Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Боянов: Гласуването с хартиената бюлетина и машина може да повиши избирателната активност

По-трудно ще е отчитането на резултатите от вота

"Връщането на хартиената бюлетина може да утежни малко процеса на последващото преброяване на вота и може би до известна степен би повлияло на избирателната активност", това коментира председателят на Районната избирателна комисия във Видин Даниел Боянов.

Освен на последните парламентарни избори, Даниел Боянов оглавяваше РИК и за вота през април миналата година, в състава на комисията е и при предишни избори, затова има поглед върху процеса:  

"Действително в работата ми на последните няколко избора за Народно събрание се чуваха мнения на гласоподаватели, особено в по-малките населени места, където изборите бяха само с машина, че те нямат доверие на тази техника. Те си знаят хартията и с хартия би им било по-лесно, а някои направо отказваха да гласуват с машина само защото не може да им се предостави възможност да гласуват с хартия. Имаше такива изказвания. Не мога да кажа до каква степен би се повишил изборният резултат чисто от човешка гледна точка, дали избирателите заради това, че могат да гласуват на хартия, биха отшили до избирателните секции, а пък не са ходили на предишни избори само заради машината. Не знам да има такава социология или да е правено някакво проучване по темата, или поне на мен не ми е известно, така че поне от тази гледна точка проблем с връщането на бюлетината няма".

Боянов допълни, че гласуването с хартиена бюлетина е познат и опростен начин за гласуване.
 
"От гледна точка на споровете "за" и "против" хартиената бюлетина, исторически нещата в България, а и навсякъде по света, десетки години е гласувано с хартиена бюлетина. Проблемите с гласуването са ясни отдавна- действителни, недействителни бюлетини... Не създава недоверие като към всяко ново нещо, както се случи с машините. Познато е на всички, както и на възрастните избиратели... Това не е нещо ново, не е нещо, което сега се въвежда".

Според Боянов по-трудоемко ще е отчитането на резултатите:

"Последните няколко избора, там, където се наложи по технически причини да се започне с машина, по някаква причина машината преустанови дейност, продължи се с хартиени бюлетини и там се наложи използването на така наречения комбиниран протокол за машина и хартиени бюлетин, който е доста по-утежнен откъм брой записи, откъм обема на информацията в него. Там трябва да се изброят хартиените бюлетини, да се извадят преференциите, да се разнесат по съответните таблици, отделно от това трябва да се вземат данните от машината, от нейния протокол, да се сумират. Ако Централната избирателна комисия не вземе решение да промени, по някакъв начин да опрости този протокол, очаквам по-голямо забавяне при отчитане на изборните резултати, ако се наложи връщането на хартията, да могат да използват хартиени бюлетини заедно с машините в секциите с над 300 гласоподаватели".

От техническа гледна точка ще има, ако не проблеми, то поне забавяне при отчитането на резултатите от гласуването, но то няма да е фатално, допълни Даниел Боянов. 

В спора "за" и "против" хартиената бюлетина потърсихме и мнения на видинчани.

"Според мен е редно да върне хартиената бюлетина, най-малко за да се повиши активността на хората. Вероятно много хора се притесняват от машините, и то предимно възрастните. Относно това, че биха могли да бъдат извършвани манипулации, вследствие на хартиения вот, мисля, че вероятността е много малка... Основно връщането на хартиените бюлетини ще послужи по време на избори да се включат и хора, които са с по-ниско образование или малограмотни лица, които не умеят да се справят с електронните устройства... Според мен е по-добре гласуването с машина. Работил съм на компютър. Машината не лъже..."

Чуйте повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00