Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 ноември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Основно училище "Любен Каравелов" отбеляза своя патронен празник. Честването е посветено на 188 години от рождението на патрона на учебното заведение. 


Исканията на служителите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин са справедливи и са насочени срещу проблемите в спешната помощ, ниските заплати и непосилните условия на труд- това каза за Радио ВИДИН д-р Иво Георгиев, председател на синдикат "Здравеопазване" към Национален синдикат "Защита". Екипите за спешна медицинска помощ в цялата страна обявиха за днес, 7 ноември, протест, наречен "Мълчалив и оглушителен".

За липсващи в аптеките лекарства сигнализират ежедневно пациенти във Видин. Липсите на медикаменти, някои от които жизненоважни, не са от скоро.

Министерството на здравеопазването има данни, че някои лекарства се задържат в складовете на едро, съобщи ресорният заместник-министър Александър Златанов, но отказа да посочи за кои медикаменти става дума. Той обяви, че към момента на пазара у нас липсват около десет лекарства. За решаването на тези проблеми ще работи новосъздаденият специализиран съвет с представители на всички звена по веригата на лекарство снабдяването. Днес, 7 ноември, се проведе първото му заседание. Заради недостига и липсата на лекарства от миналата седмица се правят проверки по цялата верига и са открити нарушения, но не могат да се определят като систематични.


Да се спазва европейския норматив за проверка при преминаване на европейските граници за 1 минута на  камион. Да има и санкции на ден за държавата, която е допуснала времето за проверка да бъде повече от една минута. Това е Предложението, което  ще направи евродепутатът Андрей Новаков - член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия. 

Нито една нова  жилищна сграда и нито едно жилище не са били  построени в област Видин през третото тримесечие на 2022 година, показват данните на Националния статистически институт. Различна е ситуацията в другите две области на Северозапада. 8 са новопостроените сгради и 33 жилищата в област Враца, а в област Монтана 12 са новите сгради и 14 жилищата. Най- активно се строи в София, новопостроените сгради са 170, а новопостроените жилищните сгради са 1493.

На 15 ноември изтича срокът, в който може да се коригира размерът на декларираните авансови вноски за корпоративен данък или данък върху доходите за 2022 година, съобщават от приходната агенция. На 1 декември изтича и срокът за плащане на месечната авансова вноска за месец декември и тримесечната авансова вноска за трето тримесечие на 2022 година. Фирмите, чиито нетни приходи от продажби за 2020 г. надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. 

Община Вършец кандидатства за нов транш по услугата “Топъл обяд“. Общо 130 души от всички населени места в общината взимат безплатна храна на обяд. Менюто включва супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт. До 31.12.2022 г., за Община Вършец е действаща целевата програма „Обществени трапезарии“. Проектът на процедурата „Топъл обяд“ се очаква да стартира от 1 януари 2023 г. до септември 2025 г. Предвижда се броят на потребителите да се запази.


Нова разпоредба предпазва потребителите от нелоялни практики, свързани със завишени намаления около кампанията „Черен петък“. Тя действа от средата на тази година, коментира Габриела Руменова един от основателите на страницата Ние потребителите


Общо 74 служители на полицията във Враца бяха наградени с отличие „Писмена похвала“ от старши комисар Цветко Нинов. Поводът е  8 ноември - професионалния празник на Българската полиция. Връчени бяха и две колективни награди „Обявяване на благодарност“ на два екипа от общо 13 служители. 


С тържествена програма ще бъде отбелязана 145-годишнината от Освобождението на Враца от турско робство, съобщиха от местната управа. В навечерието на празника за трети път ще бъдат раздадени наградите „Вестител“. Високите отличия ще бъдат връчени на тържествена церемония на 8 ноември /вторник/, от 18 часа, в Градската концертна зала. 


Народно читалище "Постоянство - 1856" - Лом е сред предложените институции и организации за наградите на Фондация "Глобални библиотеки - България" за 2022 година. Културното средище е номинирано в категорията "За публична институция". Наградата се връчва на институция, която в надграждане на задължителните ѝ по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки, посочват от фондацията.


Актьорите от Драматичен театър „Кръстьо Пишурка” при Народно читалище „Постоянство 1856” ще зарадват своите най-верни почитатели от Лом със спектакъла „Огнивото” от Ханс Кристиян Андерсен. Постановката ще се играе на 8 ноември 2022 г., вторник, от 14:00 часа в голямата зала на читалището.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48