Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проблеми на дърветата в градска среда

Снимка: Радио ВИДИНДърветата са белите дробове на всяко едно населено място, а във все по-замърсения свят, в който живеем, те страдат. Страдат и от човешка намеса, и от климатичните промени. Кои са потенциалните проблеми, с които ще се сблъскваме при отглеждането на дървета в градска среда и има ли начин да противодействаме- разговаряме с доц. д-р Момчил Панайотов- преподавател в Лесотехническия университет и автор от платформата "Климатека": 

"Дърветата в градска среда изпитват много повече стрес, отколкото тези, които са в една по-природна среда. Този стрес се дължи на първо място на това, че като ги засаждаме по улиците, това значи много по-малко жизнено пространство особено за корените на растението. Знаем, че улиците най-често са запечатани с асфалтово покритие или нещо друго, което силно ограничава достъпа на влага и въздух до почвата- това влошава сериозно почвения режим, влошава се и микробиома в почвите..."- посочи Момчил Панайотов. 

В градска среда почвите са по-замърсени и от различни примеси, използвани при строителството на улицата, което променя химичния състав на почвата. Каналната система под улиците също не позволява на кореновата система на дърветата да се развиват добре. 

"Това е и първият голям проблем- започваме от там, че дървото трябва да черпи от почвата и хранителни вещества, и достатъчно влага, за да може да се справя с целия стрес и ако още от почвата започнат проблемите с дървото, съответно нещата не са особено добри за него". 

Проблем в градска среда са и нараняванията по дърветата, причинени от човешка дейност- заради небрежност или незнание, при неправилни опити за оформяне на короната или кастрене в неподходящ момент. Всичко това води до последващи проблеми със здравословното състояние на дърветата и загиването им.

Отделен аспект е промяната на климата, при която трябва да се избират по-устойчиви на задаващата се суша видове. В градска среда е налице и допълнително загряване, което често причинява термичен стрес. Неустойчиви са брезите, които са доста използвани в миналото, а туите, са пример за климатична непригодност. Иглолистните видове са видове на планините и в града изпитват много по-голям стрес. Не е добре и да се залесява само с един вид, защото има риск при поява на заболяване, което атакува този вид. Най-яркият исторически пример в Европа за риск от внасяне на болест, която да убие градския вид, са брястовете, нападнати от холандска болест, внесена от Азия с търговския флот. По същия начин е внесена и болест по питомния кестен- първо в САЩ, след това и в Европа. У нас боледува конският кестен - напада се от "Охридски молец", но тук има и ефекта на сушата, защото в оригиналната си среда видът расте само на Балканския полуостров, близо до водни течения, на места с висока атмосферна влажност. Внесен в градска среда без поливане, кестенът е в ситуация на стрес, посочва специалистът. 

Заради по-високите температури и по-неравномерното разпределение на валежите се очертава тенденция към по-сух климат. Затова и трябва да сме още по-прецизни, когато избираме видове, устойчиви на суша. В същото време у нас са налице и зимни условия с ниски температури, макар и рядко. Затова видове, характерни за Средиземноморието, не са подходящи за нашия климат. 

"Планирането е ключ към успех"- казва Момчил Панайотов и дава следните примери: Ако имаме тясна улица, не трябва да се садят дървета, които развиват големи корони, за да не се налага след това да се търси начин за подрязването им. Ако засадим вид, непригоден към суша, трябва да предвидим начин да го поливаме. В противен случай са обречени. Положителен пример- в София са залесени дървета, около които са поставени големи полиетиленови торби, които напояват. Съществуват и гранули, които задържат влагата и при необходимост я отделят - може да се поставят и при засаждане на дърветата в градска среда. 

Неподходящи за градско залесяване  в нашите условия са върби и тополи, които изискват повече влага, дървесината им е нездрава, а пухчетата са алергени. Сред подходящите видове са липа, ясен- полски, планински и мъждрян, обикновен дъб, платан/чинар- при него трябва да се има предвид, че иска по-широко пространство и подходящо оформяне на короната. Добре вирее и явор.

Правилно планиране, експерти и отношение са необходими за доброто градско озеленяване, за да можем да извлечем полза десетилетия наред. За дърветата трябва да се грижим, а те на свой ред ни се отплащат- със сянката и прохладата, която носят, казва доц. д-р Момчил Панайотов от платформата "Климатека". Има и социален ефект- по-малко хора, страдащи от горещините, а за една добре засенчена сграда разходите за охлаждане са по-ниски. Това изобщо не е за пренебрегване!

БНР подкасти:

Вижте още

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата  предвижда  Комисията за енергийно и водно регулиране  от  1 януари . Във  Видин  увеличението ще е с 28.6 %, във  Враца  с 20.6 %, а в  Монтана  - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%.  В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 % . Промяната на цените е..

публикувано на 05.12.23 в 14:05