Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 ноември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

По искане на общински съветници от групата на ГЕРБ във Видин от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет отпаднаха четири предложения за продажба на общински имотиМестната администрация трябва да подхожда по-отговорно към такива продажби и те да се извършват, когато наистина това се налага, каза председателят на общинската структура на партията и съветник от ГЕРБ, Тихомир Станчев. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев прогнозира, че е възможно да се състави правителство в рамките на първия или втория мандат. На консултациите при президента Румен Радев, Стефан Янев обясни, че най-доброто решение е експертно правителство, базирано на важни цели за обединение на партии, или кабинет, излъчен от парламентарните партии, но с ясна политическа отговорност. Държавният глава Румен Радев отбеляза, че е предоставил достатъчно време на партиите да излязат от реториката на противопоставяне и да намерят разумен начин за съставяне на кабинет. 

Природният газ ще поскъпне с около 19 на сто или малко под тези стойности, като един мегаватчас ще се продава за около 145 лева, без такси и налози от следващия месец. Това стана ясно на заседанието днес в Комисията за енергийно и водно регулиране. Основна причина за предстоящия скок са скъпите количества от хранилището в Чирен, обясни председателят на регулатора Иван Иванов. По-високото потребление през отоплителния сезон също оказва влияние на цените, затова се очаква покачване и през януари, допълни Иванов. Окончателно решение енергийният регулатор ще вземе на 1 декември, подчерта председателят Иван Иванов.


За да бъдем защитени от разпространението на морбили, е необходимо да бъде ваксинирано над 95% от населението. В момента спадът на ваксинациите е до 71%, което буди тревога. Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод предупреждението на Световната здравна организация (СЗО) за непосредствена заплаха от разпространение на заболяването в различни райони на света заради стабилния спад на ваксинационното покритие. България не прави изключение. През миналата година СЗО е отбелязало около 9 милиона заболели от морбили и 128 000 смъртни случая, което е абсолютно недопустимо за едно заболяване, което може да бъде успешно предотвратено с ваксина, добави вирусологът.

Представителите на държавното обвинение, органите на реда и на местната власт в община Видин проведоха работна среща по инициатива на Ваня Ненкова, административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Видин. Тя представи данните за състоянието на престъпността в съдебния район и акцентира върху необходимостта от активно взаимодействие между институциите за ефективно противодействие на престъпленията с висока степен на обществена опасност. Специално внимание беше обърнато на темите, свързани с битовата престъпност, разпространението на наркотични вещества, престъпленията, свързани с противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, агресията срещу малолетни и непълнолетни, транспортните престъпления, извършени от водачи на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества. Участниците в срещата изразиха пълната си готовност за задълбочаване на сътрудничеството, в това число чрез регулярни работни срещи.

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки във връзка с Никулден, който се отбелязва на 6 декември. От днес, 28 ноември до 6 декември ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Населени места от община Враца са заплашени да останат без ток, и то през предстоящите студени месеци. За това алармира кметът на общината Калин Каменов. Причината – от електроснабдителното дружество, което обслужва клиенти от Северозападна България, не са си почистили трасетата, както са били обещали.


Удължиха отново срока за регистрация на кладенциДо днес, 28 ноември гражданите трябваше да регистрират кладенците в имотите си. Изискването е за регистрация на кладенците, изградени до 28 януари 2020 г., за които не са издадени разрешения за строеж, а също и такива за собствени нужди, за които не са подадени заявления за вписване до 27 ноември 2018 год. При установяване на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след тази дата те трябваше да бъдат ликвидирани за сметка на собственика. В края на миналата седмица депутатите удължиха срока за регистрация с 3 години. 


