Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избиратели от Видинско не вярват на политиците

Снимка: Радио ВИДИН

Кандидатите за народни избраници представиха програмите си и тръгнаха за срещи с избирателите. Има ли обаче  избирателят доверие на политиците и вярва ли на предизборни обещания? В началото на предизборната кампания проверихме какви са нагласите на хората от село Арчар и град Брегово преди поредния парламентарен вот - за изборите, обещанията и решенията на проблемите.

Арчар е най- голямото село във видинската община Димово - с население около 3000 души. Срещаме се с хора на площада, за да разберем вълнуват ли ги изборите. Споделят, че нищо няма да се промени след като изберем новите депутати. Живеят трудно- работа няма, парите не стигат, а всичко е скъпо.

"Всеки като стане на това места, той преди да стане обещава- това ще правим, онова ще правим. Минава гласуването- никой не идва да ни види. Няма пари, няма дърва, не може да платим тока... Много народ няма да гласува. За мен е така. На 6 месеца почнаха у България да правят избори. Всеки граби, слага в джоба и не го интересува за бедния народ. Има някои не са милионери, а са милиардери станали. Е как ще има държава у тая България?... Ние сме на една пенсия трима човека... За бедния народ никой не мисли, за бедния народ. Погледни - има инвалидни хора, има болни хора, има безработни хора, които изнемогват... Как може с 20 евро да изкарва месеца... Видинския край е ужас от беднотия, от каквото се сетиш... Очакванията ни са да е още по-зле. Мизерията си продължава, бедният си остава още по-беден. Аз, вие, той, ние сме си виновни за съдбата. На изборите за 20 лева - човекът дава и ти гласуваш за него. Защо? Защото те държат народа беден, с цел да го манипулират... Нищо не очакваме. Това са само хора, които си разиграват конете и ние сме балъците. Те всичко правят само за тях си. Може ли за една година четири избора? Тогава кой мисли за тоя народ, четири избора по 20 милиона, какво става? Ние да не сме неграмотни. Та не може ли да се направи едно правителство, каквото и ще да е и да има... ", споделят жители на село Арчар.

Хора от селото търсят спасение от безпаричието в чужбина - хващат се на сезонна работа, най-често са берачи на ягоди. Казват, че там - навън, е по- добре от тук. Други разчитат на билките, според сезона берат каквото има. Притеснени са как ще се отопляват, защото дървата са скъпи, а идва зима. Не вярват, че животът им ще стане по-добър след изборите.

"Тук хората няма къде да работят. Ето, очакваме да почнем тука работа на разкопките, ако има и това е. И работиш цял ден за 30 лева. Какво може да прогресираш с тия пари, не може... Какви очаквания да имам - да се подобри малко Арчар... Мисля, че по-зле ще бъде. А като гласуваме нищо не правим тука. Нищо, само парите взимат. Като гласуваме да правят улиците, да правят всичко... Всичко поскъпва и просто няма как да се живее тук. Работа няма, трябва хората да отиват по чужбина, за да издържат тук. Има и хора, които няма какво да ядат... Още по-зле ще стане. Няма да има промени. От лошо по-лошо идва. Защото държавата ни е  пропаднала.... Нямаме никакви надежди. Въпросът е, страната стана много зле. Не знаем накъде отиваме. Оставаме си домовете, ходим да слугуваме на испанците, на германците, на англичаните. Къде е нашето правителство... Как ще съм доволна от тия избори. Всеки ден избори. Вместо избори да направя нещо друго. Ето, ние гладуваме тука, мизеруваме на една малка пенсия. Защото са гладни всичките, за пари. Като се наяде тоя влиза друг, като се наяде другия влиза друг и така. И никога няма да се оправим...", споделиха местните хора.

В пограничния град Брегово нагласите за изборите са същите като на хората в Арчар. Никой не вярва на обещания по изборно време, скептични са и по отношение бъдещ кабинет. Не искат да има и повече избори.

