Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 ноември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Сини балони полетяха в небето над Видин в Световния ден за борба с диабета. Така видинчани отбелязаха деня за борба с "тихата" болест , от която страдат милиони хора.


Заради сериозното увеличение на цените на основните хранителни продукти и зеленчуци потребителската кошница поскъпна с близо 30 на сто за период от една година. Така, ако миналата година ноември за 27 основни хранителни продукта, закупени по една бройка или килограм, сме давали 81 лева, то тази година сумата набъбва на 105 лева. Видинчани коментираха, че се налага да купуват по-малко количество от стоките, които обикновено пазаруват. Най-значително увеличение на годишна база има при захар, кашкавал, сирене, пиле и кайма. Сред зеленчуците и плодовете засегнати са най-вече домати, картофи, лук, банани, портокали.


Пуснато е отоплението в обществените сгради в Монтана. В детските ясли топло има още от преди месец. 


Такса смет за фирмите в Монтана ще бъде променена. В момента тя е 7.5 промила и най-вероятно ще стане 9. Такса смет за гражданите няма да бъде променяна, категоричен беше кметът Златко Живков.


Не се обсъжда покачване на таксата за синята зона във Видин, въпреки инфлацията. Разширяването на действието й обаче е възможно, коментира ръководителя на синя зона Видин Петър Петров


Приключи изпълнението на проект, насочен към осигуряване на подкрепяща и насърчаваща среда за личностна и социална реализация на младите хора, чрез въвеждане на ефективни програми и мерки за превенция на хазартната зависимост сред младежите в област Видин.


Изложбата "Аржентина и България: 90 години приятелство" беше открита в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията е посветена на 90-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави.


Новите промени в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча са полезни, според Живко Шалваров, председател на ловния клуб и ловната дружинка в белоградчишкото село Вещица. Така ловните сдружения ще могат да се развиват и работят по- добре. С промените се предвижда 30% от таксите, които се събират от ловците, за разселване на дивеча, да остават в сдруженията. 


Административният съд във Видин отличи на официална церемония ученици, взели участие в областен конкурс за решаване на казус. Децата са с постигнат много висок резултат, въпреки трудността на казуса, който е трябвало да разрешат, каза Антония Генадиева, председател на Административен съд-Видин.


Спектакълът "Езоп" е на видинска сцена. Режисьор на пиесата от Гилерме Фигейреду е Гълъб Бочуков, сценографията и костюмите са дело на Николай Нинов, за музикалната среда се е погрижил Томислав Паздерски.


Днес, 14 ноември, Православната църква почита паметта на свети Филип - един от дванадесетте апостоли на Христос, който от малък изучавал Свещеното писание и след Възкресението проповядвал Божието слово в земите на Сирия и Мала Азия. 


По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30