Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нека предпочетем Бог пред земното и преходното

Снимка: www.pravoslavie.ru

В дванадесета неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание да предпочитаме най-вече и преди всичко Бог. Да се стремим да Му служим с чисто и съкровено сърце, в дух и истина, и да бъдем уверени, че когато го направим, ще получим много повече от онова, което ни е потребно. "Ако искаш да влезеш в живот вечен, опази заповедите!" (Мат. 19:17)

"Братя и сестри,

днешното евангелско четиво ни поставя пред въпроса: изправни ли сме пред Бога и пред човеците. Евангелският младеж попитал Иисуса: "Какво добро да сторя, за да имам живот вечен?" (Мат. 19:16) Въпрос, който изниква пред всички хора. Дали човек е морален, дали е религиозен, дали се стреми към нещо възвишено или пилее дните си в разгулност и леност - на всеки все нещо му не достига. Това незадоволство от себе си е копнеж на хората за промяна на душевното състояние. Какво да сторим? Питаме и ние небесния Учител.

Господ не ни оставя без отговор. Той казал на младия човек и с това на всички ни: "Опази заповедите!" (Мат. 19:17). За кои заповеди става дума? Иисус изброил само част от десетте Божии заповеди, дадени някога на Моисей: "Не убивай, не прелюбодействай, не кради, не лъжесвидетелствай, почитай баща си и майка си, обичай ближния като себе си" (Мат. 19:18-19).

Какво да сторим? Отговорът е: близо до Бога и Неговия закон. Разбира се, ние не можем да заличим извършеното досега зло. То ще остане като знак на времето. Но можем и трябва да поставим едно ново начало. Това ще стане не само с наши собствени сили, а с вяра в Оногова, който е дал и спазва законите. Вярата в Бога е онази велика сила, която може да задържи престъпната ръка, да спре похотното прелюбодейно чувство, да облагороди сърцата на брачни и безбрачни, да насочи родителите за правилно възпитание и покори децата в обич и преданост. Нашата молитва днес е: Благословен си Ти, Боже, Законодателю и Пазителю на морала. Научи ни да изпълняваме Твоите заповеди и насочи ни да живеем според тях! Амин!"

Ставр.ик. Иван Лалов Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" – тази седмица светът се раздели с Михаил Горбачов. Признат и хулен, за зло или добро, осъзнал или не, този човек послужи на Божието намерение. Спомням си красивата и наивна песен на група "Скорпиънс" от онова време "Вятърът на промяната" (1990 г.). Текстът е чудесен, песента е красива, но не мисля, че настоящият руски президент би си я тананикал. Може би защото посланието и звучи нелепо. Промяната, която довя "Вятърът на промяната" се оказа само козметична. Мисля, че знам защо. Промяната на света и човека не може да дойде от вятър. Без Бога сме оставени да бъдем водени от ветровете на непромененото си човешко естество. Накъде ни води това естество? Можете да кажете вие!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05