Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Вили Лилков: Партиите да оставят дребнотемията и да работят за общите геостратегически интереси

Снимка: Красимир Каменов

Политическата ситуация у нас е прекалено сложна и прекалено дълго политическите партии не могат да намерят изход, коментира в "Посоките на делника" професор Вили Лилков, депутат в 43-ото Народно събрание. Той е сред учредителите на Демократи за силна България и няколко мандата е в състава на Столичния общински съвет. Сега е извън активната политика. Според него за да се стигне до последните събития у нас, началото е отпреди две години, когато започва мощно движение за смяна на политическия модел, а успоредно с него и новите политически проекти:


"В крайна сметка две години по-късно се оказва, че сме в тежка политическа ситуация, вътрешнополитическа и най-неприятното е, че в света вече има съвсем нова геополитическа ситуация. Бих казал, без да смятам, че е прекалено, светът се пренарежда, защото имаме война, и то много близко до нас, война в Европа, която води до това, че светът се променя. Освен това имаме икономически проблеми, които са свързани с енергоресурсите, независимо, че икономиката продължава да върви добре като цяло. Така че, както и да погледнем ситуацията, тя е доста сложна и на фона на всичко това, което описах, макар и накратко, политическите партии в България сякаш продължават да се омотават, извинете за израза, в едни дребни вътрешнополитически боричкания и не посочват изход от ситуацията".


Професор Вили Лилков обясни, че почти сигурно вървим към предсрочни избори, независимо от желанието, демонстрирано от някои партии с получаването на третия мандат да се създаде правителство. Той добави, че дори и да има сега правителство, то ще е с кратък хоризонт:


"Вървим към избори, но за съжаление след тях ситуацията няма да бъде по-различна, дори ще се окаже и по-сложна от гледна точка на създаването на една коалиция, която да може устойчиво да поеме управлението и да изпълни някакви по-дългосрочни политически задачи".


По мнението му избирателите плащат цената, която сами са поръчали, защото цялата тази ситуация е узаконена с печата на няколко избора.


Призивът към политиците е да пренебрегнат дребнотемията помежду си и да се включат в общото геостратегическо пренареждане:


"Всяка държава, която е засегната пряко или косвено от войната, започва да пренарежда своите приоритети. Започва да мисли много по-дългосрочно и ако трябва да подкрепя с няколко примера моите думи, ще кажа следното: вижте едни държави като Финландия и Швеция, известни със своя неутралитет, от войната бяха принудени много бързо да вземат стратегически решения за влизане в НАТО. Държави като Полша, Румъния, Германия се превъоръжават. Бих добавил тук и стратегическия съюз, който се очертава между Румъния и Молдова, между Полша и Украйна. Всяка една държава започва да гледа глобално и в перспектива своите геополитически интереси. България за съжаление в момента е сякаш вън от този дневен ред. Напротив, потънали сме в дребни политически ежби. Всяка една политическа партия, тъй като е слаба и не във възможност тя и нейните лидери да очертаят големи политически и стратегически цели пред България, чертае разграничителни линии".


Българските политици са в голям дълг към държавата:


"Крайно време е поставянето на такива червени разграничителни линии, бих казал на ниско ниво, да бъдат забравени и да се потърсят съюзи, и то геостратегически между париите, които да защитят дългосрочни и глобални интереси на България.


След едни нови избори би трябвало партиите, които са с ясна евроатлантическа насоченост, да си подадат ръка и да гарантират едно, бих го нарекъл геоевроатлантичско мнозинство в парламента по определени приоритети и да гарантират едно евроатлантичско управление, което да има пълен мандат".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26