Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Стоян Стоянов: Казусът с цената на водата минава през голямо сито

Инж. Стоян Стоянов, изп. длъжността управител на ВиК-Видин
Снимка: Радио Видин

Почти двойно поскъпване на водата до 2026 година е предвидено в бизнес-плана на ВиК- Видин. Планът е разгледан на заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, въпреки че на последното си заседание Общинският съвет не прие предложението за упълномощаване на представител на Общината, който да участва в заседанието. 

Въпросът за цената на водата винаги е вълнувал потребителите и за да изясним предвижда ли се скоро поскъпване на водата във Видинско и как може да се подобри качеството на ВиК услугите, в "Посоките на делника" гостува Стоян Стоянови.д. управител на ВиК- Видин . 


2,27 лева е цената, която ВиК Видин предлага за доставката на кубик вода за потребителите за 2022 година, обясни инженер Стоян Стоянов. Според справката, която е обявена на сайта на дружеството, за тази услуга сега се плаща 1,558 лева. Отделно за градовете Видин и Белоградчик, където има отвеждане на отпадъчни води, се предвижда таксата за тази услуга да бъде увеличена на 0,41 лева. 0,42 лева за кубически метър е цената за пречистване на отпадъчните води, като тази услуга е само за областния център. Повишението на цените е заложено в бизнес-плана на дружеството за периода до 2026 година, представен на проведеното преди дни общо събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Видин.


"Казусът на каква цена се предлагат ВиК услугите минава през голямо сито, освен икономически разчети, планиране и инвестиционна програма на дружеството, подобряването на услугата, ВиК асоциациите, в които участват представители на общините дават свое становище. Комисията за енергийно и водно регулиране има последна дума. Регулаторът слага на масата всички съображения, за да вземе своето решение. На този етап цената на питейната вода на обслужваната от ВиК територия отдавна не е променяна и предстои да се извърви този дълъг път"- обясни инженер Стоянов. Сред причините за поисканото поскъпване са по-високите в пъти цени на тока за фирмите и тези на материалите, ползвани във ВиК сектора.


Срещу предвижданото поскъпване на ВиК услугите се обявиха от групите на БСП и ГЕРБ в Общинския съвет във Видин. Те не бяха съгласни Общината, която е най-големият акционер във ВиК дружеството с 40,7% да изпрати свой делегат на общото събрание.


"В тази тежка ситуация на повишаващи се постоянно цени и намаляваща покупателна способност увеличението е неудачно", каза председателят на областната партийна организация и общински съветник във Видин Димитър Велков. Според него предлаганото почти двойно увеличение до 2026 година, няма да е поносимо за хората. От БСП призоваха вместо за повишение на цените, да се мисли за по-висока събираемост на задълженията и за намаляване на загубите на вода.


"Смятаме, че в момента ще бъде много тежко, още повече в региона, в който живеем, да се увеличи и питейната вода"- каза Валери Василев от ГЕРБ.


Съвсем очаквано, видинчани споделиха пред Красимир Каменов, че биха искали цената на водата да е по-ниска: 

"Аз имах проблеми с ВиК преди години. Когато не минават, трябва да пишат така нареченото служебно отчисление на кубиците, обаче ми прави впечатление, че предходните месеци съм харчил между 6 и 8 кубика, а когато дойде новото служебно отчисляване, го пишат 10. Е,  нали гледат назад колко съм похарчил, защо го пишат повече? ВиК да се смилят над хората от Сверозападналия регион и да намалят цените". 


 По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране от 2017-а година, повече от половината вода в страната се губи по пътя ѝ към потребителите. Отчита се, че Видин е сред градовете с най-малко загуби на питейна вода в страната, но как могат да се намалят загубите? 


"Събираемостта за видинското ВиК е около 93%, доста повече в сравнение с другите дружества в страната. Същото се отнася и за загубите. Няма дружество в страната със загуби под 40%, като мога да кажа, че за 2021 година загубите на ВиК- Видин са 47,6% като в бизнес- плана сме заложили намаляване на тези загуби до 42%", обясни инженер Стоян Стоянов.


Проблемните участъци по ВиК мрежата са доста и по тях се работи според средствата, с които дружеството разполага, каза инж. Стоянов. Сред тях са външният водопровод от село Дражинци до село Бело поле и външният водопровод до село Рупци. С доста аварии е уличният водопровод в село Бойница и той трябва да бъде подменен, както и уличният водопровод в село Стакевци и тласкател от помпената станция Добри дол за селата Арчар и Септемврийци:


"Тук искам да вметна, че това е вода, която ВиК-Видин купува от ВиК-Монтана и е много важно да извършим тази реконструкция, за да не плащаме излишни средства на дружеството Вик-Монтана".


Работи се също по автоматизиране на системите за наблюдение, за да се реагира своевременно при аварии.

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21