Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Аспарухов: Местната власт е стабилна и досега устоява на кризите

Иван Аспарухов, кмет на Мездра
Снимка: Община Мездра

Държавата се крепи на местната власт като институция, коментира кметът на Мездра Иван Аспарухов по повод Деня на българската община, който отбелязваме на 12-ти октомври:

"В такива трудни времена местните власти заслужават уважение, защото при тях са и наводнения, при тях са и всякакви други събития, социални бунтове и напрежение сред хората заради всичките тези кризи, които ни налегнаха... Разбира се, когато имаш повече отговорности, когато имаш отговорности, които не са обезпечени финансово или нещо друго, си навличаш само несгодите на гражданите, защото всеки иска както гражданин. В това се състои и стабилността на местната власт, че може да устои на всички кризи, затова е постоянна. През четири години има избори. Ако има субективен проблем на определено място с ръководството на местната власт, той си е чисто субективен провал. Като институционален провал досега в новата история на България местните власти са единствената стабилна власт. Извънредни местни избори не е имало в България. Това е администрацията най-близо до хората".

Според Иван Аспарухов в страната са нужни административно- териториални промени и дори сме закъснели за такива, защото в държавата трябва да има ефективни структури. В страната има много населени места с по десетина жители, но въпросът за окрупняване на общините е криворазбран, допълни кметът на Мездра:

"От това, че ще съкратиш някаква администрация, територията си остава. Не съкращаваш територия. Землището на село "Y" или община "Y", която е малка и е останала с хиляда души, територията си е там. Тази територия се нуждае и от обгрижване, и от ресурс, и от инфраструктура, и от стопанисване. Ние не можем да обединим територия, тя е обединена. България се казва".

Иван Аспарухов добави, че необходимост от административно-териториална реформа има, но тя е за предефинирането на държавни органи, не толкова на местни:
  
"Разгледайте държавата като едно семейство. Бащата е на една страна, майката на друга страна и кой ще плаче- детето. В случая ние сме в ролята на детето. Семейството ни се казва България. Ние отдавна я делим България на президентска, на парламентарна и на кметска и не може да се разбере, че в крайна сметка става въпрос за една територия и за една държава, защото народът чака от всички. Чака да му стане по-добър животът. Той не чака даром. Чака нещо да усети, че се променя, нещо да усети към по-добро, а това става само с консолидация."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00