Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни програми помагат за справяне с тормоза сред учениците

2
Снимка: Радио Видин

В училище децата стават по толерантни един към друг. Това коментира по повод Международния ден срещу тормоза в училище Мария Митева, педагогически съветник в Основно училище "Любен Каравелов" във Видин. Тя отбелязва, че толерантното отношение сред учениците се дължи и на усилията на екипа.  В училището са разработени програми във връзка с механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищно образование. Работи се и за противодействие на кибертормоза, едно от проявленията на насилие сред учениците: 

Мария Митева, педагогически съветник в ОУ

"Всяка година се изготвя оценка на ситуацията в училище посредством въпросник за тормоза в училище, който е предназначен за по-големите ученици и в случая аз го пускам на учениците, които са от прогимназиален етап 5-ти, 7-ми клас. Този въпросник има за цел да покаже доколко са запознати учениците с насилието и тормоза, какви форми на тормоз има в училище. Колко често се проявяват? Къде са местата, на които се случват? Дали са склонни да споделят? Така в последните 4,5 години прави впечатление, че учениците свикнаха с това да са по-толерантни, да са по-емпатийни един към друг и всичко това в крайна сметка се дължи на една продължителна превантивна работа, която се случва и с моя помощ, и с помощта на класните ръководители. От години наред отбелязваме Деня на розовата фланелка и Деня за безопасен интернет. Учениците някак станаха по-склонни да възприемат един по-добър модел на поведение. Не сме имали наскоро случай, който да е свързан с кибертормоз, въпреки че учениците прекарват доста време пред електронните устройства и в някакъв момент като че ли, особено и с това обучение от разстояние в следствие и на пандемията, някак ги прилепи още повече към тези устройства, но общувайки по този в електронна среда, учениците забравиха да общуват по между си на живо и това се вижда в техните контакти. Много е лесно, когато се застане пред  лаптоп, компютър, телефон  да се представи детето в една светлина, в която то се чувства уютно, да представи себе си по начин, по който иска другите да го възприемат. Така може да се случи едно по принцип срамежливо и свито дете да разгърне егото си  в много широк план, когато е зад компютъра и когато не го виждат. Тук вече можем да си поговорим и за това какви опасности крие интернет, защото често пъти децата в тийнейджърска възраст, пък и малко по-малки, имат склонността да се предоверяват. Имат склонността да не зачитат всички опасности, които предлага интернет средата. Често пъти с учениците сме разговаряли за това, че не се знае кой стои отсреща, на колко е години, какви са му намеренията. Затова като първо правило казваме, че не трябва да дават информация за себе си - адрес, град, телефон. Когато нещо ги притеснява или по някакъв начин се чувстват застрашени или пък попаднат на някаква информация, която смятат, че не е коректна, трябва да споделят с родителите си. Това е нещо много ценно, но не всеки  път се случва. Не всеки път децата са склонни да споделят, а за тях това може да е предпоставка за стрес, за депресия, за игнориране на приятели  и ако някой възрастен забележи такъв тип симптоматика, е хубаво да се опита да разговаря с детето, да види какво се случва."

 

Преди седем години училището е сред първите в страната, които се включват в програма "Киберскаути" на Центъра за безопасен интернет, отбеляза Мария Митева. По програмата ученици преминават обучения за онлайн безопасност, а натрупаните знания предават на свои връстници.


В часовете се обръща специално внимание на киберсигурността, но въпреки това рискове има, казват ученици от видински училища:


"Мисля, че знам как да се предпазвам. В часовете по компютърно моделиране ни учат... Не се занимаваме с хора, които не познаваме. Не си разкриваме личните данни, паролите... Имаме си специален час при психолога, който ни обяснява подробно поне един, два пъти на срок.... Мен ме обиждаха в една група във вайбър, беше в моя клас. Мама ми помогна да се справя."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00