Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 октомври- Ден на българската община

Златко Живков: Никоя власт не е така близо до хората, както местната

Снимка: Любо Андреев

За предизвикателствата пред Общините говорим в "Посоките на делника". Поводът е Деня на българската община, който се отбелязва на 12 октомври. 

На тази дата през 1882 година Княжество България има своя първи Закон за общините и градското управление. 12 октомври е избран за празник на работещите в общинската администрация през 1998 г. от делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините в Република България. 

Как работи местната власт в условията на парламентарна криза, коментира кметът на Монтана Златко Живков, който е член Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България  и представител на местната власт в Европейския комитет на регионите:

"Местната власт като че ли в тези кризисни времена е единствената от държавните институции, която работи непрекъснато не на "тих огън", на "бавен огън", както повечето, чакайки какво ще се случи на едно или друго ниво. Използвам случая да кажа, че тези 28 000 души, които работят в 265 български общини, на практика това е България. Благодарение на тяхната подготовка, ако щете дори и на грешките, и на други неща, които има, ние в момента предоставяме между 70 и 75 % от всички услуги в България. Нито една друга власт, нито Народното събрание, нито Президентството, нито депутатите, нито министрите са толкова близо до хората и до проблемите на хората. Съгласуваме над 500 законови и подзаконови нормативни актове. Това не може да се пренебрегне и тези, които по шаблон смятат, че администрацията обикновено е неподготвена, обикновено е раздута, е хубаво да се каже, че е доста свита на фона на това, което беше в началото на века. Поради тази причина е хубаво на днешния ден да се кажат добри думи, да не се забравя по никакъв начин, че единствената стабилна институция, която работи в момента без притеснения от всевъзможни избори и кризисни ситуации, които ни връхлитат една върху друга през последните 2,3 години, е местната власт".

Според Златко Живков политическата криза води до едни "тих бойкот" на държавната администрация, който пречи и на взаимодействието с местната власт:

"Поради тази причина ние нямаме никакъв избор освен, бидейки близо до хората,  да се опитваме според силите и възможностите да решаваме проблемите"- каза  Златко Живков. 

Извън програмата за храните, патронажната грижа и "Човешки ресурси" има известно забавяне по европейските програми, а същевременно голяма част от облика на българските градове се дължи именно на тях, коментира кметът на Монтана.

На заседанието на Европейския комитет по регионите, което се провежда през тази седмица, са обсъждани войната на Русия срещу Украйна и задаващата се тежка зима, която се очертава, каза Златко Живков:

"Ние сме октомври. Тези шест месеца до края на март са изключително важни и поради тази причина беше добре да има българско правителство, каквото и да е. Иначе оставаме отново и отново със служебни кабинети, служебни правителства, на които ще падне отговорността от тази непредвидима ситуация. Повечето европейски страни предлагат ограничения за зимата, дори най-богатите. Въпросът е ние какво можем да предложим като ограничение, защото и без това сме доста ограничени. В никакъв случай не можем да оставим без защита хората през този период".

Според Златко Живков след обявяването на резултатите от преброяването в страната, предстоят сериозни дискусии както в посока на разпределение на депутатските мандати по региони, така и на преструктурирането на общините. Той допълни, че една трета от общините в България са под 6000 жители, което поставя под въпрос потенциалът и възможностите за осигуряване на услуги на граждани.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45