Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължиха отново срока за регистрация на кладенци

Снимка: Радио ВИДИН

До днес, 28 ноември гражданите трябваше да регистрират кладенците в имотите си. Изискването е за регистрация на кладенците, изградени до 28 януари 2020 г., за които не са издадени разрешения за строеж, а също и такива за собствени нужди, за които не са подадени заявления за вписване до 27 ноември 2018 год. При установяване на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след тази дата те трябваше да бъдат ликвидирани за сметка на собственика. В края на миналата седмица депутатите удължиха срока за регистрация с 3 години

"Има хора, които  ги регистрират. Дори директно си пращат в "Басейнова дирекция"- Плевен писмата... Сложили сме обяви по търговската мрежа, който е заинтересован взима заявление, попълва... Ние нямаме, ако имаме ще го регистрираме. Да се плаща всеки месец как плащаме ние за водата си... Ние си имаме течаща вода на самотек отгоре от Балкана... ", казаха жители на селата Бързия и Благово пред Кирил Кирилов и Виктория Топалска.

Липсата на административен капацитет на басейновите дирекции в страната да обработят всички заявления и забавяне заради ковид пандемията, са сред мотивите за исканата нова промяна на срока за регистрация на кладенците, заяви народният представите от "Демократична България" Любен Иванов:

"Задължението за регистрацията на водовземните съоръжения е едно задължение, което България трябва да изпълни вследствие нормативната уредба на Европейската комисия. Не се създават никакви допълнителни задължения, никакви допълнителни права. Единствено се изменя срокът, за да може хората да успеят да регистрират кладенците си, а не да пропуснат и да подлежат на санкции."

Със 147 гласа "за", 3-ма "против" и 42-ма въздържали се парламентът отложи с 3 години регистрацията на кладенци, използвани за собствени нужди. Досегашният срок изтичаше на 28 ноември. От "Възраждане" оспориха необходимостта от регистрация. Тя е абсолютно безсмислена, ненужна и няма нищо общо нито с околната среда, нито с водите и тяхното управление. 

"Имаше три законопроекта, които касаеха регистрацията на кладенците. Единият от законопроектите беше внесен от "Възраждане" и той касаеше цялостно регистрацията- отпадане на регистрацията. Другите два законопроекта бяха внесени от БСП и ГЕРБ, като ГЕРБ предлагаха една година отлагане на регистрацията, а БСП предлагаха три години отлагане на регистрацията. В крайна сметка се прие вариантът, в който отлагането на регистрацията е за срок от три години- до 28 ноември 2025 година. Това е петото поредно отлагане на регистрацията от влизането на закона в сила през 2006 година. Разбира се, "Възраждане" подкрепи това, защото беше стъпка в правилната посока, но кардиналното решение това е да не се налага шесто отлагане на тази регистрация, е просто да се отмени необходимостта да бъдат регистрирани кладенците", коментира Николай Дренчев, народен представител, организационен секретар на ПП "Възраждане".

Законът е приеман по време на правителството с министър-председател Сергей Станишев през 2006 година след консултации със Световната банка и под натиск от нейна страна, казват от "Възраждане". 

"Очевидно става въпрос за проблеми с фиска. Т.е. в един момент, когато вече тези заеми, които в момента щедро ни се дават, някой трябва да ги изплаща, най-вероятно това ще бъде по всички възможни начини и един от тези начини е тези ползватели, които ползват по някакъв начин този ресурс съответно да изплащат такси. За нас това е категорично неприемливо", допълни Николай Дренчев.

Информация за регистрацията на водовземните съоръжения от гражданите е публикувана на интернет сайта на Басейнова дирекция "Дунавски район"- Плевен.

Отправихме въпроси до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Басейнова дирекция "Дунавски район" за разговор по темата. От Дирекцията обясниха, че ще получим отговор тази седмица.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13