Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 октомври 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН


Отбелязваме Международния ден на учителяУчителите са хората, които освен знанията, които ни предават, се грижат за нас, възпитават ни и учат на дисциплина.

Правителството обяви имоти - публична държавна собственост за частна държавна собственост. Те се намират в кв. "Южна промишлена зона" на гр. Видин и представляват самостоятелен обект в сграда със застроена площ 170 кв. м и поземлен имот с построени в него пет сгради, които са с обща застроена площ 1536 кв. м. Имотите са с отпаднала нужда за Министерство на земеделието и ще бъдат предоставени за управление на областния управител на Видин, съгласно Закона за държавната собственост.

С 10 процента се повишава средният доход на човек от домакинство през 2021 година спрямо 2020-а и достига 7 705 лева. Това се отчита в приетия от правителството доклад за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие за миналата година. Средната възраст на жените при раждане на първо дете е останала непроменена спрямо година по рано и е 27 години и 5 месеца. През миналата година в страната са регистрирани 58 678 живородени  деца. В сравнение с предходната броят им намалява с 408. С 4 400 се увеличава броят на сключените граждански бракове  - те са били 26 620. 


Осигурено е отоплението във всички детски градини в област Видин - дърва и въглища, природен газ, локално парно на течно гориво, дизелово гориво, смесено гориво или локално електрическо парно отопление.  

Кметът на Община Враца Калин Каменов участва в международен инвеститорски форум в Германия. В рамките на срещата кметът е обсъдил възможностите за инвестиции на немски компании във Враца. 


Общо 1386 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до 30 септември в Дирекция "Социално подпомагане" град Кула. Одобрените лица са 1092,  261 са с отказ и 33 се обработват.


Община Ружинци е кандидатствала по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Топъл обяд". Ползватели на услугата ще бъдат лица и семейства с ниски доходи, пенсионери, самотно живеещи, лица с увреждания, лица в затруднена и уязвима ситуация, скитащи и бездомни, както и бежанци.


В село Ружинци изградиха рампа за инвалиди, целта на която е да подобри достъпа на потребителите на различни услуги в селото до сградата, в която се помещават редица институции


Симулативна тренировка за предотвратяване на нефтен разлив в акваторията на пристанище Лом бе проведена днес, съобщиха от Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура. 

Оръжия, използвани по време на Балканската война, униформа на участник и още ценни реликви показва в изложба Регионалният исторически музей във Враца. Поводът е навършването на 110 години от началото на войната. 


Отново счупени пейки в центъра на Видин. Този път на улица Търговска, пред сградата на най-голямото видинско училище - Цар Симеон Велики, където частично повредени са три пейки. За това сигнализира слушател на Радио Видин, а на място граждани изразиха възмущението си. От община Видин обясниха, че ще бъде извършена проверка, включително и на видеоматериалите, записани от камерите на улица Търговска, след което ще бъдат предприети необходимите действия.

1700 лева е събраната сума от провелия се вчера базар във видинската Гимназия с преподаване на чужди езици, който бе в подкрепа на 8-годишния Ники от Видин. Предстои да има още един базар, който ще се проведе на 14 октомври.


Петима артисти, участници в Резиденция баба, показаха творбите си във Враца. Те са ги направили по време на осмото издание на Резиденцията в село Горно Пещене. Арт инсталация направена от сметище, табло от бележки със спомени, кукли Герман, песни вдъхновени от местен поет и книжка с местни рецепти, са част от нещата. Техен куратор е живеещата в града под Околчица Галина Димитрова-Димова.

Кандидат-гимназистите от ИОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Мездра проведоха викторина по повод 119 години от рождението на Джон Атанасов. Учителите по математика  Диян Печеняшки и Биляна Борисова подготвиха интересни, любопитни и малко известни факти за бащата на компютъра. 


По повод 4 октомври - Световен ден за защита на животните, часовете по заниманията по интереси в ИОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Мездра бяха посветени на животните и най-вече на това какво знаем за тях, от какви грижи се нуждаят, как можем да ги защитим, ако са в беда. Подробно беше обсъдена и темата за борбата с насилието над животните.


Инженер издаде дебютната си стихосбирка, приходите от която реши да дари за изграждането на приют за кучета в Лом. Веселин Николов е дългогодишен служител на АЕЦ "Козлодуй".


Конкурс за детска рисунка обявиха от Музейния комплекс в Берковица за Радичковите дни. Поводът е третата Национална литературна награда на името на писателя. 


Реконструираният римски кораб, тип лусория, който се движи по река Дунав акостира днес в "Крайдунавски парк" Оряхово, съобщават от местната администрация. Корабът е реплика на римски кораб от IV век, като е построен с автентични материали, следвайки артефакти, открити покрай разкопки в град Майнц. 


40-ото издание на "Поетическа обсерватория" в Младежкия дом в Белоградчик ще се проведе на 6 октомври, четвъртък, от 17.30 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48