"Главна инспекция по труда" получи сертификат за „Ефективен CAF потребител“ на конференция, организирана от Института по публична администрация. Връчването на сертификата е признание за усилията на ръководството на Агенцията и на нейните служители, които взеха активно участие в процеса по внедряване на модела през 2021 г. и 2022 г. Моделът е инструмент за цялостно управление на качеството в публичния сектор. Той разглежда организациите едновременно от различни аспекти, прилагайки цялостен подход към анализа на организационното изпълнение. Администрациите, които го прилагат, имат амбицията да се развиват по пътя на усъвършенстване на своето изпълнение и желаят да въведат т.нар. „култура на организационно съвършенство“. 



Поради подмяна на еластична настилка временно ще бъде преустановено движението на превозни средства през двата жп прелеза в село Зверино, съобщават от Общината в Мездра. Движението през жп прелеза на ул. "Динко Петров" ще бъде спряно от 8:00 часа на 29 ноември (вторник) до 19:00 часа на 30 ноември (сряда). За обходен маршрут да се използва жп прелезът срещу Народно читалище "Факел-1926", съобщават от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). 

Институтът за прогресивно образование и ОУ "Никола Й. Вапцаров" – Берковица, са част от общността на тези, които искат чрез различни училищни дейности и инициативи да бъде обърнато внимание на темите, свързани с последствията от климатичните промени и необходимите мерки за устойчивост и адаптация. Учебното заведение е домакин на Регионална информационна среща за климатично образование. Тя е част от проекта "Променяме се с климата".

Гражданското движение "Северозапазване" е с номинация за наградите "Човек на годината". Предложенията за отличията са анонимни и се подават до Българския хелзинкски комитет, който връчва призовете. Като мотив за номинацията на гражданското движение е посочена правозащитната му дейност с потенциал за обединяване и развитие на обществото.


Да има във Видин контейнери за разделно събиране на дрехи, за това призова видинчанинът Николай Любенов. Преди дни той направи и анкета във Фейсбук, от която стана ясно, че стотици жители на града са съгласни да се поставят подобни съоръжения. Според Николай Любенов липсва култура за изхвърляне на отпадъци, като боклуците се трупат около контейнерите за смет във Видин. 


Готвачи от 10 до 84-годишна възраст участваха в кулинарния конкурс „Шарена трапеза”Над 20 души от Монтана, Мездра и село Благово взеха участие във второто издание на кулинарната надпревара, организирана от Младежкия дом в Монтана.


Мездренските ученици Димитър Кръстев и Мелани Венциславова станаха  победители в първия Национален конкурс за ораторско майсторство "Мисия будител", който беше организиран от Регионален исторически музей- град  Хасково. Лауреатите са участници в  Клуб "Умението да говорим пред публика" към Средно училище "Иван Вазов"- град  Мездра, с ръководител Николай Савов. Във възрастова група 5-7 клас победител е Димитър Кръстев от 5 "б" клас, а победител във възрастова група 8-12 клас е Мелани Венциславова от 10 "а" клас.

Деца ще изработват сурвачки и коледни сувенири в Народно читалище "Наука -1925" във видинското село Синаговци. Родители, баби и дядовци ще помагат в инициатива, която е традиционна, обясни за Радио ВИДИН Даниела Георгиева, секретар на културното средище. Децата и техните близки ще творят на 3 декември (събота), от 13:00 часа в читалището в Синаговци.

На 9 декември ще грейнат коледните светлини във Видин. Подготвена е и празнична програма, каза заместник-кметът Борислава Борисова. "Украсата ще бъде обновена и обогатена. Ще има много изненади за видинчани, тъй като освен светлините на града и откриването, предстои коледен базар и коледни събития, които ще бъдат проведени от 19-и до 29-и декември на площад "Бдинци", така че всички са добре дошли". Освен на традиционните места в центъра на града, празнично ще бъдат осветени и някои видински улици.

Държавен куклен театър - Видин ще представи премиерата на "Морковена приказка". Сюжетът на постановката ще пренесе публиката в пъстра градина с моркови, зелки и ряпа, където безстрашен вълк и малка зайка ще търсят отговори за приятелството, посочват от театъра.
По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55