход ТИД 2022 по река Дунав стартира на 13 август, събота, от Ново село при Видин, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. За участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са..

публикувано на 10.08.22 в 11:53

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Правителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Жегите са опасни и за домашните любимци

Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от горещина и жажда не по-ма лко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва.  За съвети как да извеждаме любимците си навън, как да ги транспортираме и въобще какво трябва и не трябва да правим, се..

публикувано на 09.08.22 в 16:25

"Белокаменица - 2022" очаква гости от цялата страна

Шестият национален фолклорен фестивал "Белокаменица - 2022" ще се проведе в мездренското село Царевец на 27 август.  В него ще вземат участие вокални групи, духови оркестри, фолклорни ансамбли, танцови колективи, хорове за народни песни от страната.  Организатори на фестивала са община  Мездра, кметство Царевец и Народно читалище "Просвета - 1928" -..

публикувано на 09.08.22 в 13:00

Честит празник на книголюбителите

9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги.  Книгите си остават незаменими приятели, които ни водят  към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в..

публикувано на 09.08.22 в 12:40

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека...

публикувано на 09.08.22 в 08:38

Фестивалът в Гуча - Балканска музикална емоция

Популярният фестивал на балканската духова музика в сръбското градче Гуча се проведе от 5 до 7 август. Това бе неговото 61-во издание. Според тазгодишната програма съборът се завърна към традиционните си ценности, като акцентът ще бъде преди всичко върху духовата музика и културно-художествената програма. Този фестивал определя Балканският характер...

публикувано на 08.08.22 в 16:20