Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спрат ли кражбите по селата

Снимка: Радио ВИДИН

Кражби от домове и вили, кражби на гориво от тирове, незаконна сеч в горите притесняват жители на малки села от община Димово. Хората в селата Скомля, Медовница и Орешец са поставили проблема с кражбите на среща с областния управител на Видин и полицията. 

Димо Тодоров живее в село Скомля, община Димово. Гората му е изсечена пред очите му, въпреки че е сигнализирал на кметския наместник. Уведомени са и институциите.

"Ужас е. Дворът ми опира в реката. Срещу мене режат. И им викам "Стига бе, това е моя гора". Викат "Недей много да знаеш, че сега ще дойдем при тебе". Циганите режат. Изрезаха гората и то моя гора, ама не смеем да им кажем нищо. Они ще ме утрепат..."

Кметският наместник на село Скомля в община Димово- Красимир Крумов също споделя за безчинствата: 

"Ние цял ден слушаме резачките как бръмчат. Доста пъти вече не се обаждам, защото никой не взима никакви мерки. Проверяващите и тия, които се грижат за охраната, когато им се обадим, те винаги са заети. Говорим за Горското. Обаждали сме се и в Берковица. Файдата е никаква. Аз имам 60 декара гора, която е изсечена. Тук и хората имат вина, но и държавата има вина. Защото не може баба с 300 лева пенсия да си купува един кубик дърва за 100 лева. Тя просто е обречена на гибел тази жена. Затова са принудени да купуват от циганите дърва на 40-50 лева. И те затова дерибействат..."

В съседното село Медовница имат проблем с кражбите от камиони, които спират за почивка. 

"Правят паузи. Спят тука. Почти когато има тир, който остава тук, го обират- източват му нафтата.", заяви кметският наместник на Медовница Лозина Цонова и допълни, че и в Медовница се секат незаконно дърва, има и хора, които се занимават с това. 

Наред с незаконния дърводобив, хората от съседното село гара Орешец се оплакаха и от кражби от вилите и дворовете :

"Въпросът е такъв, че кражби има из цяла България. Сега за дърва по-специално, народът се нуждае и си купуват дърва от тия... Няма откъде да се снабдяват. Трябва да ходим от Видин да вземем дърва. Е, от Видин, аз не мога да го прекарам само, мани да го купим. Нямам превоз... Имаше среща с областния. За тези кражби поставиха въпроса... Един офицер има, който тука живее. Отива в лозето, вижда, че берат ягодите на съседа му, прави им забележка и те го пребиват, счупват му ръката... Кражби има, краде се по лозята, селскостопанска продукция...", споделиха жители на Орешец.

Заради зачестилите кражби в селото се е провела среща с представители на полицията, горското и ветеринарни инспектори, в присъствието на областния управител на Видин Любен Иванов. Представителите на институциите, които имат отношение към проблемите на хората, са предприели действия. 

"Две групи са хванати и сега доколкото знам, са предадени на следствените. Но след инициираната среща, полицията зачести присъствието си видимо в Орешец, което допринася и за спокойствието на хората. Ползотворна беше срещата, но има още какво да се желае", каза пред Николай Хараламбов кметът на село Орешец Юлиян Симеонов

От пресцентъра на областната дирекция на МВР във Видин съобщиха какви мерки са предприети: 
"През месеците април, май и юни кражбите от частни имоти в селата Скомля, Медовница и Орешец бележат спад в сравнение с първото тримесечие на текущата година. По данни на РУ-Белоградчик намаление се отчита и при случаите на незаконен дърводобив, лек спад има при посегателствата спрямо товарни автомобили, паркирани в районите на Медовница и Скомля. След проведената среща с жители на Орешец служителите на РУ-Белоградчик предприеха комплекс от допълнителни мерки - организационни, превантивни и оперативни.  

Въведено е изменено работно време за полицаите за осигуряване на присъствие до късните часове, както и в тъмната част на денонощието. 13 специализирани операции са проведени през тримесечието на територията на трите села с цел предотвратяване и разкриване на престъпления и профилактиране на криминалния контингент. В хода на операциите са били заловени двама мъже, транспортиращи немаркирана дървесина и четирима (двама пълнолетни и двама непълнолетни местни жители) извършители на кражби.

В началото на месец юни в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство за вещно укривателство - престъпление по чл.215, ал.1 от Наказателния кодекс, след като в частен дом в Ружинци криминалисти откриха варели и туби с дизелово гориво - обект на кражба от резервоари на товарни автомобили, паркирани в районите на селата Медовница и Гара Орешец. По същото време трима жители на село Гара Орешец бяха задържани от служители на РУ-Видин след като източили горивото от резервоара на хладилно полуремарке на влекач в района на Дунавци. Активните превантивни и оперативни действия на РУ-Белоградчик срещу конвенционалната престъпност в района продължават", посочват от полицията. 

Районът на селата Скомля, Медовница и Орешец в община Димово е на територията на Държавно горско стопанство- Белоградчик. Директорът Илиян Илиев също е предприел мерки във връзка със сигналите на хората. 

"Хората трябва да знаят, че собствеността на горите в землищата на Скомля, Орешец, Медовница, Върбовчец е на 90% общинска, собственост на община Димово. Общинският горски фонд, съгласно Закона за горите, се охранява от Общините и горското стопанство няма там правомощия. Така че ние се отзоваваме на сигнали, но за една по-добра охрана е нужно назначаването на общински горски надзирател, който постоянно да извършва там охрана", коментира Илиян Илиев.

Частните гори до 20 декара се охраняват от горското стопанство. Ако имате съмнение за злоупотреба в горите може да сигнализирате на телефон 112, допълни директорът на ДГС- Белоградчик.

Радио Видин изпрати въпроси до областния управител на Видин с молба за интервю. Попитахме как Областна администрация /ОА/- Видин може да съдейства за решаване на поставените проблеми от хората и предприети ли са вече някакви действия? 
До момента нямаме отговор, не отговарят и от пресцентъра на ОА. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00