Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожектират "Пресътворените песни" на голям екран във Видин

3
Снимка: Радио ВИДИН


Прожекцията на концерт-спектакъла "Пресътворените песни" на видинския композитор Николай Антов ще бъде излъчена на голям екран днес. Поводът е предстоящия празник на Видин Димитровден, а прожекцията е част от празничната програма. 

Концертът се състоя през юли на сцената пред Стамбол капия под оркестрациите на маестро Димитър Косев и изпълненията на солистите Симеон Владов, Илона Иванова, Денко Проданов, Яница Маслинкова.

Идеята за концерта и филма се раждат успоредно, каза в "Цветовете на деня" Николай Антов създател на групата "Север" и композитор на  "Пресътворените песни":

"Тази видео продукция беше заложена в идеята и за нея имах много високи очаквания, тъй като екипът, който реализира тази продукция - Victoria Studio, това са млади хора, с които работим от години, знам техните възможности. С тях правим филми в областта на туризма... Идеята беше видео продукцията изцяло да бъде видински продукт. Операторите от Видинската телевизия, 6 камери, дрон, професионално осветление- всичко това пречупено през погледа на Victoria Studio, Краси и Здравка Илиеви, това са фигурите, на които дължим това високо качество на картината - 4 К, звукът е постижение за мен, тъй като автентичният звук от концерта е звук на открито и тогава възможност за качествена картина на звука са много ограничени, но ние записахме многоканално концерта..."

Друг член на тогавашната формация "Север" бе директорът на видинската Симфониета Мирослав Кръстев. Какво за него е "Север" преди и сега:

"Много се радвам, че успяхме да реализираме този проект, защото наистина по времето, когато активно концентираше група "Север", аз също бях участник в някои от концертите и беше невероятно преживяване. Защото по онова време във Видин не се срещаха такива формации, пък и не само във Видин, изобщо така беше едно изключение, приятно изключение и наистина заслужаваше музиката, която той е написал да ѝ се даде нов живот, разбира се в друго звучене вече със симфоничен оркестър".

Като едно двугодишно приключение определя концерта диригентът Маестро Димитър Косев:

"Първо беше концерт, после стана концерт-спектакъл. Аз бих го нарекъл едно двугодишно приключение за мен, защото този концерт, който направихме във Видин, работата започна почти две години по-рано. Така че беше истинско приключение, заедно с Ники Антов, направихме изключително, с оркестъра и може би тогава с последния акорд си мислех, че това приключение свърши, но Ники Антов, може би хората не знаят, но той не се отказва лесно..." 

Прожекцията на "Пресътворените песни" е тази вечер, от 18,30 ч. в кино CineLux. Входът е свободен.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05