Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

Снимка: Радио Видин

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека. Настоятелството е разбирало значението на книгата и библиотеката в културното изграждане на селището и обявява набирането на дарения книги, списания и пари за библиотеката. Така се събират 745 книги.

Първият библиотекар в Мездра е бил Йордан Георгиев /1926г/. От 1930 до 1933 г. е определен Велчо Николов, който излиза с предложение пред читалищното настоятелство да се поръча специално библиотечно обзавеждане, така се обособява детска читалня, започва комплектуване на детско-юношеска литература. Първоначално библиотеката е отворена два пъти седмично. Години наред читалищните настоятели се грижат да се закупуват и набавят нови книги, да се разширява списъкът на получаваните периодични издания. Разгласява се, че всеки ден е отворена библиотеката и се получават много вестници и списания, раздават се и книги за домашен прочит. Задължава се библиотекарят да вписва всички читалищни книги в библиотечния каталог. През 1932 г. читалищното настоятелство определя и работно време на библиотеката всяка сряда от 16 до 17 ч. и неделя от 10 до 11 ч. В годините на Втората световна война културният живот в Мездра отслабва и няма данни за библиотечната работа.

С цел подобряване работата на библиотеката читалищното ръководство решава през 1950 г. билетопродавачката на киното Вела Динкова да раздава и книги три пъти седмично по четири часа. През това време се забелязва търсене на библиотеката от учениците, книжният фонд нараства и това изисква библиотеката да е отворена по цял ден. Затова през 1952 г. се назначава първият щатен библиотекар в Мездра- Минка Начева. Тя работи тук до 1957 г. От 1957 г. се въвежда и Книга за движение на библиотечния фонд. От 1958 г. се започва активна културно-масова работа за реклама на книгата и библиотеката. През 1960 г. се поставя началото на създаване на систематичен каталог на библиотечния фонд.

През 1966 г. се слага началото на друга библиотечна дейност- справочно-библиографската, като започва и обособяването на справочен фонд на библиотеката- около 400 тома справочници, енциклопедии, речници, библиографии от различните отрасли на човешкото знание.

През пролетта на 1974 г. библиотеката се премества в новата сграда на читалището, където има специално построени помещения за различните отдели на библиотеката, поръчано е ново библиотечно обзавеждане /което и сега се ползва/.

Благодарение на  компютърната техника в читалнята по Проекта „Глобални библиотеки” от 2009 година се предоставя свободен достъп до интернет на читателите, могат да правят различни справки, да търсят нужната им информация, учениците подготвят свои презентации за училище.

Вижте още

Ателие "Нана Арт" с изложба "Младите художници"

Възпитаници на ателието по изобразително изкуство  Nana ART подреждат свои рисунки. Х удожествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена  "Младите художници" . Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години, казва Надежда Иванова: "Изложбата ще включи цялата..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Фестивалът "Кукурузени усмивки" отново част от панаирните дни в Селановци

В оряховското село Селановци вече са готови за 15-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки".  Панаирните дни ще започнат на 12 октомври и ще включват концерти, изложби, спортни прояви, както и "Дни на производителя", каза кметът на Селановци Росица Койнова: "Стартираме на 12 октомври, сряда, със спортен..

публикувано на 04.10.22 в 14:55

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.   "За него това ще бъде едно любопитство - какво..

публикувано на 03.10.22 в 17:53

Участници в "Резиденция Баба" подреждат изложба във Враца

Съвременни млади артисти представят творбите си , които са направили по време на артистична резиденция във врачанско село. Творбите им са резултат от участието им в 8-мото издание на "Резиденция Баба" . Петимата млади артисти с разнообразни професионални прояви, живяха заедно с местните хора в с. Горно Пещене за 2 седмици през юни, изследваха селото..

публикувано на 03.10.22 в 17:30

Станахме ли подвластни на промоции и оферти

Инфлацията става все по-осезаема. Но превърна ли ни тя в "ловци на оферти" и успява ли да ни накара като потребители да си правим сметка какво да купим и дали изобщо да го правим?  Спада ли покупателната способност на потребителите заради инфлацията- попитахме Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители": "Пада..

публикувано на 03.10.22 в 15:45
Савина Попова с ученици от Детска музикална школа във Видин. Сред тях са Румяна Маждракова – оперна певица, Чавдар Маждраков – диригент, Людмила Бобанова – диригент, Лили Роберт Попова – диригент. 1951 г., ДА – Видин, фонд 1166

Савина Попова: Живот като на сцена

На 26 септември се навършиха 90 години от рождението на Савина Попова- библиотекар, музикант, читалищен деец и участник във всички постановки на самодейната Видинска оперета.  Родена е през 1932 година във Видин и именно тук разгръща от край до край потенциала си.  "Тя е родена в семейство на потомствени любители музиканти. Цялата..

публикувано на 03.10.22 в 13:56

Започва фестивалът на любителските театри в Лом

В Лом се открива  Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие  е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър – Кръстьо Пишурка и ще продължи  до 9 октомври . 24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват..

публикувано на 03.10.22 в 13:08