"То ни омръзна вече тая работа, само избори... Няма и правителство да има. Да си видяла някой от младите да се изкаже там, а? Те са за парлама там, вместо да оправят, те се се карат. Защото за власт, борба, кокала. Няма да има коалиция, няма и правителство да има... Тоя не иска с тоя, оня не иска с оня и така няма да стане нищо... След изборите ще има други избори пак, само що харчат парите на народа... Дай го тука един от парламента да прекара месец с 400 лева. А оня колко ръце има, колко усти има, за да се храни с 3 400 лева. Да го назначим на работа, а ние да стоим безработни... Докога ще правим, бе момиче, избори ние? Цяла вечност? И все едни същи хора и все едно и също лъжат. Обещават докато вземат изборите, излагат програми и не свършват и си заминават. То е безсмислено и да се гласува..."

Какво се случва в политическия живот на държавата следят и хората от пограничния град Брегово. Други от жителите, в трудоспособна възраст, седят на кафе пред един от магазините, вместо да са на работа. Казват, че няма къде, защото в Брегово няма работа. От новите депутати не очакват нищо:

"Те не работят за народа. Работят за собственото си добро. Колко години демокрация и какво направиха за българския народ? Ние нямаме доверие в парламента и в депутатите. Пак избори ще има. Тоя не иска с оня, тоя не иска с тоя, всеки иска сам. Просто не вярвам, обезверени сме... Няма оправия в България, няма. Няма и да има. Нямаме работа. Аз съм на 47 години, тя е на 50 без една. Да открият работни места, не знам, да направят нещо. Безработицата е най- големият проблем. Да видите тука колко народ седи така по пейките и се чудят какво да правят. И си взимат един хляб, ако имат стотинки и се прибира вкъщи да си чукне две яйца там, ако има някоя кокошка, ако не - ще яде хляб... Откакто е демокрацията всяко правителство е гледало те да бъдат добре. И градовете там, покрай тях. София като е добре, всички са добре... Все същото ще дойде. В Сърбия ходя на работа, тука няма къде. Все същото ще си бъде винаги..."

Кампанията ще бъде вяла, но за сметка на това нервна, смята политологът и изборен експерт Даниел Стефанов:

"Не мога до момента да уловя някакви много оригинални подходи и стратегии на политическите партии. Единственото, което можем да различим до момента е целта им да активират колкото се може повече от твърдите си поддръжници. Това в някакъв смисъл е сериозен проблем, защото твърдите поддръжници могат да бъдат активирани след един момент само с много твърди послания, с много крайни послания. Това, което на мен ми липсва дотук, надявам се, че ще се промени, но в интерес на истината се съмнявам, е да видим, че партиите започват да убеждават избирателите, че те знаят и могат да изведат страната от кризата, в която тя се намира. Последните проучвания показват, че въпросът, който най-много вълнува гражданите това е въпросът с инфлацията и падащото икономическо ниво."

Според изборния експерт всяка една партия се опитва да спечели за сметка на другата. Изборите не изглежда да предложат развръзка на политическата криза:

"За момента изглежда, че един бъдещ парламент няма да може да състави мнозинство, което пък от своя страна да подкрепи кабинет. Но, както виждате, на последните избори винаги има някаква малка изненада, която прави ситуацията малко по- различна от това, което ние очакваме. Така че не изключвам да има елемент в резултатите, който все пак да принуди политическите партии да направят компромис и да създадат кабинет."

Машинното гласуване не е кардинално решение за купения вот, каза още Даниел Стефанов и обясни защо:

"Вижте, машините не са кардинално решение за купения вот. Вероятно, ние не знаем със сигурност, вероятно на последните два избора, когато машините станаха основен метод за гласуване, купеният вот е намалял, но трябва да се има предвид, че мрежите за купуване на гласове и за контролиране на гласове са доста бързо адаптивни и дори в някакъв момент машинното гласуване да е представлявало пречка пред купувача на гласове, ако има търсене и предлагане на гласове, машинният вот не може да ги спре за дълъг период от време. Подозирам, че тези мрежи за купуване и продаване на гласове ще се адаптират към машинния вот."

Все още е твърде рано да кажем, че спиралата от избори ще продължи. Изборите,  не могат да създадат управляващо мнозинство. Това е задача на политическите партии. Все по-малко хора гласуват, което е сериозен израз на политическата криза у нас.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59