Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Автоинструктор: Новите пътни знаци ще са от полза в големите градове

2
Снимка: Радио ВИДИН


Нови пътни знаци се планира да бъдат въведени в помощ на участниците в движението. Нововъведението е залегнало в проект за промяна на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи. Общо 11 са новите пътни знаци, които се планира да бъдат въведени. Повечето от тях се отнасят за указване на паркиране, като има знаци и за велосипедисти. Тези табели ще помагат на водачите, управляващи автомобили в по-големите градове. Заради предназначение на част от знаците (като например указване на паркинг на метрото) в по-малките населени места едва ли ще бъдат поставяни, смята Борислав Лалов, автоинструктор от Видин, който е практикувал и в София. По думите му в момента има около 400 пътни знаци, което е прекалено и затруднява паметта на водачите.

"От моята практика, дългогодишна, около 45 години, искам да спомена, че преди години пътните знаци 50% се знаеха и от лица, които не са шофьори. Сега с въвеждането на много пътни знаци, около 400 са, получава се едно претоварване на информацията. Винаги излишната информация не се усвоя добре от водачите. Защото те нямат и това време всички знаци да ги прегледат и да ги анализират... Сега новите пътни знаци улесняват действително, ако се въведат в движението, но в 3 или 4 града в България, където има обособени алеи за пешеходци, за велосипедисти, където масово вече се ползват електромобилите... Това, което ще се въведе, ще бъде задължително да се изучава в цялата страна във всички автошколи, те ще ги научат, колкото да мине изпита и след това няма къде да го приложи и ще се чудят за какво става на въпрос. Като например знакът за споделена зона за движение с ограничена скорост. Това го има в големите в квартали, където пешеходците имат право да се движат по платното за движение, децата да играят, автомобилите да се движат до 20 километра в час... Другото- за край на задължителен път само за велосипедистите. Значи то трябва да има начало и край, това е хубаво, но велосипедни алеи във Видин почти няма или аз просто не съм видял да са така обособени. Тук имаме знак за паркиране- паркирай и пътувай. На специални паркинги е отбелязано в близост до спирки на обществения транспорт. Това го има единствено в София и то до метрото... Другите знаци, начало платена зона-информационна табела. Има ги и във Видин, и във всички окръжни градове, където е въведено паркиране срещу заплащане... Новите пътни знаци, че ще се въведат, ще се въведат и ще бъдат в полза на водачите, които се движат в големите градове, където действително ще ги срещнат и действително ще има смисъл от тях. В малките градове няма да ги има и ще бъдат научени, тествани при изпит за водач и забравени."
Нормативният акт, който урежда вида, реда и правилата за използване на видовете пътни знаци е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства.

Галерия

Вижте още

Видински ученик с награда от престижна универсиада

Дванадесетокласникът Радослав Попов от Видин спечели първо място в Junior универсиадата, която беше част от програмата от VI Международен Биомедицински конгрес - София. За първи път ученик от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  се представя с такова високо постижение на подобно събитие. Съревнование  е било оспорвано, разказва Радослав: "Универсиадата..

публикувано на 06.12.22 в 15:55

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Видински ученици с успешна практика в завод

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин са на учебна практика в местен завод за технически компоненти. Те учат в 11. клас, специалност "Промишлена електроника" и посещават завода  вече трети месец.  Работният им ден започва в 6:00 часа и завършва в 14:00. Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 8..

публикувано на 06.12.22 в 13:00

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35

Благотворителна кауза за бездомни животни се нуждае от още дарения

В началото на тази година ви разказахме за един видинчанин и неговата благотворителна кауза  за поставяне на вендинг машина в града, чрез която, рециклирайки пластмасовите бутилки и кенчета, осигуряваме храна за бездомните животни.  Юлиян Миков  си беше поставил срок да събере сумата до Великден и се надяваше да успее, но за съжаление,..

публикувано на 05.12.22 в 17:00

Спирки във Видин са без разписание, сигнализираха слушатели

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че по спирки на градския транспорт във Видин липсва разписанието на автобуса.  "Аз живея в комплекс Химик, наложи ми се да отида до болницата. Бих взела градския транспорт, но не му знам разписанието. Никъде го няма поставено на достъпно място. Виждаме автобусите, има ги, но не знаем от къде минават..

публикувано на 05.12.22 в 14:20

Видински деца подаряват усмивки

Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от..

публикувано на 05.12.22 в 13:47